GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
7 Haziran 2022 Salı 13:40

Kozak Yaylası’na bir hançer daha!

Doğal güzellikleri ile bilinen Kozak Yaylası’na bir granit ocağı daha açılması için çevresel etki değerlendirme süreci başlatıldı. Binlerce fıstık çamının kesileceği ocak alanında patlatma işlemi de kullanılacak.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – UNESCO Dünya Kültür Mirası koruma bölgesinde olan ve Ekolojik Hassas Bölge olarak tanımlanan ancak maden şirketlerinin hedefinde olan Bergama’daki Kozak Yaylası’na yeni bir taş ocağı daha yapılması planlanıyor.

Fıstık çamları ile kaplı ve antik kentlere ev sahipleri yapan yaylaya yeni ocak açılması için daha Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuruldu.

İstanbul merkezli DMR Doğaltaş Madencilik Şirketi tarafından başvuruya göre ilçenin Ayvatlar Köyü ile Okçular Köyü arasında kalan ormanlık alanda granit mermer taşı çıkarılması planlanıyor. 51 hektarlık ÇED alanında yılda 60 bin ton granit üretimi hedeflenirken şirket bu ocak için 6 milyon lira yatırım yapacak.

ÇAM FISTIKLARI İLE ÇEVRİLİ
Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre ise ruhsat sahası içerisinde fıstıklık vasıflı şahıs arazileri yer alıyor. Proje alanının tamamı, İzmir- Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planına göre ise tarım arazi ve orman olarak belirlenen alanlar içerisinde kalıyor. Proje alanı ayrıca Madra Barajı “Uzun Mesafeli Koruma Alanı” içerisinde yer alıyor.

DİNAMİT PATLATILACAK
Binlerce fıstık çamının kesileceği ocak alanında patlatma işlemi de uygulanacak ve günde 40 kilogramdan fazla toz havaya karışacak. Projenin tanıtım dosyasında işletme ömrünün yaklaşık 95 yıl olarak belirtilmesi de dikkat çeken unsurlar arasında kaldı. Proje alanı Perperene Antik Kenti’ne de 2 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Çevresel etki değerlendirme sürecinin başlatıldığı projenin halkın katılım toplantısı ise 23 Haziran’da gerçekleşecek. Toplantının yer ve saati önümüzdeki günlerde ilan edilecek.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı son olarak bu bölgeye açılması planlanan başka bir granit ocağının proje tanıtım dosyasının İnceleme Değerlendirme Komisyonu’nda ele alınacağı duyurmuştu.