GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
3 Temmuz 2024 Çarşamba 18:52

Menemen Meclisi’nde CHP'li meclis üyeleri sordu: İşten çıkarmalar devam edecek mi?

Menemen Belediyesi'nde işten çıkarılan 400 işçinin yaptığı eylemin gölgesinde yapılan meclis oturumunda CHP Grup Başkanvekili Necati Başar Eryılmaz'ın bu çıkışına cevap verilmedi. CHP Grubu'nun, "Aşağıya inelim, muhatap bulamayan insanlara bir şeyler söyleyelim" önerisi de Cumhur İttifakı'na mensup meclis üyelerince kabul görmedi. Bu arada işten çıkarılan bir kadın işçi, meclise sızmayı başardı, ancak güvenlik tarafından dışarı çıkarıldı

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Menemen Belediye Meclisi'nin Temmuz ayı oturumu, Meclis 1. Başkanvekili Feyzullah Ergin yönetiminde gerçekleştirildi. Hac görevini yerine getiren Belediye Başkanı Aydın Pehlivan, sağlık sorunları olduğu gerekçesiyle, Haziran oturumunda olduğu gibi bu oturuma da katılmadı. Meclis'te, işten çıkarılan işçilerdi. Belediye hizmet binası önündeki eyleme katılan işçiler, polis engelini aşamazken, içlerinden Umut Kavasoğlu adlı kadın işçi meclis salonuna sızmayı başardı; "Bizi neden işten çıkardınız? İşçileri neden mağdur ediyorsunuz?" diye bağırdı. Güvenlik personeli, genç kadını apar topar dışarı çıkardı.

CHP'NİN 4 ÖNERGESİ DE REDDEDİLDİ, GÜNDEME ALINMADI
8 maddelik bir gündemle açılan Menemen Belediye Meclisi'nde Başkanlıktan verilen önergeler ilgili komisyonlara gönderilirken, komisyonlardan gelen raporlar da görüşüldü. CHP Grubu, daha önceki oturumlarda olduğu gibi yine "Belediyemizde kaç kişi çalışıyor; kaç kişi işten çıkarıldı; ne kadar borcumuz var; taşınmazlar üzerinde ne kadar haciz var; ne kadar yer satıldı, ne kadar gelir elde edildi?" sorularını içeren dört ayrı önerge verdi. Önergelerin hepsi, Cumhur İttifakı'nı oluşturan meclis üyelerinin oylarıyla reddedildi.

ERYILMAZ: 29 GÜN SONRA EMEKLİ OLACAK İNSAN DA İŞTEN ATILIR MI?
CHP Grup Başkanvekili Necati Başar Eryılmaz, bu duruma sert tepki gösterdi. Eryılmaz'ın konuşması sırasında içeriye giren Umut Kavasoğlu adlı işten çıkarılan kadın işçinin feryadı, salonda buz gibi bir hava estirdi. Kavasoğlu, "İşçileri neden mağdur ediyorsunuz? Bizi neden işten çıkardınız?" diye haykırdı. Güvenlik personelinin işten çıkarılan kadın işçiyi dışarı çıkardıktan sonra sözlerine devam eden Grup Başkanvekili Eryılmaz, şunları söyledi:

"Zor bir süreçten geçiyoruz. Bu işi yapacaksak birlikte yapacağız. Tek başına yapmak istiyorsanız, bu mümkün değil. Önergelerimizin bu şekilde reddedilmesi doğru değil. İşçi sayısını soruyoruz, cevap yok. Kaç lira borcumuz var diye soruyoruz, cevap yok. Belediyenin arsaları satılıyor, hesap verilmiyor. Ulukent'te değerinin üstünde satılan yerler var. Hakikaten iyi bir şey bu, borçlarımız azalıyor! Bu parsellerin emsal değişikliği hakkında bir şey yapılacak mı? Bu arsalarda inşaat başladığında emsal değişikliği olursa, iyi niyet aramam. İşten çıkarılan arkadaşlar, bu kadarla kalacak mı? Kapı önündeki işten çıkarılmış arkadaşlardan biri, benim 29 günüm kaldı emekli olmama, diyor. 20 gün izni varmış. 20 gün iznini kullansa, 9 gün de çalışsa, adam emekli olacak. Bu insanı 17. maddeden atmanın alemi var mı? Bu insanların suçu CHP'li olmaları mıdır?"

ÖĞÜTLÜ: FRAGMAN BÖYLEYSE, FİLMİN SONUNU TAHMİN BİLE EDEMİYORUM!
CHP'li Meclis üyesi Şenol Öğütlü ise söz alarak, Belediye Başkanı Aydın Pehlivan'a yüklendi:

"Unutmayın ki, emekçilerin ahı eninde sonunda tutar. Belediye Başkanı Sayın Aydın Pehlivan, bu fragmandı, asıl film şimdi başlıyor, demişti. Bugün her yer satılıyor, yine borç içinde yüzüyoruz. İşten çıkarılan çok sayıda insanımız var. Aydın başkan keşke bugün meclise gelip aramızda olsaydı, oturumu yönetseydi. Fragman böyleyse, filmin sonu nasıl olacak, tahmin bile edemiyorum! Üç ay önce işçilere mobbing uygulanıyor dediğimde, işçiler için canımı veririm demişti Pehlivan. Canını vermesin, o insanları işe alsın isteriz. İşten atılma sebepleri nedir? İşten atılanlar çalışmıyor diyemezsiniz, çalıştıklarına ben şahidim. Yüzde 90'ı engelli olandan tutun, evine ekmek götüren tek insan olan işçileri bile işten çıkardınız. Gelinen nokta, şu anda dışarıda emekçilere polis biber gazı sıkıyor. Belediye yönetimi buna ses çıkarmıyor. Bizler sonuna kadar o işten çıkarılan işçilerin yanındayız. Ulukent'te satılan yerler var. Oraları kimler aldı biliyor musunuz? Seçim öncesi yaptırılan yol, parke döşeme, asfalt, ağaç sökme, ağaç dikme, çiçek, böcek, ışık, lamba yapan firmalar aldı! Neden mi onlar aldı? Çünkü paraları ödenmedi. O müteahhitlere alacakları ödenmediği için o yerler devredildi. Hani sattığınız arsalarla yapmıştınız o yatırımları? Görüyoruz ki o paralar başka yerlere gitmiş."

TANRIVERDİ: GELİP AŞAĞIYA İNELİM, MAĞDUR İŞÇİLERE BİR ŞEYLER SÖYLEYELİM
AK Parti Grup Sözcüsü Dilaver Kişili, Sivas katliamının yıldönümünde, hayatını kaybedenleri rahmetle anarken, Torbalı'da meydana gelen patlamada canlarını yitirenleri de unutmadı. CHP'li Meclis Üyesi Sadık Tanrıverdi, Ramazan Bayramı öncesi işten atılan işçilerin, haftalardır muhatap bulamadıklarını belirterek, "Aydın Pehlivan başkan yine meclise katılmadı. Bundan sonra katılacak mı bilmiyorum. Hacı olmak, helalleşmeyi gerektirir. İşçilerle helalleşmesini bekliyoruz. Bugün meclisi bitirdikten sonra hep birlikte aşağıya inelim, işten çıkarılmış arkadaşlara bir şeyler söyleyeyim. Onları dinleyelim" önerisinde bulundu. Ancak bu öneriye CHP'li meclis üyeleri dışında hiç kimsenin uymadığı görüldü.

Menemen Belediye Meclisi'nin bir sonraki oturumu, 4 Eylül 2024 tarihinde saat 17.00'de gerçekleştirilecek.