GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
7 Ekim 2020 Çarşamba 23:48

MHP’li Kalyoncu’dan hobi bahçeleri çıkışı: Belediyeler para kaygısı gütmesin

MHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hasan Kalyoncu, hobi bahçeleri için mecliste önerilerde bulundu. İzmir’deki havuzlu siteler adı altındaki hobi bahçeleri için belediyeleri sorumlu olmaya davet etti.

EGEDESONSÖZ – Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İzmir milletvekili Prof Dr. Hasan Kalyoncu, İzmir’de gündeme gelen hobi bahçeleri hakkında mecliste önerilerde bulundu. İzmir’de havuzlu siteler adı altında bulunan hobi bahçeleri için belediyelerin sorumluluk alması gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Kalyoncu, belediyelerin bu konuda para kaybetmek ve vatandaşla karşı karşıya gelmemek gibi kaygılar gütmemesi gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Kalyoncu’nun meclis konuşmasının tamamı şöyle:

Günümüzde hobi bahçeleri adı altında tarım arazileri bölünmüş, parçalanmış, amaç dışı kullanılarak kirletilmeye devam edilmektedir. Bu konu ile ilgili olarak Milliyetçi Hareket Partisi'nin vermiş olduğu kanun teklifi, araştırma önergesi ve soru önergeleri mevcuttur. Bu kanun teklifi ile beraber tarım alanlarının korunması ve yapılaşmanın düzenlenmesi bizim teklifimiz ile uyum göstermektedir. Türkiye’deki tanımı farklı kullanılsa da modern ülkelerdeki anlayışa göre hobi bahçeleri, şehirlerde yeşil alanların oluşumuna destek veren bir görev ifa eder. Hobi bahçeleri kentte yaşayanların boş zamanlarında daha çok meyve, sebze, süs bitkileri üretiminde kullandıkları küçük tarım parselleridir. Hobi bahçelerinin rekreasyonel, ekolojik, sosyal, ekonomik ve eğitsel açıdan pek çok işlevleri bulunmaktadır. Hobi bahçeleri Avrupa kentsel peyzajının önemli kısmını oluşturmaktadır. Farklı ülkelerde 2008 itibariyle yaklaşık 3 milyon adet hobi bahçesi bulunmaktadır. Örnek olarak Almanya’da bütün bahçeler kamu yeşil alan oluşturma açısından da önemli bir unsur olan “kent tarımı” veya “hobi bahçesi” denilen uygulamanın şehir merkezlerinde şehrin bütün her tarafından ulaşılabilecek durumda olması gerekir. Literatürdeki tanımlaması da böyledir. Amacı şehirdeki insanların toprakla buluşması, bir şeylerle uğraşması, vakit geçirmesi olduğu için bunun bir standarda bağlanması gerekmektedir. Seçim bölgem olan İzmir’de hobi bahçesi adı altında havuzlu siteler bulunmaktadır. Bunların hepsinde belediyelerin sorumluluk alması ve Türkiye'nin toprağını koruması gerekmektedir. Yani belediyeler para kaybetmek, vatandaşla karşı karşıya gelmemek gibi kaygılar gütmemelidir. Ülkemizdeki hobi bahçeciliğinin Avrupa’da olduğu gibi belediyelerin, tarım il müdürlüklerinin, il özel idaresinin denetimi altında bir sosyal hizmet alanı olarak kent bahçeciliği şeklinde devam etmeleri sağlanmalıdır. Hem tarım alanının yazlık site haline gelmesinin, hem de kentsel altyapıdan mahrum gecekondu görüntüsünün önüne geçmek gerekmektedir. Bu şekliyle özellikle büyükşehirlerde yaşayan insanımızın doğa ile buluşmasına hizmet edecek bir çözüm uygulamaya geçirilmelidir.