GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
21 Şubat 2024 Çarşamba 20:49

Menderes'te eylemli istifa!

CHP’li kurmayların hazırladığı meclis aday listesinde Alevi toplumundan verilen isimlerin yer almamasına tepki gösteren Alevi Kültür Derneği ve Pir Sultan Abdal Derneği üyesi yaklaşık 1000 kişi, Belediye Meydanı’nda basın açıklaması yaparak, CHP’ye oy vermeyeceklerini duyurdu. Listede orta ve arka sıralara yazılan 3'ü Alevi 4 meclis üyesi adayı, istifa etti. İlçe Başkanlığının uzlaşma teklifi reddedildi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Cumhuriyet Halk Partisi’nin belediye başkan adaylarına yönelik tepkiler devam ederken, şimdi de meclis üye listeleri de tansiyonu yükseltti. Menderes’de İlkay Çiçek’in Belediye Başkan adayı yapılmasının ardından hazırlanan belediye meclis üye listesinde, Alevi Kültür Derneği ve Pir Sultan Abdal Derneği’nin verdiği isimlerin yer almaması üzerine yüzlerce Alevi yurttaş, Belediye önünde eylem yaptı. Daha sonra İlçe Başkanlığına giden eylemci grup, uzlaşma teklifini reddetti. Listede orta ve arka sıralarda yer alan 3'ü Alevi isim, istifalarını verdi.

ÜÇ ALEVİ İSİM, ORTA VE SON SIRALARA YAZILDI
Menderes’teki büyük eylem ilçede büyük yankı uyandırdı. 15. sıraya yazılan Erkan Çınar, 16. sıradaki Haydar Çelen, 28. ve son sırada yer verilen Sabit Hışman, derneklerinin verdiği isimler yerine kendi isimlerinin yazıldığını, örgütlerine olan saygılarından dolayı istifa ettiklerini açıkladılar. Koray Kabaca da bu arkadaşlarına destek amacıyla istifa etti. İlçe Başkanı Hakan Karakurt ve Belediye Başkan adayı İlkay Çiçek, eylemcilerle uzlaşma ortamı aradı. Ancak eylemciler, Karakurt ve Çiçek’in konuşmasını dinlemeden ilçe binası önünden “Hak hukuk adalet” diye haykırarak ayrıldılar.

İŞTE O BİLDİRİ
Alevi Kültürler Derneği Menderes Cemevi Başkanı Satı Çelen’in okuduğu bildiride, Menderes’teki Alevi toplumunun, CHP adayına oy vermeyeceğine vurgu yapıldı. Bildiride şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucu unsurlarından olan Alevi yurttaşlar.

Bugün geldiğimiz süreçte CHP’nin gerçek sahipleri ve emekçileri olarak yok sayıldığımız bir süreç yaşanmaktadır. Bizler asla partimizi terk etmiyoruz fakat bu ayrılıkçı zihniyeti yok sayıyoruz. Bunun bedeli seçim sürecinde mutlaka sandığa yansıyacaktır. Bilindiği gibi ülkemizde bir yerel seçim süreci yaşanmaktadır. Bu süreç içerisinde Alevi Kürt toplumu olarak ağırlıklı oy verdiğimiz CHP Menderes Örgütü’nün ilçe başkanlığına temsil edilmek üzere isimler verilmiştir. Bu durum başta adaylar, ilçe başkanları ve Genel Merkez olmak üzere tüm kademelere de bildirilmiştir.

Anc ak her seçimde olduğu gibi bugün de Aleviler, bu zihniyet tarafından çantada keklik olarak görülmüş, en basit talebimiz yok sayılmıştır. Bizler, inancımız gereği zalimin, Yezid’in karşısında, mazlumun yanında olduk. Bu düşüncelerimize en yakın sol sosyalist partilere özellikle de Cumhuriyet Halk Partisi’ne hiçbir talepte bulunmadan destek verdik. Ancak bu tavrımız bugüne kadar hep yanlış yorumlandı. Zannediliyor ki bizler bir partiye mahkum olarak, hiç sorgulamadan, taleplerimiz karşılanmadan oy vermek zorundayız. Eşit yurttaşlık haklarından yararlanamayan, ötekileştirilentoplumların seçeneksiz olduğunu düşünenler, bilsinler ki bizler sorgusuz sandığa gidin CHP Menderes adayına oy vermeyeceğiz.”