GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
18 Aralık 2021 Cumartesi 08:30

Tartışmalar sürüyor... O undan var ancak...

İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Hüseyin Sağır, TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal’ın sözünü ettiği 200 liralık unun fabrikalarda bulunduğunu, ancak o fiyata alabilmek için paranın peşin olması şartı koşulduğunu öne sürdü

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal’ın, fırıncıların kullandığı ekmeklik unun 185-200 lira arasında satıldığını, 300-400 liraya un fiyatının spekülatif olduğu yönündeki sözlerinin yankıları devam ediyor. İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi, Ekmek ve Unlu Mamuller Komitesi üyesi Hüseyin Sağır, bu açıklamaya, “Piyasada o undan yok” yanıtını vermişti. Sağır, yaptığı araştırmanın ardından Genel Müdür Güldal’ın sözünü ettiği unun var olduğunu, ancak un sanayicisinin “Para peşinse, o fiyata veririm” şartını öne sürdüğünü söyledi.

FIRINCI, MECBUREN UNU VADELİ ALIYOR
Fırıncıların, uzun süredir 90 gün vadeyle çalıştığını, üretip, satıp ondan sonra ödeme yaptığını hatırlatan Hüseyin Sağır, “Artık vade, 60 güne düştü. Mal aldığımız firmalar, 90 gün vadeli mal vermez oldu. Zaten bu işten para kazanamayan, yapılan son zamlarla hep cepten yiyen fırıncı esnafı, nakit parası olmadığı için mecburen vadeli un alıyor ve pahalıya almak zorunda kalıyor” dedi.

Fırıncıların yüzde 20’lik zam yaparak ayakta kalmaya çalıştığını, ekmek yapımında kullanılan ürünlere yapılan zamlarla baş edemez halde olduğunu anlatan Hüseyin Sağır, şu değerlendirmelerde bulundu:

O UNDAN KALİTELİ EKMEK ÇIKMAZ
“Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal beyefendi, 200 liraya un var derken, doğru söylemiş. Genel Müdürü söylediği unun, İzmir’in merkezinde, Menemen, Torbalı ve Turgutlu’daki un fabrikalarında olduğunu tespit ettim. Ancak 185 ila 200 lira arasında satıldığı söylenen o unu, ancak para peşinse alabiliyorsun. Ayrıca o undan kaliteli ekmek çıkmaz. Vatandaşa kaliteli ekmek verebilmemiz için, peşin paraya alınacak o unla, 320 liraya aldığımız kaliteli unu karıştırıp paçal yaparak ekmek üretmek zorundayız. Eğer biz bu karışımı yapmazsak, halka kalitesiz ekmek vermiş oluruz ki, hiçbir fırıncı böyle bir şey yapmaz.”