GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
27 Ekim 2017 Cuma 11:08

Madende çevrecilere saldırmışlardı: O dava düştü!

Bergama Kozak Altın Madeni’nde 12 yıl önce çevre gününde çıkan olayları kapsayan yargılama noktalandı. Dönemin maden sahibi FETÖ firarisi Akın İpek ve adamları tarafından organize edilen çevrecilere saldırının görüşüldüğünü dava zaman aşımı nedeniyle düştü.

EGEDESONSÖZ - Darbe girişiminin ardından hazırlanan iddianame ve FETÖ/PDY yapılanmasıyla gündeme gelen Bergama Koza Altın Madeni atanan kayyum ile birlikte devletin kontrolüne geçerken çevrecilerin yargılandığı dava sonuçlandı. 5 Haziran 2005 günü Çevre Günü etkinlikleri kapsamında büyük bir çevreci grup madenin olduğu bölgeye giderek eylem yapmıştı. Madenin ve sinayürlü altın aramanın çevreye ve doğaya zarar verdiğini belirten vatandaşlar madenin kapatılmasını istemişti.

OLAYLAR ÇIKTI
O dönem, çevrecilerin yaptığı toplantıyı basan ve madende çalıştıkları belirtilen kişiler taşlı sopalı saldırı düzenledi. Birçok çevreci yaralanırken olaya jandarma ve güvenlik güçleri müdahale etti. Daha sonra konuyla ilgili dava açan çevreciler avukatları vasıtasıyla maden sahibi Akın İpek ve adamlarından şikayetçi oldu. Aradan geçen 12 yıllık zaman diliminde ise maden el değiştirdi, İpek FETÖ/PDY bağlantısı nedeniyle yurt dışına kaçtı. Sonra da hakkında yakalama kararı çıkartıldı. Çevrecilerin saldırıya uğradığı davanın da dosyasına kadar giren bu bilgiler birçok kez gündeme geldi.

Bergama 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen dava dün yapılan son savunmalar ve taleplerin ardından “zaman aşımı” gerekçesiyle düşürüldü. Tam 12 yıldır konu yargıda çeşitli süreçlerle ilerliyordu.

AİHM’E GİDECEĞİZ

Çevre hareketi ve mağdurların avukatı Arif Ali Cangı yaptığı açıklamada, “Önce soruşturma yavaş işletildi, beş yıl sonra dava açıldı, açılan davada saldırıya uğrayanlar da suçlandı ve sanık yapıldı. Asıl fail Koza Altın İşletmeleri A.Ş.nin patronu iddianameden çıkartıldı. Israrlı takip ve başvurularımız sayesinde Ağır Ceza Mahkemesi kararı ile sanık yapıldı. Bunun üzerine olağanüstü yollarla ben sanık yapıldım. Başından beri davanın zamanaşımına uğramaması için çok çaba harcadık, en son 20 Nisan 2017 tarihli duruşma sonunda, 'davanın zamanaşımına uğramaması için 5 Haziran'dan öncesine duruşma konması ve karar verilmesi' konusunda talepte bulunduğumuz halde mahkeme duruşmayı 4 Temmuz'a erteledi. 4 Temmuz’da yeni gelen yargıç hazır olmadığı için karar çıkmadı ve bugün yapılan duruşmada zamanaşımından davanın düşürülmesine karar verildi.Bu dava Koza Altın Madeni şirketinin ve sahiplerinin nasıl korunduğunu göstermesi açısından ibretliktir. Sırf Koza şirketinin patronu ve çalışanları ceza almasınlar diye dava adım adım zamanaşımına götürüldü.. Düşme kararı 5 Haziran 2005'de işlenen suçları ortadan kaldırmaz, aksine onlarla birlikte geriye doğru 12 yıllık hukuk dışı ilişkilerle içiçe olan yargının, iktidarın mahkumiyetidir. Bu dava burada bitmez. AİHM dahil tüm yasal başvuruları yapacağız. Ovacık'ta doğaya ve insanlara karşı işlenen suçların üzerinin örtülmesine izin vermeyeceğiz” dedi.