GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
24 Kasım 2016 Perşembe 10:45

‘Esnafın Başkanı’ Mutlu’dan uyarı: 2017’nin ikinci yarısına kadar…

Ekonomide sancılı günler yaşanırken İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu’dan uyarı geldi. Esnafın yaşananlara karşı gayretli olması çağrısı yapan Mutlu 2017’nin ikinci yarısına kadar kredi almama uyarısında bulundu.

EGEDESONSÖZ - Türkiye ekonomisinde yaşanan dar boğazın sancıları sürüyor. Küresel ekonomide yaşanan sıkıntılar ve ülke içindeki hareketli gündem nedeniyle 3.40 TL’ye kadar artan dolar fiyatı ve bankaların faiz sorunu esnafı endişelendirdi.

Yaşanan sıkıntılar nedeniyle zor günler geçiren esnafa İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu’dan uyarı geldi.

Esnaf başkanı Mutlu esnafın yaşanan krizden esnafın etkilenmemesi için riske girmeme uyarısında bulundu.

KREDİ İÇİN 2017 İKİNCİ YARISINI BEKLEYİN
Mutlu, “Döviz kurlarının 2017 yılının ilk çeyreğine kadar artış yönünde dalgalanacağı tahmin edilmektedir. Dolayısıyla dövizle borçlanmaktan, döviz ile ürün ve girdi tedarikinden uzak durulmalıdır.  Faizlerin artması ve yüksek düzeylerde seyretmesi olasılığı yüksektir. Bu nedenle kredi kullanımı için 2017 yılının ikinci yarısı tercih edilmelidir.  Acil kredi kullanma zorunluluğu bulunuyorsa faiz ve ödeme tutarları sabit krediler düşünülmelidir. Enflasyonun yönünü kur artışları ile iç talep gelişmeleri belirleyecektir. Önümüzdeki 3-5 aylık süreçte artış ihtimali yüksektir. Bu nedenle fiyatlama kararlarında dikkatli davranılmalıdır” dedi.

DEVLET ÜRETİCİ DESTEKLERİNİ ARTTIRMAK İSTEYECEK
Devletin ekonomik düzenlemeler için yapacağı çalışmaların esnafa yansıması gerektiğini söyleyen Mutlu, “Devlet ekonomiyi canlandırmak için kamu harcamalarını artırmak, üreticilere desteklerini genişletmek isteyecektir. Bu noktada esnaf teşkilatının yöneticilerine düşen görev, yapılacak harcama ve desteklerin küçük işletmeler üzerinden yapılmasını sağlayacak çalışmalara ağırlık vermek olacaktır” şeklinde konuştu.

ÜYELERİMİZ AZAMİ GAYRET GÖSTERMELİ  
Esnafın krizi atlatmak için gayret göstermesi çağrısında bulunan Mutlu, “Ayrıca üyelerimiz de bu imkanlardan faydalanmak için azami gayret göstermeli, gelişmeleri dikkatle takip etmelidirler. Evet, Türkiye zor süreçten geçmektedir. Üyelerimiz kendi iç yapılanmalarını üretim, pazarlama, iletişim boyutlarında yenileyerek bu süreci en az hasarla atlatabileceklerdir” ifadelerini kullandı.