GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
18 Aralık 2021 Cumartesi 09:28

Kırtasiyeci 'Fiyatı sıkılarak söylüyoruz' dedi... Kağıda bile zam!

Kağıt fabrikalarının üretime devam ettiğini ancak piyasaya fazla mal sürmediklerini belirten İzmir Kırtasiyeciler Odası Başkanı Hulusi Demir, “Dövizdeki artış, selüloz ve diğer girdilerdeki artış nedeniyle kağıdın, kırtasiye ürünlerinin yanına yaklaşılmıyor. Tüketicinin mala ulaşması zorlaştı. Dükkana gelip fiyat soran vatandaşa fiyatı çekinerek söylüyoruz” dedi ve fotokopi kağıdı örneğini verdi: “Tüm ürünler zamlandı. Mesela bir ay önce 27 liraya sattığımız bir top fotokopi kağıdı bugün 70 lira.”

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Piyasada ciddi anlamda kağıt sıkıntısı yaşanıyor. İzmir Kırtasiyeciler Odası Başkanı Hulusi Demir, bir ay önce 25 liraya sattıkları bir top fotokopi kağıdının bugün itibariyle 60 lira olduğunu, önümüzdeki hafta kaç lira olacağını kimsenin bilmediğini söyledi. Bir ay önce 22 liraya alıp 27 liraya sattıkları bir top fotokopi kağıdının toptan alış fiyatının 60 lira artı kdv olduğuna vurgu yapan Başkan Demir, sektörün yaşadığı sorunu Egedesonsöz’e anlattı.

DEMİR: FABRİKALAR PİYASAYA FAZLA MAL VERMİYOR
Dövizdeki artış, doğalgaz ve elektriğe gelen zamların yanı sıra dünyadaki selüloz fiyatlarındaki artışın, ülkede büyük bir belirsizliğe yol açtığını belirten İzmir Kırtasiyeciler Odası Başkanı Hulusi Demir, kağıt fabrikalarının tam kapasite çalıştığını, ancak piyasaya fazla mal sürmediklerini bildirdi. Doların haftalık, günlük değil, anlık artışlar göstermesinin sektörü zor durumda bıraktığına vurgu yapan Başkan Demir, şunları söyledi:

ÜRÜNLER DOLAR BAZINDA YÜZDE 100 ARTTI; DOLAR DA 1,5 AYDA YÜZDE 100 ARTTI
“Her yıl aralık ayında biz bunu yaşardık. Çünkü kurumlar, ellerinde kalan ödenekleri kullanıp bir yıl sonraki ihtiyaç için ihaleler yaparlardı ve piyasada kağıt sıkıntısı bir miktar yaşanırdı. Fakat bu kez alışılmışın dışında bir sıkıntı yaşıyoruz. Daha bir ay önce 22 liraya aldığımız bir top fotokopi kağıdını artık 60 lira artı kdv ödeyerek alabiliyoruz. Satış fiyatımız da 27 liradan 65-70 liraya çıktı. Kırtasiye ürünlerinin çoğu zaten ithal. Yani dövize dayalı. Fiyat soranlara fiyatı sıkılarak söylüyoruz. Mal verirken de çekiniyoruz, adeta elimiz titriyor. Çünkü sattığımızda aynısını, sattığımız fiyattan yerine koyma şansımız yok. Piyasaların oturmamış olması, dövizdeki hareketlilikten kaynaklı bir güvensizlik var piyasada. 1,5 ay önce 85 dolar olan bir ürün, bugün 150 dolar. Hem ürünler dolar üzerinden baktığımızda yüzde 100 arttı; hem de dolar 7,5 lirayken yüzde 100 artışla 15 lira oldu.”