GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
4 Temmuz 2024 Perşembe 08:42

Marmara Gölü için üçüncü ihale… ‘Taşıma suyla dolmaz’

Devlet Su İşleri (DSİ), hatalı tarım ve su politikaları nedeniyle kuruyan Marmara Gölü için üçüncü kez ihaleye çıkıyor. İhale ile ilgili konuşan Çevre Avukatı Cem Altıparmak, ‘Oluru var mı bu işin’ ihalesi bu. İşin teknik boyutu... Bu ihaleyi biri çıkıp da alırsa, o ihalenin sonucunda da suyun geleceği garanti edilmiyor. Bozdağlar sistemi, Ege’nin hatta Türkiye’nin en değerli sistemlerinden bir tanesi. Oradaki ekolojik yapıyı, suları bozup oradan alıp HES mantığıyla Marmara Gölü’ne taşımak Marmara Gölü’nü kurtarmayacağı gibi Bozdağlar’ın ekosistemine de zarar verecek” dedi.

Büşra ÇETİNKAYA / EGEDESONSÖZ – Uluslararası sözleşmelerle koruma altında tutulan Manisa’nın kuş cenneti Marmara Gölü için yeniden ihaleye çıkılıyor. Hatalı tarım ve sulama politikalarından dolayı kuruyan Marmara Gölü için 2 yıldır ihale açan Devlet Su İşleri (DSİ) 30 Temmuz’da yeniden ihaleye çıkacak.

Nesli tükenmek üzere olan kuşlar için önemli bir yaşam alanı olan Marmara Gölü’ne su doldurulması ile ilgili DSİ’nin başlattığı iki ihale sonuçsuz kalmıştı. Elektronik Kamu Alımları Plaftormu'nde( EKAP) yer alan bilgilere göre müdürlük, ‘Manisa Gölmarmara Gölüne İlave Su Temini Planlama ve Proje Mühendislik Hizmetleri’ için 30 Temmuz'da ihale yapacak.

Doğa Derneği'nin avukatı Cem Altıparmak, Marmara Gölü’ne su aktarımına dair ve DSİ’nin danışmanlık ihalesine ilişkin görüşlerini Egedesonsöz’e aktardı.



‘OLURU VAR MI BU İŞİN İHALESİ’
Altırparmak, ihalenin bir inşaatı başlatacak sürecin başlangıcı olmadığını belirterek bir ihtimal üzerine ihaleye çıkılacağını belirtti. Bu ihalenin işin teknik boyutuyla ilgisi olduğunu dile getiren Altıparmak, “İhale, Bozdağlar’dan su getirme ihalesi değil. Bir mühendislik ihalesi değil. Bu ihaleyi birileri alacak, inşaata başlanacak oradan da su gelecek zannediliyor ama öyle değil. Bu ihale, danışmanlık ihalesi.  Bozdağlar’dan suyun gelip gelemeyeceğine dair bir danışmanlık hizmeti satın alacaklar. ‘Oluru var mı bu işin’ ihalesi bu. İşin teknik boyutu... Bu ihaleyi biri çıkıp da alırsa, o ihalenin sonucunda da suyun geleceği garanti edilmiyor. Gerçekten de böyle bir ihtimal olabilir mi diye bakılacak. Bozdağlar’ın birtakım derelerinden kanallar vasıtasıyla vs Marmara Gölü’ne su getirebilir miyiz tespitine dair ihtimal üzerine ihaleye çıkılacak. Fizibilitesine bakılacak yoksa bir inşaat ihalesi değil. Bir şeye başlamıyorlar aslında. İhtimal bence karşılıksız kalacak. Bir alacaklısı, ihaleye girecek birileri çıkmayacaktır diye düşünüyorum. Çünkü iki kere çıkardılar ikisinde de ihale iptal oldu” dedi.

‘HES MANTIĞIYLA SU TAŞIMAK EKOSİSTEME ZARAR VERECEK’
DSİ’nin Marmara Gölü’ne su aktarımı projesinin hem Marmara Gölü hem de Bozdağlar ekosistemine zarar vereceğine değinen Altıparmak, “Marmara Gölü’ne Bozdağlar ekosisteminden su taşımak kadar problemli bir karar olamaz. Bozdağlar sistemi, Ege’nin hatta Türkiye’nin en değerli sistemlerinden bir tanesi. Oradaki ekolojik yapıyı, suları bozup oradan alıp HES mantığıyla Marmara Gölü’ne taşımak Marmara Gölü’nü kurtarmayacağı gibi Bozdağlar’ın ekosistemine de zarar verecek” ifadelerini kullandı.



‘BOZDAĞLAR’DAN GELEN TAŞIMA SUYLA MARMARA GÖLÜ’NÜN DOLMASI MÜMKÜN DEĞİL’
Altıparmak sözlerine şöyle devam etti:

“Taşıma suyla Marmara Gölü’nün dolması mümkün değil. Bugün dolması gereken üç tane ana memba var. Bir tanesi Kum Çayı, Gördes Çayı diye bilinen çay. O çay, Gördes Barajı ile engellenmiş durumda. Gördes Barajı’ndan Kum Çayı’na su gelmediği için göle de su gelmiyor. DSİ’nin ilk başta yapması gereken şey bunu çözmek olmalı. İkinci olarak, Kum Çayı’nın üzerinde yasal ya da kaçak kum ocakları var. Onların engellenmesi ve Kum Çayı dere yatağının rehabilite edilmesi gerekiyor suyun gelmesi için. Bugün Gördes Çayı’ndan su bıraksalar kum ocakları suyu engelliyor. Üçüncü olarak, Gediz Nehri’nden pompalarla, regülatörlerle geri su basmaları gerekiyor, bunu yapmıyorlar. Dördüncü olarak ise Demirköprü Barajı’ndan gelecek olan suyun da pompalanması mümkün. Burada regülatör sistemleri kurulmuş zaten.”



‘VAR OLAN KAYNAKLARDAN SU TAŞINMALI’
DSİ’nin projesinin çevre dostu bir proje olmadığını söyleyen Altıparmak, son olarak “DSİ inatla birkaç kilometre mesafeden su basmak yerine 90 kilometre uzaktan su getirmek gibi projelere girişiyor. Hiçbir uygulaması, gerçekliği yok. Bu proje çevre dostu bir proje değil. Ola ki böyle bir suyu Marmara Gölü’ne getirdin, neye mal olacak? Yanılmıyorsam Bozdağlar’ı besleyen 5 tane deniz sisteminden suyu alarak Marmara Gölü’ne getirmeyi düşünüyor. Ekosistemin kendine ait bir düzeni, döngüsü var. Orada yaşamı besliyor, canlıları hayatta tutuyor. Bence bir an önce bu sevdadan vazgeçip, var olan kaynaklardan Marmara Gölü’ne su taşımaları gerekiyor” şeklinde konuştu.