GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
10 Şubat 2024 Cumartesi 12:28

Karşıyaka’daki kritik planlar yargıda!

TMMOB Şehir Plancıları Odası, Karşıyaka Cumhuriyet Mahallesi kentsel dönüşüm planlarını şehircilik ilkelerine uymadığı gerekçesiyle yargıya taşıdı.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından askıya çıkarılan, Karşıyaka Cumhuriyet Mahallesi’nin 1. ve 2. etabına ilişkin nazim imar planı ile uygulama imar planı yargıya taşındı. 

TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi ve 563 vatandaş askıya çıkan planlara itiraz etmiş ancak itirazlar Karşıyaka Belediyesi tarafından reddedilmişti. 

İtiraz başvurusu reddedilen TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi yöentimi dava açma kararı aldı. Oda, planların şehircilik ilkelerine,  planlama esaslarına, kamu yararına, üst ölçekli planlara ve imar mevzuatına aykırı olduğunu belirterek iptali için dava açtı. 

Planın sonuçları bölgenin geleceğini etkileyecek. 

PLAN HAKKINDA
Cumhuriyet Mahallesi, İnönü Mahallesi ve Örnekköy Mahallesi sınırları içerisinde bulunan 137 hektarlık alanda yürütülen dönüşüm çalışmaları kapsamında imar planlarının etaplar halinde hazırlanması kararlaştırılmıştı.

3 yıl önce bölgenin geneline dair hazırlanan 1/1000 Ölçekli Cumhuriyet-Örnekköy-İnönü Mahalleleri Uygulama İmar planına askıya çıkarılmış ardından askı süresinde yapılan itirazlar doğrultusunda planlar yeni bir çalışma yapılması için geri çekilmişti. Ardından 1’inci ve 2’inci etap olarak adlandırılan alana dair özel planlama çalışması yapılmıştı. Meclislerin de onayından geçen imar planı İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yayımlandı.

Askıya çıkan 1/5000 Ölçekli Cumhuriyet Mahallesi 1. Ve 2. Etap nazım İmar Planı’nın ana gerekçesi odaların ve vatandaşlarının itirazları ve mahkemenin 1/1000 ölçekli Ölçekli Cumhuriyet Mahallesi 1. Ve 2. Etap Uygulama İmar Planı ile ilgili verdiği yürütmeyi durdurma kararı verdiği doğrultusunda düzenleme gösterildi.

Plan açıklamasında 29 hektarlık alanda nüfus ve donatı alanlarını tekrar düzenlenmesi, bölgede yaşanan uygulama sorunlarının giderilmesi, bölgenin sağlıklı bir yapılı çevreye dönüşmesi, uygulama kabiliyetine sahip, eşitlikçi, erişilebilirliğin sağlanması gerekçeleri yer aldı. Plana göre konut alanı azaltılırken ticaret-konut alanı artırıldı.