GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
24 Kasım 2016 Perşembe 14:06

MB'den flaş faiz kararı: 2014'ten sonra ilk kez...

Merkez Bankası politika faizini yarım puanlık artışla yüzde 8'e yükseltti. Banka böylece Ocak 2014'ten beri ilk kez faiz artışına gitti. Faiz koridorunun üst bandında da çeyrek puanlık artışa gidildi.

Doların yükseldiği ve dalgalanmaların arttığı bir dönemde Merkez Bankası kritik faiz kararını açıkladı.

Kasım ayı toplantısını yapan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizini yarım puan artırarak yüzde 8'e çıkardı.

ÜST BANDI DA ARTIRDI
Banka faiz koridorunun alt bandını yüzde 7,25'te tutarken, üst bandını çeyrek puan artışla yüzde 8,50'ye yükseltti.

34 AY SONRA İLK FAİZ ARTIŞI
Merkez Bankası Ocak 2014'ten beri ilk kez faiz artışına gitti. Banka en son 29 Ocak 2014'te faizi artırmıştı. Banka o gün olağanüstü toplanarak politika faizini yüzde 4,50'den yüzde 10'a çıkarmıştı.

Daha sonra kademeli olarak indirime giden Merkez Bankası 25 Şubat 2015'ten beri politika faizini yüzde 7,50'de tutuyordu.

EKİMDE FAİZE DOKUNMADI
Merkez Bankası ekim toplantısında faize dokunmamıştı. Faiz koridorunun üst bandında art arda 7 indirim yapan Merkez, indirimlere ara vermişti.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ELEŞTİRMİŞTİ
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dünkü konuşmasında "Merkez Bankası bağımsızdır dediler ama ben siyasetçiyim. Resmen müdahale yetkim yok ama ben de eleştirimi yapacağım. Halkın karşısında tokadı yiyen benim. Öyleyse uyarımı yapacağım o da çözüm yolları bulsun. Tokadı ben yiyeyim, sefayı o sürsün yok öyle bir şey" açıklaması yapmıştı.