GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
28 Eylül 2024 Cumartesi 13:21

Konu: Temizlik… İzmir’in Çernobili yeniden mahkemelik!

Gaziemir’deki eski kurşun fabrikasındaki radyoaktif atıkların temizlenmesi süreci yargıya taşındı. Mevcut temizleme işleminin insan sağlığını ve çevreyi tehdit eden yeni sonuçlar doğurabileceğini ileri süren Ege Çevre ve Kültür Platformu, İnsan Hakları Derneği ve aralarında bölge sakinleri ile İzmir Büyükşehir Belediyesi önceki dönem başkanı Tunç Soyer’in de bulunduğu grup, sürecin derhal durdurulması için İzmir İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Davacılar temizleme işleminin uluslararası standartlara uygun şekilde yeniden ele alınmasını talep etti.

EGEDESONSÖZ- Gaziemir-Emrez’de bulunan eski kurşun fabrikasındaki radyoaktif maddelerinin temizlenmesi ile ilgili süreç devam ediyor.

Ancak temizlik süreci ile ilgili olarak endişeler sürüyor.

Temizleme işleminin yalnızca yüzeysel olarak yürütüldüğü, radyoaktif kirliliğin yer altına sızdığı ve çok daha geniş bir alanı etkilediği gerekçesiyle Ege Çevre ve Kültür Platformu, İnsan Hakları Derneği ve aralarında bölge sakinleri ile İzmir Büyükşehir Belediyesi önceki dönem başkanı Tunç Soyer temizlik işlemlerin durdurulması için süreci mahkemeye taşıdı.

Davacı kurumlardan EGEÇEP Eşsözcüsü Av. İpek Sarıca "Radyoaktif atıklar sadece toprak yüzeyinde değil, yeraltı sularına ve daha derin toprak katmanlarına sızmış durumda. Bu durum, özellikle çevredeki yerleşim alanlarını tehdit eden ciddi bir sağlık riski oluşturuyor" dedi.