GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
8 Ağustos 2021 Pazar 09:07

MMO Şube Başkanı Yalçın’dan İzmir’in asansör karnesi: Kötünün iyisiyiz!

Yılbaşından bu yana Konak’da 1534, Torbalı’da 967, Karabağlar’da 781,Güzelbahçe’de 81, Selçuk’ta 70 asansöre, “Tehlikeli” anlamına gelen kırmızı etiket yapıştırıldı. Makine Mühendisleri İzmir Şubesi Başkanı Melih Yalçın, “Asansörlerimiz, beş yıl öncesine göre daha güvenli. Kırmızı alarm durumunda değiliz ancak iyileştirilmesi gereken daha çok asansör var” dedi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İzmir’de bir dönem gündemden düşmeyen asansör konusu, son yıllarda pek konuşulmaz oldu. Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Melih Yalçın, İzmir’deki asansörlerin güvenlik sorununun önemli ölçüde aşıldığını, beş yıl öncesine göre çok daha iyi durumda olduğunu söyledi.

EN ÇOK KIRMIZI ETİKET, KONAK’TA
Makine Mühendisleri Odası’nın yaptığı denetlemelere göre, İzmir’de “Tehlikeli” anlamına gelen kırmızı etiketli asansör, en çok Konak ilçesinde bulunuyor. Konak’ı, Torbalı (967), Karabağlar (781), Seferihisar (194), Güzelbahçe (81), Selçuk (70) ve Urla (13) izliyor. “Güvenli” anlamına gelen yeşil etiketli asansörlerin en çok olduğu ilçe, 292 ile Karabağlar. Karabağlar’ı Konak (256), Torbalı (167), Seferihisar (146), Güzehbahçe (77), Selçuk (33) ve Urla (28) takip ediyor. Bu tabloyu değerlendiren Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Melih Yalçın, “Uzun yıllardır oturtmaya çalıştığımız bir sistem var. Epey yol aldığımızı söyleyebilirim. Bakımcı firmalar tarafından asansörlerin bakımları yapılıyor, biz de oda olarak denetliyoruz. Amacımız, mevcut tüm asansörleri, standartlara uygun hale getirmek” dedi.

KIRMIZI ALARM YOK AMA ÇOK DA PARLAK DEĞİLİZ
İzmir’de çok sayıda eski yapı ve asansör olduğuna işaret eden Başkan Melih Yalçın, kısa zamanda tüm asansörleri standartlara uydurmanın kolay olmadığını ifade etti. Başkan Yalçın, şu an itibariyle kentteki asansörler için “Kırmızı alarm” durumu olmadığını belirterek “Çok da parlak diyemeyiz. Kötünün iyisi durumundayız” ifadesini kullandı. Başkan Melih Yalçın, şu değerlendirmelerde bulundu:

BELEDİYE VE BAKIMCI FİRMALARLA KOORDİNELİ ÇALIŞIYORUZ
“Bakımcı firmalar, odamız ve belediyelerle koordineli çalışıyoruz. Ortak bir veri tabanı kullanıyoruz. Kırmızı etiketli asansörler için gerekli uyarılar, tebligatlar yapılıyor ve asansörün standartlara uygun hale getirilmesi için 60 gün süre tanınıyor. Genellikle bu süre içinde gereken müdahale yapılıyor. Sarı etiketli asansörler için verilen süre 90 gün. Uyarılara rağmen gerekli çalışma yapılmadığı takdirde, o asansör, belediyeler tarafından kapatılıyor. Bazı apartmanlarda asansörlere harcanacak paranın toplanması sorun olabiliyor. Bu durumda bazı gecikmeler yaşanabiliyor. Ancak İzmir’deki asansörlerin son dönemde daha sağlıklı hale getirildiğini, yıl sonuna doğru kırmızı etiketli asansörlerin sayılarının daha da azalacağını tahmin ediyoruz”