GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
7 Haziran 2022 Salı 12:44

İZDEDA, isyan bayrağını açtı!

İzmir Depremzedeleri Derneği Başkanı Haydar Özkan, depremin üzerinden geçen 19 aylık sürecin sonunda hiçbir sonuç alınamamasına tepki gösterirken, önümüzdeki günlerde İzmir'e gelecek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de görüşmek istediklerini belirtti. Özkan ayrıca kendileri için bıçağın kemiğe dayandığını söyledi ve seslerini duyurmak için son çare olarak bir depo benzin ile kendisini yakacağını söyledi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir'de 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan 6,9 büyüklüğündeki deprem sonrasında kent genelinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın verilerine göre 80 bin bağımsız birimde hasar kaydı oluşmuştu.

Depremin üzerinden geçen süreç 2 yıla yaklaşırken, yapılan konut sayısının sadece 5 bin bağımsız birimi karşılayabilmesi ve 75 bin bağımsız birim için bekleyişin devam etmesi depremzedeleri çaresiz bıraktı.

AK Parti Genel Başkan Vekili ve İzmir Milletvekili Binali Yıldırım ile geçtiğimiz aylarda görüşen İzmir Depremzedeleri Derneği Başkanı Haydar Özkan, kredi talebini dile getirirken, Yıldırım ise 'formları getirin' önerisinde bulunmuş ve depremzedeler kredi için formlarını doldurmuştu. Gelinen süreçte formları teslim etmek için çalışmalarını tamamlayan İZDEDA, AK Parti İl Başkanlığı'na giderek Yıldırım ile görüşme talebinde bulunmuştu. Taleplerinin ise 'biraz daha çalışalım' denilerek AK Parti tarafından bekletildiği iddia edilmişti.

CUMHURBAŞKANIMIZ İLE GÖRÜŞMEK İSTİYORUZ!
Ege'de Son Söz'e konuşan İZDEDA Başkanı Haydar Özkan, yapılan tutumu kabul edemediklerini belirtirken, "Biz bunu kabul edemiyoruz. 19 ay geçti depremin üzerinden ancak mağduriyetler hala sürüyor. Bize AK Parti'den gelen telefon sonrasında 'biraz daha çalışalım' denildi... Ancak zaten bizim Sayın Binali Yıldırım'ın istediği gibi evraklarımız hazır. Biz bunları teslim etmek istiyoruz ancak süreç uzatılmaya çalışılıyor..i Telefon konuşmaları sonrası akşam saatlerinde bir bakıyoruz ki Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan İzmir'e gelecekmiş... Bu bize yapılan 'beklensin' söylemi bundan mı kaynaklı? Biz sürekli oyalanıyoruz. Eğer Sayın Yıldırım'a evraklarımızı veremeyeceksek biz, Sayın Cumhurbaşkanımız ile görüşmek istiyoruz. Demek ki sayın Cumhurbaşkanımıza isteklerimizi iletilmiyor, arada kayboluyor, biz de bizzat Cumhurbaşkanımıza dosyamızı iletmek istiyoruz. Bizler depremzede olarak eminiz ki Sayın Cumhurbaşkanımız bizim sorunlarımızı bizzat bizden dinleyebilse, anlayacak ve sorunlarımızın çözümü için bizi yalnız bırakmayacaktır" dedi.

BENZİN ALIP KENDİMİ YAKACAĞIM
Kendileri için sabrın taştığını da belirten Özkan, "Bizim için artık bıçak kemiğe dayanmış durumda. 19 aydır sadece bekliyoruz. Sürekli görüşmeler gerçekleştiriyoruz, bizlere sözler veriliyor ancak sonuç olarak bir arpa boyu adım atılmadı. Bizim ne yapmamız gerekiyor? Bunun sonu bellidir... Bu süreç böyle giderse son paramız ile benzin alıp kendimizi Gündoğdu Meydanı'nda yakacağız. En azından ben yanarsam belki depremzedelerimizin farkına varırlar ve onlar kurtulur. Nasıl olur da bize bu kadar duyarsız davranabilirler? Bir kez de olsun sosyal medya hesaplarımıza baksınlar, yorumları okusunlar ne halde olduğumuzu görmüş olurlar" ifadelerini kullandı.

HERKES KADAR MÜSLÜMANIZ
Türkiye'de geçmişte yaşanan depremleri de hatırlatan Özkan,  "Hergün Ekonomi Bakanı Nureddin Nebati'nin gözünün içine bakarak uyanıyoruz ancak her gün yeni bir hayal kırıklığı yaşıyoruz. Biz bu yıl da sonuç alamazsak zaten seçim sürecine girilecek ve 'seçimler var' denilerek süreç iyice uzayacak. Biz bu hesaplardan artık bıkmış durumdayız. Biz bu sürecin içinde olmak istemiyoruz. Depremzede olduğumuzu lütfen hatırlayın. Bizim tek ve net bir tane sorumuz var; Krediyi veriyor musunuz, vermiyor musunuz? Ben 1999 yılından beri deprem vergisi ödedim, 30 Ekim 2020'de yaşadığım depremden beri de 19 aydır hala deprem vergisi veriyorum ancak bana 'depremzede  değilsin kentsel dönüşümcüsün' deniliyor. Bizler depremzedeyiz, aptal değiliz. Biz her şeyi görüyoruz. Bizler İzmirliyiz, gavur değiliz! Herkes kadar Müslümanız! Elazığ'a 24 bin konut yapın, burada ise 5 bin konut yapıp 'ben yaptım' deyip kenara çekilin… Bunu kabul etmiyoruz" diye konuştu.