GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
4 Mart 2022 Cuma 19:04

Kaymakam’ın salamura tesisi meclise taşındı: Başkanla MHP’li o isim karşı karşıya!

Karaburun Kaymakamı Serap Özmen Çetin’in ilçede arazi alıp satmasıyla gündeme gelen tartışma meclis toplantısına taşındı. Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan ile MHP’li Meclis Üyesi Mehmet Çoker arasında gerilim yaşandı. Erdoğan, Kaymakam’ı savunan Çoker’e tepki göstererek “Bu meclisin üyesi olarak bu paylaşımları yapman etik, hoş değil. Gazeteciye tavrını, söylediklerini ben yayınlamadım. Aynı gazete benim hakkımda ilk haberi yapan gazeteydi. O zaman da keşke beni savunsaydın. Okul arkadaşımdın.  Keşke aynı hassasiyeti orada gösterseydin” dedi.

Ceren KORKMAZ / EGEDESONSÖZ- Karaburun’da Kaymakam Serap Özmen Çetin’in tarla vasfındaki arazileri satın alıp salamura tesisi imarı aldıktan sonra haksız kazanç elde ettiği iddiası tartışmalara neden olmuştu. Bu konu hala devam ederken İzmir Valiliği’nin bunun üzerine muhakkik görevlendirmesi ve milletvekillerinin soru önergeleri verdiği süreçte mahkemeye başvuran Kaymakam birçok habere erişim yasağı getirmişti. Tartışmalar Mart ayı olağan birinci meclis toplantısında da devam etti. Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan ve meclis üyeleri arasında gerginlik yaşandı.

GERÇEK ORTAYA ÇIKINCA SURATIMA BAKAMAYACAK
MHP’li Meclis Üyesi Mehmet Çoker’in bu konuya ilişkin yaptığı paylaşımı hatırlatan Erdoğan, kendisine yakıştıramadığını söyleyerek “Bende ki bir takım meclis üyeleri bile benim adımı anarak abuk subuk paylaşımlar yaptılar. Ben hep şunu söylüyorum. Adalet tecelli eder. Herkes iple çekiyordu 25 Şubat’ı… Görüyorum paylaşımları ama muhatap almıyorum. Sokaktaki köpeğe sorsanız kimin ne olduğunu söyler. Ben teşekkür etmesini de özür dilemesini de bilirim. Ama Karaburun’un bu şekilde gündeme gelmesi beni çok üzüyor. Herkes hak ettiği değeri yaratır ve bulur. Ama o meclis üyemize yakıştıramıyorum. Artık gazla mı başka şekilde mi bilemem ben kınıyorum. Sonradan işin gerçeği çıkınca herhalde suratıma bakamayacak” dedi ve “Ben vicdanen rahatım ama çamur at izi kalsın dedirtecek, buna meydan bırakacak biri de değilim. Bana bir adım atana ben on adım atarım. Yeter ki herkes adaletli ve vicdanlı olsun. Benden bir şey çıkmaz, araştırmasınlar boşuna…” ifadelerini kullandı.

ÇOKER: DEDİKLERİMİN ARKASINDAYIM
MHP’li Meclis Üyesi Mehmet Çoker, Erdoğan’ın kendisi hakkında söylediklerine cevaben, “Benim bir savunma yapmam lazım. Evet, o paylaşımı yaptım ve sonuna kadar da arkasındayım. Hiçbir zaman bu konu da geri vites yapmadım. İlçe Kaymakamlığımız hakkında TBMM’de Milletvekili Sevda Erdan Kılıç açıklama yaptı. Dedi ki; ücretler düşük gösterildi, ruhsatlar alındı vs. Biz Karaburun Belediyesi olarak en son ruhsatı biz veriyoruz.  Biz de bunun yanlış olduğunu söyledik. Bu dediği şeyler üzerine yazdım. Bunu da ileride göreceğiz. Yanlışı söyledik, mahkemeye çıktınız ve sonunda göreceğiz. Kaymakamın bir arsa almasının meclis gündemine getirilmesini anlamıyorum. Biz araştırıyoruz. Tarımdan izin alarak yerler yapılıyor. Yapılsın… “ dedi.

ERDOĞAN: SEN KİMSENİN AVUKATI DEĞİLSİN!
Çoker’in Kaymakam Çetin’i savunan açıklamalarına yönelik konuşan Başkan Erdoğan, “Sen kimsenin avukatı değilsin. Demek ki sana anlatanlar yanlış anlattı. Yaptığın tanımlamalar doğru değil. Biz ruhsatı biz vermiyoruz. İl Tarım Müdürlüğü’nden onaylanıyor o şekilde vermişiz. O projeyi bize tarım gönderiyor. Şimdi tarımda soruşturma yapıyor. Bizimle ilişkilendirmeyin. Bizden çıktığını nereden biliyorsunuz. Herhalde ilk Egedesonsöz yayınladı, hatırlıyorsunuz değil mi? Gazeteciyle konuşmasını biz yayınlamadık. Gazeteciye tavrını, söylediklerini ben yayınlamadım. Aynı gazete benim hakkımda ilk haberi yapan gazeteydi. O zaman da keşke beni savunsaydın. Okul arkadaşımdın, o meydanı benim yapmadığımı biliyordun. Keşke aynı hassasiyeti orada gösterseydin. Gazeteci ve Kaymakam Hanım’ın konuşması üzerine bir haber çıkmış. Biz değiliz sorumlusu, İl Tarım’dan geldi. Zaten valiliğin soruşturması var. Değerlendirecek olan o. Bu meclisin üyesi olarak bu paylaşımları yapman etik, hoş değil. Keşke seni doğru bilgilendirselerdi… Bu işi bu raddeye getirmemeniniz gerekiyor” diye konuştu.

AŞUT: SERT BİR DÜŞÜNCEMİZ YOK!
Son günlerde yerel medyada Başkan Erdoğan’ın açıklamalarıyla sıkça gündeme gelen ve İzmirli Milletvekilleri arasında da tartışmalara neden olan TOKİ’nin Karaburun’da yapmayı planladığı “sosyal konut” projesi de meclis gündeminde gerginliğe neden oldu.

TOKİ’nin yapmayı planladığı konutlar hakkında konuşmak üzere söz alan CHP’li Meclis Üyesi Alaaddin Aşut, “ Burada bizim düşüncemiz şu; TOKİ eğer burada bir şey yapmak istiyorsa gelecek burada beraber ortaklaşa yapılacak. Mutlaka yapılacaksa bölgeye uygun bir yapı olmalı. O yüzden belediyeyle beraber yapmalarında fayda var. Yoksa bunun dışında bizim sert bir düşüncemiz yok” dedi.

MHP’li Çoker ise Aşut’un ifadeleri ardından söz alarak, “TOKİ burada 200 tane bina yaparsa kime ne zararı olur? Yok Suriyeliler gelecekmiş de, buranın demografik yapısı değişecekmiş de… Burada gerçekten ihtiyacı olan insanlar var. Karaburun;’da ev kiraları 3 bin lira… Ev bulamıyor insanlar ve o yüzden hiç olmazsa TOKİ bu sorunu ortadan kaldırabilir” açıklamasında bulundu.

ERDOĞAN: BÜROKRATIN DURACAĞI YER, GÖREVİ BELLİDİR!
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Başkan Erdoğan, TOKİ konutlarının bu kadar gündemde bırakılacak bir konu olmadığına değinerek, şu ifadeleri kullandı:

“Ben o kadar yazılı açıklama yaptım. Siz de bizim yaptığımız açıklamaya bakarsanız şunu görürsünüz; biz TOKİ yapılmasın diye hiçbir açıklama yapmadık. Bizim açıklamamızdan sonra TOKİ Başkanı’nın bir açıklaması var ona karşılık gerekeni söyledik.  Bir bürokratın yapacağı görev, duracağı yer bellidir. Hiç bölgesine gelmediği, hizmetlerini bilmediği belediye başkanını durumlara bakarak değerlendirme hakkı yoktur. Hizmetimi takdir edecek olan da benim seçmenimdir. Ve insanlarda bunu takdir ediyor. Öyle bir şey yok. Gerçekten bürokrat olanlar herhalde bizim seslerimizi de duyarlar. Ben de Çevre Şehircilik Bakanımızdan 2 hafta önce randevu talep ettim, bekliyorum. Hukukçu olduğumuz için tavır ve tutumlarımız bellidir. Bakana da anlatacağız çünkü kim bilir ona gidene kadar bu konu ne değişikliklerden geçiyor. Benim ne dediğimi gerçek bir bürokrat okusaydı ne demek istediğimi anlardı. Herhalde siyaset yaparak bir yere milletvekili olmayı düşünüyor.

BİZ TOKİ’YE KARŞI DEĞİLİZ!
TOKİ belediyeye yazı yazdı ve 5 parça mal bildirdi. Bununla ilgili bizden imar istedi. Biz de şu açıklamayı yaptık; Herkes bilsin, TOKİ’nin bizim bölgemizde 81 parça yeri var. Bunların içinden herhangi bir yere imarı yapabilir. Fakat benden istediği yerler tarım, orman bir tanesi ucundan konut alanı ve SİT… Bu kendi yerlerinden istesin buranın imar durumuna göre yapsın tamam sonuna kadar katılırım. 15 bin tane konut var. Adamlar Karaburun değer kazandı diye evleri kapıyorlar, vatandaşa vermiyor. Devletin ilk önce bununla ilgili bir düzenleme yapması lazım. Evet, bu yüzden konut ihtiyacımız var. Ama gelip buraya hiçbir zaman 5 katlı apartman yapamazsınız. Buranın ölçeği kaç biz göreve geldiğimizden beri en fazla 2 katlı binayı onaylıyoruz. Eğer değerini kaybederse zaten bugün satılan rakamlara arsa satılamaz. Buraya insan gelmez. Bizim Kuşadası gibi olmamız gerekiyor dediğimde millet yanlış anlıyor. Biz çok katlı betonarme binalara karşıyız. Yaygın mülkiyette yapılaşma şartlarına uygun ve imarlı yerlere yap. Gidip bunu tarım ve orman alanına yapma, biz buna karşıyız. Hayır, açıklama yazımı da okudum acaba yanlış mı yazdık diye ama insanlar siyaset yapmak istiyorsa öyle anlıyorlar. Biz TOKİ’ye karşı değiliz. Yazıları dikkatli okuyan herkes görür. Yapsın ama benim buradaki imar planlarıma, Çevre Şehircilik ÖÇK’nin getirdiği kurallara uysun. Kuşadası gibi yaparsak bizde olmaz. Bugün herkes Kuşadası’ndan kaçıyor yarın da Karaburun ve Mordoğan’dan kaçar. Bölgede bir kıymet takdiri var. Bütün hazine arazisine satılmak üzere kıymet takdiri yapılıyor. Kaç tanesi bu arazilerden alabilecek o fiyatlara?”

TURAMANLAR: HEPİMİZ KARABURUN PARTİSİYİZ
Başkan Erdoğan’ın kendisiyle tezata düştüğünü söyleyen AK Parti Meclis Üyesi Gökhan Turamanlar, “Siz kendinizle tezata düşüyorsunuz. Kaymakamlıkla, bakanlıkla, kurumlarla dalaşmak yerine düzgünce çalışıp bir katma değer üretmek gerekiyor. Siz kusuru karşı tarafa yüklüyorsunuz ama önemli olan hizmet üretmek. Kurumlarla dalaşmaya gerek yok. Bizim Karaburun olarak kaybedecek zaman ve enerjimiz yok.  Konuşulanların yüzde 80’i fuzuli konular… Enerjimizi zamanımızı boşu boşuna harcıyoruz. Herkes üstüne düşeni yapsın. Garibanlara hizmet verelim. Bizim sizden istirahımız birlik olmak… Hepimiz Karaburun partisiyiz dedik ama maalesef bu olmadı. Bugün bir milat olsun lütfen bir beyaz sayfa açalım” dedi.

ERDOĞAN: TEMSİL ETTİĞİM BİR PARTİ VAR
Turamanlar’ın söylediklerinde yerden göğe kadar haklı olduğunu belirten Başkan Erdoğan, “Şahsi düşüncelerle bir kurumla ters düşmek mümkün değildir. Bu koltuğu temsil ediyoruz. Biz hiçbir kuruma çatışma ve saygısızlık yapmadık. Ama takdir edersiniz ki benim temsil ettiğim bir parti var. Rozetimi görevim için çıkardım bir kenara koydum ve halka hizmet ediyorum. Hiçbir siyasi parti de kendisini temsil eden bir kişiye yapılan saldırıların arkasından susmaz. Siz bazı şeyleri belki bilmiyorsunuz. Ben valimizle de görüştüm. Bazı şeyler sizlerin dışında gelişiyor. Karaburun halkı ne olduğun biliyor. Birlik beraberlik içinde yapılabilir” diye konuştu.