GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
28 Ekim 2023 Cumartesi 08:02

Kervan yoluna dinamit ısrarı!

Aliağa’da birinci derecede arkeolojik SİT statüsündeki tarihi kervan yoluna yanı başında açılmak istenen patlatmalı taş ocağının projesinin büyüklüğü İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin görüş yazısı sonucunda yeniden düzenlendi ancak tarihi yola olan uzaklık değişmedi.
Metehan UD/EGEDESONSÖZ -  Büyük sanayi kuruluşları ile çevrili İzmir’in Aliağa ilçesinin başı dertten kurtulmuyor. Bilimsel raporlara ‘İzmir’in en kirli havası’ olarak geçen ilçe bu sefer de cüruf tesisleri ve maden ocakları ile tehdidi altında.

Son olarak ilçenin Kapıkaya Mahallesi sınırları içerisinde açılmak istenen andezit-bazalt ocağı, kırma eleme ve plent tesisinin projesi ile ilgili proje ilgili gelişme yaşandı. M. Sezgin İnşaat’ın sahibi ve Genel Müdürü Muammer Sezgin tarafından yapılan başvuru Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu’nda ele alınacak. Toplantı 29 Kasım 2023 tarihinde gerçekleşecek.

PROJEDE REVİZYON
Şimdiye kadar iki defa Bakanlık İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu’ndan geçemeyen projede revizyon yapıldığı görüldü. Yeni proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre İlk başvuruda 24,33 hektarlık olan büyüklük son 9,14 hektara kadar indirildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin dosyaya sunduğu görüş yazısı doğrultusunda  taş ocağının Güzelhisar Barajı Uzun Mesafeli Koruma Alanında kalan kısmı projeden çıkarıldığı görüldü. Ama düzenlemeye rağmen proje alanı yine de Kunduz Barajı ile içme ve kullanma suyu koruma alanında yer alıyor.



TARİHİ YOLA 11 METRE
Projede revizyon yapılmasına rağmen tarihi kervan yoluna olan uzaklığında değişikliğe gidilmediği görüldü. ÇED alanının 11 metre güneyinde arkeolojik kalıntıları (tarihi yol/kervan yolu) içeren 1. derece SİT alanı yer alıyor. 148 ada 100 parsel ile 148 ada 154 parsel numaralı taşınmazlarda 1’inci derece arkeolojik SİT tescilli tarihi bir yol bulunuyor.



PROJE HAKKINDA
ÇED alanı 100 bin ölçekli İzmir-Manisa Çevre Düzeni Planı’nda ‘orman alanı’, ‘mera’ ve ‘sulak alan sürdürülebilir kullanım bölgesi sınırı’ içerisinde yer alıyor. Ocak alanında yılda 1 milyon 250 bin ton hammadde çıkarılması ve bu hammaddelerin kırma eleme tesisi ve asfalt plent tesisinde işlenmesi hedefleniyor.  Proje sahasında ayda 20 yılda ise 240 patlatma yöntemiyle hammadde çıkarılması işlemi yapılması planlanıyor. 



TOPLANTI YAPTIRILMAMIŞTI
Projenin halkın katılımı toplantısı ise herhangi bir kişinin katılmamasından kaynaklı yapılamamıştı. Toplantının yapılamadığı bakanlık yetkilileri tarafından tutulan tutanakla da kayıt altına alındı.

M.SEZGİN İNŞAAT HAKKINDA!
İzmir merkezli M. Sezgin İnşaat’ın aralarında Tüpraş İzmir, Toros Tarım ve Tekfen’e ait projelerin de olduğu olduğu pek çok sanayi tesisi, atık su arıtma tesisi, boru hattı drenaj ve riprap çalışmaları, rafineri ve terminal tesisleri inşaatı, konut, villa, yol inşaatları, ofis binaları, otel inşaatı çalışması bulunuyor.