GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
8 Ağustos 2021 Pazar 08:58

Çevre Mühendisleri Şube Başkanı Kınay: Orman yasası ormanı korumuyor!

Orman yangınlarını değerlendiren Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Helil İnay Kınay, 6831 sayılı Orman Kanunu’nda, 1956’dan 2003’e kadar 15, 2003’ten 2021’e kadar 29 kez değişikliğe gidildiğini hatırlatarak, “Ne yazık ki söz konusu yasa ile ormanları koruma değil, kaybına ve tahribatına yönelik uygulamalar işletilmiştir” değerlendirmesinde bulundu

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Türkiye’nin ormanları cayır cayır yanarken, söndürme çalışmaları pek çok noktada yetersiz kalıyor. Çok sayıda orman alanı kül olurken, buraların imara açılacağı endişesi, sadece vatandaşları, çevrecileri değil, Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Helil İnay Kınay’ı da tedirgin ediyor. Başkan Kınay, 6831 sayılı Orman Yasası’nın, ormanı koruma değil, kaybına ve tahribatına yönelik uygulamalara yol açtığı iddiasında bulundu.

EN BÜYÜK TAHRİBATI, O İZİNLER YAŞATIYOR
Orman alanlarının, tarım alanlarının, meralar ve doğal karakteri korunması gereken yerlerin mevzuatlar eliyle madencilik, sanayi, enerji, turizm konut gibi faaliyetlere açılarak kaybedildiğine vurgu yapan Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Helil İnay Kınay, “Bir taraftan yangınlarla kaybettiğimiz orman alanlarımız, en büyük tahribatı, Orman Mevzuatı kapsamında verilen izinlerle yaşıyor. Prof. Dr. Doğanay Tolunay hocamızın tespitine göre, son 15 yılda ortalama 29 bin hektar orman alanı için izinler verilirken, 9 bin hektar orman alanını yangınlarla kaybettik” dedi.

KANUN, 18 YILDA 29 KEZ DEĞİŞTİ
6831 sayılı Orman Kanununda, 1956’dan-2003 yılına kadar 15; 2003’ten 2021’e kadar 29 kez olmak üzere toplam 44 kez değişikliğe gidildiğini anlatan Başkan Kınay, “Üzerinde bu kadar çok oynanmış orman yasası ile ormanları koruma değil, kaybına ve tahribatına yönelik uygulamalar işletilmiştir. Orman Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından yapılan bilgilendirmelere göre, 739 bin hektar büyüklüğündeki orman alanları, ormancılık dışı amaçlarla kullanılmak üzere madencilik, enerji, turizm gibi etkinliklere tahsis edildiğini görüyoruz. Son yıllarda orman yangını sayılarında sürekli artış var. Bir taraftan orman mevzuatında yapılan değişiklikler, diğer taraftan orman alanlarına yönelik olumsuz müdahaleler, orman alanlarına yönelik tesislere verilen izinler, orman alanları ve insan etkileşiminin artması, meteorolojik faktörler, iklim değişikliği, sıcaklık artışı gibi nedenler, yangın riskini büyütüyor” diye konuştu.

EKOLOJİ, EKONOMİYE KURBAN EDİLMESİN
Risk yönetimi ve dirençlilik noktasında ek çalışmalar yapmak gerekirken, ilgili idarelerin ekipman, personel ve bütçe yetersizlikleri gibi faktörlerin, yönetememe gerçeğini ortaya koyduğuna işaret eden Başkan Kınay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Prof. Dr. Doğanay Tolunay’ın tespitlerine göre, yıllık ortalama 9 bin 166 hektar alan, orman yangınları ile kaybediliyor. Tesis, maden amaçlı verilen izinlerle kaybedilen orman alanı, yılda ortalama 29 bin 199 hektar. Ormanların korunması, geliştirilmesi, yönetimi ve yangına karşı gç doğru yönetilemezken, yangınla mücadelede gelişmiş ülkelerdeki araç, teçhizat ve son teknolojik olanaklar konusunda yetersiz olduğumuz bir gerçektir. Liyakate dayalı personel politikasının terk edilmiş olması, yangınla mücadelede yetersiz kalınmasına sebep oluyor. Ekolojiyi, ekonomiye kurban etmeyen, kamu ve doğa yararına politikalara, bu politikaları hayata geçirecek liyakat ve yetkin yönetici ve personele ihtiyacımız var.  Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi olarak; planlanan ve yürütülen her faaliyetin çevresel boyutlarının, sonuçlarının değerlendirilmesi, ekolojinin, yaşamımızın bazı çevrelerin ekonomisine kurban edilmemesi için kamu ve doğa yararına mücadelemize devam edeceğiz.”