GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
11 Mart 2021 Perşembe 18:04

Konak'ta olağanüstü mecliste 'tarihi' karar!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın önerisi sonrası Büyükşehir Meclisi'nde kabul edilen ve ilçelere gönderilen parsel bazlı plan değişikliği talimatı sonrası Konak Belediyesi'de konuyla ilgili çalışmalarını yürüterek Meclisin onayına sundu. Olağanüstü Mecliste konuşan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, "Başta Tunç Soyer'e, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin çok değerli Meclis üyelerine, tüm siyasi partilerdeki arkadaşlarıma ayrı ayrı teşekkür ederim. Tarihi bir karardır. Konak Belediyesi'ne yakışır bir şekilde oy birliği ile tarihi bir karar aldık" diye konuştu.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Konak Belediyesi, 2021 yılında ilk olağanüstü Meclis oturumunu gerçekleştirdi. Konak Belediye Başkanı Abdül Batur'un yönetiminde olağanüstü toplanan Meclis'e Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi ev sahipliği yaptı.  

İzmir'de yaşanan 6.6 şiddetindeki deprem sonrası Büyükşehir Belediyesi'nde onaylanan 'parsel bazlı plan değişikliği önerisi' Konak Belediyesi Meclisi'nde de görüşüldü. Depremde hasar gören ya da riskli olduğu düşünülen parseller için yapılacak çalışma için Konak'ta Alsancak ve Hatay bölgeleri belirlenirken, komisyondan gelen ilgili maddeler mecliste oy birliği ile kabul edildi.

KOMİSYONLAR İNCELEDİ VE SINIRLAR ÇİZİLDİ

Meclisin açılışında konuşan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, "Bugünkü gündem maddemiz afet bölgelerinde yapılacak yapıların 6306 kapsamında riskli yapıların dönüşümü kapsamında uygulanacak planları kapsıyor. Konak sınırları içerisinde durumu korunacak alanların sınırlarının belirlenebilmesi adın. Arkadaşlarımız çalışmalarını yaptı, komisyonlar inceledi ve sınırlar çizildi. Bütün meclisin bilgisi olması için teknik olarak bilgilendirme yapmak istiyoruz" dedi.

MECLİSE SUNUM YAPILDI

Konak Belediyesi Proje ve Etüt Müdürü Neslihan Yalınız Koç, Meclis gündemine getirilen madde ile ilgili Meclis üyelerine sunum yaptı. Koç, "Büyükşehir Belediyesi 1 Mart günü mecliste İzmir genelinde İzmir'de yaşanan deprem sonrası 7269 kapsamında ağır hasarlı yapılar  ile ilgili ve 99 öncesi yapılan yapılar yada riskli yapılar hakkında yapılacak çalışmaları kabul edip onaylamıştır.  Bu konuda da ilçe belediyeleri tarafından korunacak alan yani k alanlarının belirlenmesi gerekiyor. Konak ilçesinde yapılan değerlendirmede, 1955 yapılı onaylı 2000 ölçekli planlar da 2 bölge öne çıkıyor. Biri Alsancak, diğer Hatay bölgesi. Kentsel dönüşüme yönelik çalışmalarda bilindiği gibi, Gültepe, Beştepeler de kentsel dönüşüm başlamış ve devam etmekte. Bundan kaynaklı olarak Alsancak ve Hatay olmak üzere iki bölgeyi dikkate alarak buu hazırlamış durumdayız. Alsancak bölgesinde baktığımızda sit alanları bulunmakta.  Alsancak bölgesindeki sit alanları konusunda örnek bir kroki belirledik. Bu usul ve esaslar kapsamında sit alanları hariç tutuldu.  Alsancak ve Hatay'da tescilli parsel bulunması nedeniyle bunların korunma durumu plan notuna eklendi.  Hatay bölgesi ise bölgede yer alan sit alanları bu durumdan hariç tutularak krokileri hazırlandı" diye konuştu.

GRUBUMUZ OLARAK BU KARARI DESTEKLİYORUZ

Gündem maddesi ile ilgili söz alan AK Parti Meclis Üyesi Hakan Yıldız, durumun içlerine sinmediklerini ancak bu kararın alınması gerektiğini vurguladı. Yıldız, "30 Ekim'de bir acı yaşadık ve ciddi bir can kaybı ile birlikte  bir felaket yaşandı. Bu süreçte Büyükşehir'de büyük bir çaba sarf etti komisyonlar. Burada mevcut yapılara imar artışı getirmekten ziyade hakları koruma yönünde. Yenileme açısından oldukça zor bir bölge burası. Planlama açısından baktığımızda içimize çok sinen bir durum mudur, değildir.  Benim bakanlık nezdinde eleştirdiğim, bina üzerinde bir değişiklik yaptık, şehircilik açısından belki bizi tatmin etmedi ancak deremde bir avantaj yarattığını gördük. Bu süreli bir durum, 5 yıllık bir süreci var.  Belediye çalışanlarımıza büyük bir yük biniyor, onlara da Allah kolaylık versin. Vatandaşların beklentileri konusunda da bir takım aksaklıklar çıkabilir ancak vatandaşların bunu doğru okuması lazım. Odaların bu konuda dava girişimleri olduğunu duyuyoruz, bu kentin kronik bir sorunu olmuştur ancak bu bir can meselesidir.  Biz grubumuz olarak bu kararı destekliyoruz" diye konuştu.

OY BİRLİĞİ İLE GEÇTİ

Konuşmaların ardından ise ilgili "İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin 01.03.2021 tarihli ve 05.196 sayılı kararı ile uygun bulunan “İzmir İli Genelinde 30.10.2020 Tarihinde Meydana Gelen Deprem Sonucunda 7269 Sayılı Kanun Kapsamında Ağır ve Orta Hasarlı Olarak Tespit Edilen Yapılar İle 01.01.1998 Tarihinde Yürürlüğe Giren ‘Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik’ Öncesinde Ruhsat Alarak Yapılmış Yapılar veya 6306 Sayılı Yasa Kapsamında Riskli Yapı Olarak Belirlenen Yapıların Dönüşümüne İlişkin Yapılacak Plan ve Uygulama Çalışmalarında Uyulacak Usul ve Esaslar” kapsamında Hatay Bölgesinde “Mevcut Plandaki Durumu Korunacak Alan (K)” sınırlarının belirlenmesi ve bu alanlarda yapılacak uygulamalara yönelik 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Plan Notu önerisine ilişkin İmar – Kentsel Dönüşüm Komisyonu raporu." ve "İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin 01.03.2021 tarihli ve 05.196 sayılı kararı ile uygun bulunan “İzmir İli Genelinde 30.10.2020 Tarihinde Meydana Gelen Deprem Sonucunda 7269 Sayılı Kanun Kapsamında Ağır ve Orta Hasarlı Olarak Tespit Edilen Yapılar İle 01.01.1998 Tarihinde Yürürlüğe Giren ‘Afet Bölgelerinde yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik’ Öncesinde Ruhsat Alarak Yapılmış Yapılar veya 6306 Sayılı Yasa Kapsamında Riskli Yapı Olarak Belirlenen Yapıların Dönüşümüne İlişkin Yapılacak Plan ve Uygulama Çalışmalarında Uyulacak Usul ve Esaslar” kapsamında Alsancak Bölgesinde “Mevcut Plandaki Durumu Korunacak Alan (K)” sınırlarının belirlenmesi ve bu alanlarda yapılacak uygulamalara yönelik 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Plan Notu önerisine ilişkin İmar – Kentsel Dönüşüm Komisyonu raporu." maddeleri Meclis üyelerinin onayına sunuldu. Konak Belediyesi'nde bulunan tüm meclis üyeleri tarafından oylanan madde, oy birliği ile Büyükşehir Belediyesi'ne gönderildi.

İZMİR'E HAYIRLI OLSUN

Maddelerin kabul edilmesi sonrası söz alan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, alınan kararın tarihi bir karar olduğunu söyledi. Batur, "Gerçekten tarihi kararlar aldık. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 30 Ekim'de meydana gelen depremden sonra harekete geçerek İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis gruplarını tamamının oy birliği ile geçirilen kararı değerlendirmek durumdaydık. Ben bu olaya, belki içimize sinmiyor ancak 30 ekimi hepimiz yaşadık ve daha güvenli depreme dayanıklı binalara ihtiyacı var bu kentin. Maalesef bina envanteri çok eski. Kentin geneline baktığımızda sıkıntı yaşandığını görüyoruz. Burada vatandaşlara da sorumluluk düşüyor. 5 yıl içinde başvurup belgelerini almaları lazım. Başta Tunç Soyer'e, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin çok değerli Meclis üyelerine, tüm siyasi partilerdeki arkadaşlarıma ayrı ayrı teşekkür ederim. Tarihi bir karardır. Konak Belediyesi'ne yakışır bir şekilde oy birliği ile tarihi bir karar aldık. Hem Konak'a, hem de İzmir'e hayırlı olsun diliyorum" dedi.