GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
28 Eylül 2024 Cumartesi 11:48

İzmir'in Abant'ındaki balık ölümlerinin nedeni belli oldu

İzmir’in Ödemiş ilçesinde bulunan Gölcük Gölü’nde görülen balık ölümleri hakkında yetkililer açıklamalarda bulundu. Ödemiş İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkililerinden yapılan açıklamada "bir gün önce yağan yağmurdan dolayı çevreden göle taşınan organik ve inorganik gübre kalıntıları, ani değişen hava ve su sıcaklığı ve dönemsel yağışın az olmasına bağlı olarak göldeki su hacminin azalması, dolayısıyla da pH ve amonyum nitrat seviyesinin artmasının etkili olabileceği konusunda mutabık kalınmıştır" denildi.

Gölcük Mahallesi’nde bulunan gölde ölü balıkların kıyıya vurmasıyla 12 Eylül tarihinde Ödemiş İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Su Ürünleri Birliği ekipleri tarafından incelemeler başlatıldı. 

Yerel Güç'ten Buse Bağcı'nın haberine göre, gölden su ve ölü balık numuneleri alan ekipler, yağan yağmurlardan dolayı göle taşınan organik ve inorganik gübre kalıntıları, göldeki su hacminin azalması, pH ve amonyum nitrat seviyesinin artmasına bağlı olduğunu açıkladı.

Ödemiş İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkililerinin açıklamasında “Gölcük Gölü'nde 12.09.2024 tarihinde meydana gelen balık ölümleriyle ilgili alınan numune sonuçlarında; balıklarda viral bakteriyolojik olarak ölümüne sebebiyet verecek düzeyde enfeksiyon veya pestisit, toksik madde ve ağır metal kalıntısı tespit edilememiştir. Yapılan su analizleri sonucunda pH ve amonyum nitrat seviyesi yüksek görülmüştür. Konu uzmanlarıyla yapılan değerlendirmelerde ölümlere tek bir sebebin etkili olmadığı, bir gün önce yağan yağmurdan dolayı çevreden göle taşınan organik ve inorganik gübre kalıntıları, ani değişen hava ve su sıcaklığı ve dönemsel yağışın az  olmasına bağlı olarak göldeki su hacminin azalması, dolayısıyla da pH ve amonyum nitrat seviyesinin artmasının etkili olabileceği konusunda mutabık kalınmıştır” ifadelerini kullandı.