GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
16 Mart 2022 Çarşamba 11:12

Kira fiyatları ikiye katlandı… Asgari ücretliye ev yok!

Çıkan kiracının yerine gelen kiracının yüzde 100 zamlı bedel ödemek zorunda kaldığını belirten İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, “Metropol ilçelerde en ucuz evler, Şirinyer, Buca tarafında. Onlar da eski evler ve 2 bin 500 lira... Mesela Bornova’da 1+1 daireler 3 bin 500 lira. Asgari ücretli birinin artık metropolde ev bulma şansı yok” dedi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Çeşitli firmaların yaptığı araştırmalara göre İzmir’de yıllık kira artışı yüzde 78 olarak görülürken, sahadaki verilere göre gerçekte kira zamlarının yüzde 100’ü geçtiği ortaya çıktı. İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, metropol ilçelerde kiraların yüzde 100 arttığını, asgari ücretli vatandaşların artık merkezde kiralık evde oturma şanslarının kalmadığını söyledi.

3 BİN LİRAYA BOŞALTILAN EV, EN DÜŞÜK 5 BİN 500 LİRAYA KİRAYA VERİLİYOR
Yıllarca aynı evde kiracı olarak oturan birinin o daireyi boşaltması durumunda, yeni gelen kiracının, çıkan kiracının ödediği bedel üzerinden değil, ikiye katlanmış bir rakam ödemek zorunda kaldığını anlatan Başkan Güleroğlu, “Diyelim ki merkezi bir konumda 3 bin liraya otururken, başka yere taşındınız. Boşalttığınız ev, en ucuzundan 5 bin 500 lira, hatta 6 bin 500 liraya kiralık verilir ve kiralanır” dedi.

İzmir’de kira bedellerinde yasaların öngördüğü oranların da çok çok üstünde, yüzde 100’e ulaştığını açıklayan Başkan Güleroğlu, “Zaten elimizde kiralık daire yok” dedi ve şu bilgileri aktardı:

İNSANLAR TORBALI VE MENEMEN TARAFINA GİTMEK ZORUNDA KALDI
“Bugün evlenecek çiftler, harıl harıl ev arıyor. Ne yazık ki en ucuz ev, Buca’da, Şirinyer’de. En düşük kira, 2 bin 500 bin lira. Üstelik evler, yeni değil, son derece eski yapılar. Bornova’da 3 bin 500 liraya ancak 1+1 bir daire bulabilirsiniz. Asgari ücretlinin merkezde bir evde oturma şansı hemen hemen kalmadı. Dövizdeki artış, altının değerlenmesi, enflasyon, kirayla geçinen ailelerinin artık geçinememesi gibi sebepler, kiraların fahiş düzeyde artmasına sebep oldu. Demirin tonu olmuş 17 bin lira. İnşaat maliyetleri çok yükseldi. Dolayısıyla yeni konutlar üretilmiyor, üretilemiyor. Mevcut binalara da olağanüstü talep olunsa, yani arzın talebi karşılamaması nedeniyle, kiralık konut piyasası bu duruma geldi. Bugün itibariyle kalabalık aileler, 3+1 bin eve taşınmak isterlerse, en düşük 6 bin lirayı gözden çıkarmaları gerek. Peki bu insanlar nereye gidecek? Torbalı’da, Ayrancılar’da, Menemen’de, Şakran’da, Koyundere’de, Çiğli’de de kiralar arttı ama metropoldeki kadar artmadı. Metropolde rakamlar uçtu. Arsa üretilmediği için, yüksek maliyetlere rağmen konut üretmek isteyen firmalar da bir şey yapamıyor. Arsa üretilmediği ve yeni konutlar inşa edilmediği takdirde, satılık evlerin fiyatları da çok yüksek olacak, kiralar da cep yakmaya devam edecek.”