GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
5 Ocak 2023 Perşembe 08:37

Kıymada 230 TL beklentisi!

İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara, yeni yılın gelmesiyle birlikte Et ve Süt Kurumu tarafından yapılan zamların ardından kıymanın tezgah fiyatının 200-230 TL bandına yükseleceğini öngördüğünü aktardı.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Et ve Süt Kurumu da üreticilerden aldığı karkas et fiyatlarına zam yapıldığını açıkladı. Böylece dana karkasın kilogram fiyatını 90 liradan 116 liraya yükseldi. Zamla birlikte birinci kalite büyükbaş kırmızı et ürünlerinde yaklaşık yüzde 29'luk artış gerçekleşti. Et ve Süt Kurumu, küçükbaş hayvan eti alımında ise kiloda 5 ila 8 lira arasında fiyat artışına gitti. Böylece kuzu karkasın kilogram fiyatı 92 liradan 99 liraya yükseltildi.

Et ve Süt Kurumu’nun açıkladığı zamları İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara, Egedesonsöz’e değerlendirdi.

ESNAF İÇİN ZOR BİR DÖNEM OLABİLİR
Et ve Süt Kurumunu’nun açıkladığı yeni yıl zamlarının İzmir’de tezgahlara henüz yansımadığını ancak yakın zamanda zam beklediklerini kaydeden Başkan Şenkara, “Kuzu kesimin ücreti maliyetlerle birlikte 125 TL. Bunun tezgahlara yansıması 170-180 TL bandına ulaşacaktır. Dana karkasta ortalama 120 TL olan kesim fiyatı, 125-130 TL bandına yükselirse mevcut satış fiyatı kalitesine göre 170-210 TL bandında olan kıyma fiyatını yakın zamanda 200-230 TL bandında görebiliriz. Vatandaşlar zamlı ücretlerini almadı. Tezgah fiyatlarına asgari ücrete gelen zamlı Şubat maaşından önce zam yansırsa ürüne ulaşamayan insanlar kasaba da gelemez. Haliyle esnaf için de zor bir dönem olabilir” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.