GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
28 Eylül 2023 Perşembe 15:44

Maden şirketinden ÇED oyunu!

İzmir’in Bergama ilçesinde mermer ocağı açmak isteyen maden şirketi ocak sahasını ikiye bölerek ÇED sürecinden muaf olma planı yaptı. ÇED yönetmeliğine göre 25 hektarın altındaki ocak sahaları ÇED süreci işletilemeyebiliyor.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan aldığı izinle İzmir’in Bergama ilçesinde açılan kalker ocağını işleten Bergama Mıcır Madencilik Sanayi Şirketi kapasitesini genişletmek için harekete geçti.

Bakanlığa başvuran şirket mevcut kalker ocağına ek olarak işlettiği mermer ocağının ÇED sahasını genişletmek için izin istedi.

Proje tanıtım dosyasına göre şirket, 20,40 hektarlık ve 12,71 hektar büyüklüğünde iki ayrı sahayı mermer ocağı sahasına dahil etmeyi planlıyor.



İzmir-Manisa 100 Bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre mermer ocaklarına dahil edilmek istenen alanlar orman ve tarım arazilerinde yer alıyor. Ayrıca ocak sahasında içerisinde ve çevresinde de çok sayıda zeytinlik de bulunuyor.

Kapasitenin genişletilmek istenmesi ile birlikte ocak sahası Karahıdırlı Mahallesi’nin 300 metre yakınına kadar dayanmış olacak.

Bakanlık proje ile ilgili çevresel etki değerlendirme süreci başlattığını açıkladı.

Bergamam Mıcır Madencilik Şirketi, Erkoç Grup bünyesinde yer alıyor.



ÇED SÜRECİNDEN KAÇIRILMAK İSTENİYOR
Proje ile ilgili en dikkat çeken nokta ise başvurulan ÇED alanlarının büyüklükleri. Şirket toplamda 33,11 hektarlık proje başvurusunu ikiye bölerek ÇED başvurusunda bulundu. Yakın zamanda güncellenerek yeniden yürürlüğe giren Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğine göre kazı ve döküm alanı dâhil olmak üzere 25 hektar üzerindeki açık ocak işletmeleri ÇED sürecine tabi tutuluyor.

25 hektarlık altındaki projelerde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın kendisi de karar verebiliyor. Ancak 25 hektarın üstündeki projelerde ise farklı bakanlık ve yerel yönetimlerin görüşleri alınıyor ve proje halkın kantarına çıkıyor. 

Şirket, yasadaki boşluğu da kullanarak bu proje için bakanlıktan daha hızlı bir şekilde ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı almayı planlıyor.