GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
9 Ocak 2016 Cumartesi 09:34

Kiraz’daki işçi krizinde Şengül’e soru: Şirketi nereden buldun?

Belediye şirketi Belmar’da çalışan işçilerin taşeron şirkete geçirilmesi kararının yankıları sürüyor. 10 yıl boyunca il genel meclis üyeliği yapan AK Partili Çavuş duruma tepki gösterdi. Çavuş, “Belediye başkanı ihaleyi alan İstanbul merkezli şirketi nerden bulduğunu açıklasın” dedi.

EGEDESONSÖZ - Yerel seçimlerde MHP’den belediye başkanı seçildikten sonra AK Parti’ye geçen Kiraz Belediye Başkanı Saliha Şengül’ün personel politikası ile ilgili tartışmalar sürüyor. 

Belediye Şirketi Belmar’da görev yapan personeli taşeron firmaya geçiren Şengül çalışanların bundan sonra bu sistem üzerinden maaş almasına karar verdi. Başkanın kararının ardından yapılan ihaleyi İstanbul merkezli Naz İnşaat Turizm, Sanayi ve Ticaret A.Ş aldı. Yaklaşık 200 işçiyi ilgilendiren pazarlık usulü ihale 1 milyon 259 bin TL ile şirkette kaldı.  İşçiler geçiş için imza atmaya başlarken karara birçok kesimden tepki gelmişti.

Başkan Şengül’e, İzmir İl Genel Meclisi’nde 10 yıl boyunca görev yapan AK Partili Hüseyin Çavuş’tan da tepki geldi. Çavuş, “Belediye başkanı öncelikli olarak İstanbul’daki Naz Temizlik isimli şirketi nereden bulduğunu açıklamalıdır. Bu ihale neden pazarlık yöntemiyle yapılıyor? İzmir’de firmaların olup olması başka bir konudur ama çalışan işçilerin durumu daha önemlidir. Ne yazık ki Kiraz Belediyesi’nde işçi kıyımı yaşanıyor. Çalışan personeli göreve geldiği günden bu yana geçen 1,5 yıllık zamanda iki katına çıkartan başkan maaşları ödeyemez duruma geldi. Çıkış olarak da işçileri taşerona devretme kararı aldı. İşçilere kadro vaadi veriliyor. Hükümetin belediyelerde taşeron şirketlere yönelik bir kadro çalışması şimdilik yok. Belediyenin kendi şirketinde daha güvenceli çalışan işçileri ne akla hizmetle özel, taşeron şirketlere geçirirsiniz. Bunu da anlamakta Kiraz halkı zorlanıyor” dedi.

ASFALTA YOK AĞIRLAMAYA VAR
Belediye Başkanı Şengül’ün belediyede kimseyi dinlemeden kararlar aldığını belirten Şengül, “MHP’den partimize geçen hanımefendi AK Parti’yi ikiye böldü. İlçe başkanı ile aynı kapıdan bile geçmiyorlar. Neredeyse birbirlerini görseler öldürecek durumdalar. Böyle bir sistem ilçeye hizmet mi getirebilir. Ben, görev yaptığım süre boyunca 180 milyon TL değeri bulan yatırımları yaptım. İl Genel meclisi olarak buralarda çok önemli işlere imza attık. Ne yazık ki üstü kapatılarak ilçe çıkmaza sürükleniyor. Belediye borç batağına saplanmış durumda. 2016 yılı yatırım programında başkanın ilçe genelinde yapacağı asfalt çalışması için ayırdığı para sadece 21 bin TL’dir. Bu para ile 10 metre sıcak asfaltı ancak dökersiniz. Ama aynı başkan temsil ve ağırlama giderlerine 570 bin TL kaynak aktarmış. Bu olacak iş değildir” diye konuştu.