GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
8 Temmuz 2023 Cumartesi 12:22

Menemen'de TİS krizine neden olmuştu… Yargıtay’dan işçilerin lehine karar!

Menemen Belediyesi’nin görevden alınan başkanı Serdar Aksoy zamanında krize dönen toplu iş sözleşmesi ile ilgili Yargıtay’dan işçilerin lehine karar çıktı. Belediye-İş 700 işçinin geriye dönük alacakların faiziyle birlikte ödenmesini talep ediyor.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - 31 Mart 2019’daki yerel seçimlerin ardından Menemen’de başkanlık koltuğuna oturan Serdar Aksoy, önceki belediye başkanı Tahir Şahin döneminde Türk-İş’e bağlı Belediye-İş Sendikası ile imzalanan toplu iş sözleşmesini kanuna aykırı ve zam oranı yüksek olduğu gerekçesiyle hayata geçirmemişti. 

Sözleşmeyi uygulamayan Menemen Belediyesi yönetimi ayrıca toplu iş sözleşmesini de yargıya da taşıyarak iptalini talep etmişti. Dosyayı inceleyen İzmir 18. İş Mahkemesi ilk kararında davayı kısmen kabul kısmen reddetse de İzmir Bölge Adliyesi 2. Dava Dairesi’nden gelen bozma kararı üzerine davayı tamamen reddetmişti. 

YARGITAY ONADI
Menemen Belediyesi kararı Yargıtay’a taşısa da sonuç işçilerin lehine çıktı. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, belediyenin itirazlarını istinaf mahkemesinin kararını bozulmasını gerektirecek nitelikte bulmadı ve davanın reddi kararını hukuka uygun olduğuna hükmetti. 

700 İŞÇİYİ İLGİLENDİRİYOR
Kararın kesinleşmesi üzerine Belediye-İş İzmir Çevre Belediyeler Şubesi, Menemen Belediyesi’ne başvurarak kararın uygulanmasını ve 700’ün üzerinde işçinin geriye dönük alacaklarının faiziyle birlikte ödenmesini talep etti. 

‘SONRAKİ TİS’İ DE ETKİYOR’
Egedesonsöz’e açıklamada bulunan Şube Başkanı Cumali Akay “Bu karar şu anda yürürlükte olan toplu iş sözleşmesini de etkileyecek bir karar. Karar işçiler daha fazla mağduriyet yaşamadan uygulanmalı ve alacakları ödenmelidir. Karar 3 ay önce gitti ve hesaplamanın bir an önce başlaması gerekiyordu. Bu hesapların yapılması kolay değil ama bize henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Hesap yapılması ile ilgili bir talimat verilmiş ama geriye dönük alacaklar hangi koşullarda önümüze gelecek? Faizler eklenecek mi? Bunu görmemiz gerekiyor. Artı bu sözleşme bir sonraki sözleşmenin de sonucunu ekliyor. Şu anda personelimiz 12 bin TL bandında alırken önceki sözleşmenin hayata geçmesi ile birlikte bu rakam 20 bin TL’ye çıkması gerekiyor. Biz sendika olarak yapmamız gerekeni biliyoruz. Mücadeleye devam edeceğiz. 3 yıl önce bu alacağımızla para ile birlikte orta segmentteki bir araba alırken şimdi bir motosiklet dahi alamayız “dedi.