GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
5 Ocak 2023 Perşembe 08:14

Mezar anıtına komşu taş ocağı!

Foça’da tarihi Pers Mezarı Anıtı’na yaklaşık 200 metre uzaklıktaki ormanlık alanda taş ocağı açılması için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ‘ÇED’ süreci başlattı.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, iş insanı Mustafa Narlı’nın İzmir’in Foça ilçesinde açmak istediği taş ocağı için ‘çevresel etki değerlendirme’ sürecini başlattığını duyurdu.

Proje tanıtım dosyasına göre, ilçenin İsmetpaşa Mahallesi sınırları içerisinde yer alan 98,63 hektarlık ruhsat alanının 19,97 hektarlık alanında tüf taşı çıkarılması planlanıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nden 10 yıllığına işletme ruhsatı alan şirket ocaktan yılda 25 bin ton tüf taşı çıkarmayı hedefliyor.

610 YILLIK CEVHER
Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre yılda 25 bin ton tüf taşı çıkarılması durumunda toplam cevher 610 yılda tamamlanabilecek. Şirket 10’uncu yılında ardından bakanlık süre uzatımı talep edecek. Şirket bu proje için 7 milyon 476 bin 188 TL bütçe ayırdı. Proje Alanı İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Haritasına göre “Orman Alanı ve Tarım Arazisi” sınırları içerisinde yer alıyor.



TÜF TAŞINA OYULMUŞ ANIT
Proje ile ilgili en dikkat çeken nokta ise ruhsat sahasının yaklaşık 200 metre uzaklığında bir tüf taşına oyulmuş şekilde inşa edilen Pers Mezar Anıtı yer alması oldu. Milattan önce 4’üncü yüzyılda, Lykia- Lydia geleneğinde inşa edilen yapı Ionia da Persler e ait tek eser olma özelliğini taşıyor. Proje tanıtım dosyasında bu anıt mezarla ilgili bilgi verilmemesi ise dikkat çekti.