GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
8 Temmuz 2023 Cumartesi 11:08

Gümrükçü, Harmandalı'daki son durumu anlattı: Yeni bakan duyarsız kalmayacaktır

Harmandalı bölgesi ile ilgili planlama süreci hakkında konuşan ve yeni Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü “Çevre Şehircilik Bakanımız tecrübeli bir Çevre Şehircilik Bakanı. İzmir'in Çiğli'nin konularına duyarsız kalacağını düşünmüyoruz. Onun ekibinde bu konulara geçmişte çalışmış konuyu bilen arkadaşların olduğunu da ben biliyorum. Bakanlıkla bu sorunları hızlı bir şekilde çözebileceğimizi düşünüyorum. O yüzden bu yeni eski diyalog süreçlerinin aynı şekilde devam edeceğine inanıyorum” dedi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir’de çözüm süreci yılan hikayesine dönen ve uzun yıllardır ortadan kalkmayı bekleyen Çiğli Harmandalı çöp tesisi için Çiğli Belediyesi geçtiğimiz yıllarda düğmeye basmıştı.

Bölgede çöp birikiminden kaynaklı toprak kaymalarının olduğu ve İzmir’de 30 Ekim 2020 yılında yaşanan deprem ile birlikte kaymaların hızlandığı bölge için gerek yerel yönetimler gerekse hükümet kanadından çalışmalar yapılırken, süreçte gelinen son durum hakkında Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü açıklamalarda bulundu.

GÖZLER BÜYÜKŞEHİR’DE
Harmandalı’da yeni planların yapıldığını ve teknik sürecin Büyükşehir Beleidyesi nezdinde görüşüldüğünü belirten Gümrükçü, “Harmandalı’nda yaklaşık on yıla yakın bir süre imar planı yoktu. Biz 2020 yılında Harmandalı'nın planlarını 5 binlik ve binlik olmak üzere İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nden Çiğli Belediyesi'nin önerisiyle geçirdik. 2021 yılında 5 binlik planı iptal ettiler.  Arkasından 2022 yılında binlik plan iptal oldu. Bu süre zarfında vatandaşın kayba uğramaması için hemen binlik planlar iptal olduktan 1 ay sonra Çiğli Belediyesi'nden gene oy birliğiyle Harmadalı bölgesine bir imar planı daha yaptık ve bu  imar planı geçtiğimiz ay İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde oy birliğiyle kabul edildi. Şu an teknik olarak büyükşehir belediyesinin planlama müdürlüğü, daire başkanlığı incelemede… Olası bazı hataların düzeltmeleri yapılıyor. Takdir edersiniz ki bu plan yapmak da öyle kolay değil. Bir sürü plancılık ilkeleri var. Oradaki inceleme bittikten sonra 5 binlik ve binlik olarak   hem büyükşehir belediyesine, hem belediyemizde askıya çıkacaktır” ifadelerini kullandı.

ÇALIŞMAYA BAŞLAMAK İÇİN…
Alan için iki farklı çalışma yapıldığını vurgulayan Gümrükçü, “Bu bölgede biz Harmandalı’nı iki etaba bölmüştük. O günkü şartlarda pandemide diyalog içerisine giremediğimiz yurttaşlar vardı. Bu yurttaşlar çöpün altında dubleks bölgesinde yaşayan yurttaşlardı. Sonra arkadan gene 2020 yılından itibaren o bölgede bir toprak kayması ortaya çıktı ve 30 Ekim 2020 depreminden sonra da toprak kayması hızlı bir şekilde görünür oldu, yollar kaydı, evleri boşaltıldı. Şimdi o bölgede yaşayan insanlar toprak kayması başladıktan üç yıl sonra ‘bizim bölgemiz toprak kaymasından etkilenmiyor artık’ diyerek bir yeniden imar planı yapılması taleplerini ilettiler. Büyükşehir Belediyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi gibi  Türkiye'nin önde gelen üniversitelerine, bölgenin incelenmesi için ve oradaki kaymanın teknik raporlarının oluşturulması etki sınırlarının belirlenmesiyle ilgili bir çalışma yaptı. Bu çalışma sonucunda halihazırda orada gözlem kuyuları açılmış durumda ve toprak kayması devam edip etmediği ilgili bazı ellerinde veriler var. Şimdi biz vatandaşın talebiyle bilimin ilkelerini, planlama ilkelerini, oradaki yapılan gözlemlerin üniversite yaptığı incelemelerin sonuçlarını karşılaştırıp kaymadan etkilenen bölgelerle etkilenmeyen bölgeleri ayırarak ve orada mülkiyetini kullanamayan, evini boşaltmış olan ama o mülkiyet hakkı baki kalan yani toprak kaymasından mağdur olanların mağduriyetlerini de giderebilmek için bilim teknik planlama ilkelerini de içeren bir çalışmaya başlamak için hazırlık yapıyoruz. Bu kapsamda dün bugün bazı toplantılar yaptık. Geçtiğimiz bayramda ben o bölgede yurttaşlarla hem bayramlaştım hem görüşlerini aldım. Şimdi büyükşehir bürokrasiyle de bir diyalog süreci başlatarak nerede kayma var, kayma devam ediyor mu, bazı bölgeleri kurtarabilir miyiz, toprak kaymasında maruz kalan yurttaşların mülkiyetlerini başka yerde değerlendirerek onların mağduriyetlerini giderebilir miyiz diye bir süreci başlatacağız. Biz kendi hazırlıklarımızı yaptıktan sonra büyükşehir bürokrasisi, büyükşehir başkanımız önce Tunç Soyer olmak üzere görüşlerimizi paylaşacağız. Yani bu 5 binlik  ve binlik plan Harmandalı’nın askıya çıkmasıyla paralel plansız kalan bölgenin de ne yapılabileceği üzerine birlikte kafa yoracağız” dedi.

KAPSAMLI BİR DOSYA HAZIRLIYORUZ
Bölgenin afet bölgesi olarak ilan edilmesi gerektiğini söyleyen ilk kişinin kendisi olduğunu belirten Gümrükçü, “Bölgenin afet bölgesi ilan edilmesiyle ilgili ilk talebi  kamuoyuna paylaşan benim. Arkasından Çiğli Belediyesi, kent konseyi, Çiğli Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bürokrasi ve odaların katılımıyla   hem toplantılar yaptık hem görüşlerimizi kamuoyuyla paylaştık. Mimarlar Odası'nda yaptığımız yılbaşından önceki toplantıyla birlikte kent konseyimizin İbrahim İncesu’nun da büyük katkılarıyla, çabalarıyla   bölgede çöp tesisinin kapatılmasını en çok isteyen kişi benim.. Çünkü ben Çiğli Belediye Başkanıyım. Fakat bu tesisin hızlı bir şekilde kapatılmasının İzmir'e vereceği başka zararlar olabileceğinin de bilincindeyiz. Toprak kaymasının tesise olumsuz etkilerinin azaltılmasıyla ilgili büyükşehir belediyesi de bazı çalışmalar yaptı. Bizimle de paylaştılar. Şimdi biz hem planı, hem çöp tesisinin geleceğini beraber konuşmak durumundayız. Bu yapacağımız çalışma aynı zamanda Çiğli'deki çöp tesisinin nereye taşınabileceğini, Çiğli sınırları içerisinde ya da daha yakın bir bölgede nereye taşınabileceğini de içeren somut önerileri de barındıran, kurumların da görüşleriyle, şifahi görüşlerini de almış bir çalışma olacak. Yani kapsamlı bir dosya hazırlıyoruz sorunun çözülmesi için” diye konuştu.

SONUCU KUYULAR GÖSTERECEK
Toprak kaymasının son durumunun ne olduğunun sorulmasına da yanıt veren Gümrükçü, “Gördüğüm kadarıyla geçmişteki hız azalmış durumda.  Yani minimum inmiş gibi duruyor ama tabii bunun doğrusunu Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı kuyularda yaptığı gözlem sonuçları gösterecektir diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

BAKANLIK EKİBİNDE KONUYU BİLEN ARKADAŞLAR YER ALIYOR
AK Parti İzmir’in geçmiş dönem il başkanı Kerem Ali Sürekli ile geçmişteki konuyla ilgili çalışmalarının yeni il başkanı Bilal Saygılı ile devam edip etmediğini ve yeni Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın sürece bakışını yorumlayan Gümrükçü, “Kerem Ali Bey Çiğli'de oturuyordu. Bu konulara geçmişte milletvekilliği yaptığı için de hakimdi.  Yeni AK Parti il başkanına biz hayırlı olsun deme fırsat bulamadık çünkü seçim sürecinde atanmıştı. Yakın zamanda belki bizim de parti içi seçimler sonuçlandıktan sonra ona da bir hayırlı olsun ziyareti yaparız diye düşünüyorum. Fakat Çevre Şehircilik Bakanımız tecrübeli bir Çevre Şehircilik Bakanı. İzmir'in Çiğli'nin konularına duyarsız kalacağını düşünmüyoruz. Onun ekibinde bu konulara geçmişte çalışmış konuyu bilen arkadaşların olduğunu da ben biliyorum. Bakanlıkla bu sorunları hızlı bir şekilde çözebileceğimizi düşünüyorum. O yüzden bu diyalog süreçlerinin aynı şekilde devam edeceğine inanıyorum” dedi.