GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
1 Mart 2023 Çarşamba 15:56

Karşıyaka’da sular durulmuyor… Sendikadan ‘tehdit’ ve ‘şantaj’ iddiası!

Karşıyaka Belediyesi’nden yaşanan maaş ve promosyon krizi sonrası TÜM BEL SEN’den yazılı açıklama geldi. Belediyenin hedef alındığı metinde, “Her ne kadar Karşıyaka Belediyesi yönetimi dün ve bugün Sendikal örgütlenmemize yönelik anti demokratik ve hukuk dışı müdahalelerde bulunmuş olsa da, üyelerimizi tehdit, şantaj ve hukuksuz disiplin soruşturmalarıyla Sendikamızdan istifa ettirmeye çalışıyor olsa da; TÜM BEL SEN’in Karşıyaka Belediyesi Başkanı ve hiçbir yöneticisiyle bir sorunu yoktur” ifadeleri kullanıldı.

EGEDESONSÖZ – Eksik maaş alan belediye işçilerinin iş bırakması ile gündeme gelen Karşıyaka Belediyesi’nde, sular durulmuyor.

Karşıyaka Belediyesi’nde yaşanan maaş krizinin ardından geçtiğimiz günlerde ise belediye meclis salonunda gerçekleşen ve yetkili sendika Birleşik Kamu İş’e bağlı Tüm Yerel Sen’in de yer yer aldığı banka promosyonu ihalesini takip eden belediye memurları, ihale sonucunu beğenmeyince salonu alkışlarla terk etmesi sonrası 32 personel hakkında soruşturma başlatılmıştı. Sendika ile belediyeyi sık sık karşı karşıya getiren süreç yapılan yazılı açıklama ile devam etti.

‘TEHDİTLERE SON VERİN!’
Açıklamada sendika üyelerine baskı ve şantaj yapıldığı iddia edilirken, “Şunu bir kez daha kamuoyu önünde belirtmek isteriz ki; her ne kadar Karşıyaka Belediyesi yönetimi dün ve bugün Sendikal örgütlenmemize yönelik anti demokratik ve hukuk dışı müdahalelerde bulunmuş olsa da, üyelerimizi tehdit, şantaj ve hukuksuz disiplin soruşturmalarıyla Sendikamızdan istifa ettirmeye çalışıyor olsa da; TÜM BEL SEN’in Karşıyaka Belediyesi Başkanı ve hiçbir yöneticisiyle bir sorunu yoktur. Bizim için tek sorun Karşıyaka Belediyesi kamu emekçilerinin hak ve hukuklarıdır. Bu yüzden bizim tek talebimiz kamu emekçilerinden bugüne dek yapılan hukuksuz toplu sözleşme ödemesi kesintilerinin geri ödenmesi, maaşların ve toplu sözleşme farklarının eksiksiz ve zamanında ödenmesi ve haksız-hukuksuz açılan disiplin soruşturmalarına, baskı ve tehditlere son verilmesidir. Yani kısacası TÜM BEL SEN’in tek derdi Karşıyaka Belediyesi emekçilerinin hak ve hukuklarıdır” ifadeleri kullanıldı.

Çağrıda da bulunan sendika yetkilileri, “Bu yüzden buradan Belediye Yönetimine bir kez daha sesleniyoruz, gelin bu gereksiz tartışmaları bırakalım, Karşıyaka Belediyesinde iş barışını yeniden sağlayarak, belediye yönetimi ve çalışanıyla birlikte kol kola Karşıyaka halkına hep birlikte en iyi hizmeti üretmeye gayret edelim” dedi.

Sendika tarafından yapılan açıklamanın tam hali şu şekilde;

Kamuoyuna da yansıdığı üzere Karşıyaka Belediyesi emekçileri, yönetimin olumsuz yaklaşımları nedeniyle bir süredir çok ciddi sorunlar yaşıyor.

Emekçilerin maaşları geç yatırılmakta hatta toplu sözleşmeden kaynaklı farkları eksik yatırılmakta bu nedenle de birçok emekçi gündelik yaşamını sürdürmek için ardı ardına borçlanmak zorunda kalmaktadır.

Yaşanan bu durum karşısında demokratik tepkilerini ifade eden emekçiler ise yönetim tarafından hedef seçilmektedir. Belediye yönetimi, bu kapsamda son olarak, emekçilere ödenecek maaş promosyonlarına ilişkin ihaleyi takip edip, taleplerini dile getiren 32 Sendikamız üyesi hakkında haksız ve hukuksuz bir şekilde soruşturma açmıştır.

Sendikamızın tüm anti-demokratik ve hukuksuz uygulamaları kamuoyuna duyurması sonrasında ise bu seferde gerçekleri çarpıtarak Sendikamızın Karşıyaka Belediyesi’nde yetkisi olmadığını ifade ederek, haklarını savunan emekçileri karalamaya çalışmıştır.

Oysa ki, öncelikle ister yetkili sendika üyesi olsun, isterse başka sendika üyesi olsun hatta hiçbir sendikanın üyesi olmasa da Karşıyaka Belediyesi’nde çalışan her bir emekçi bireysel ve kolektif olarak her platformda ekonomik ve sosyal haklarını savunabilir ve bu savunu onların emekçi olmaktan gelen en doğal hakkıdır.

Bununla birlikte TÜM BEL SEN’ in Karşıyaka Belediyesi’ nde yetkisi olmadığı iddiası da başlı başına bir aldatmacadır. Şöyle ki, Karşıyaka Belediyesi yönetimi 2020 yılından itibaren TÜM BEL SEN orada onların her dediğini onaylamayıp, emekçilerin haklarını savunduğu için TÜM BEL SEN’in Sendikal örgütlenmesi hedef haline getirmiştir. Bu kapsamda 2021 yılında bizzat Belediye yönetimi tarafından Sendikamız üyeleri baskı ve tehdit ile yönetimin emir eri sözde başka bir sendikaya üye yapılmaya başlanmıştır.

Yönetimin bu anti demokratik ve hukuk dışı müdahalelerine rağmen Karşıyaka Belediyesi kamu emekçilerin çoğu sendikamızdan ayrılmamıştır. Bunu hazmedemeyen Belediye yönetimi 2021 yılı Nisan ayında yasal olarak TÜM BEL SEN ile imzalanması gereken toplu sözleşmeyi imzalamamış; Mayıs ayına kadar baskılarını artırarak Mayıs ayı sonunda Sendikamızın çoğunluğunu elinden aldıktan emir eri olan sözde sendikayla kendi istediği gibi toplu sözleşme imzalamıştır.

Sadece Sendikamızın yetkisinin gaspı değil emekçilerin toplu sözleşme iradesinin haksız ve hukuksuz bir şekilde gasp edilmesi anlamına gelen bu uygulama karşısında Sendikamız konuyu yargıya taşımıştır. İzmir 1. İdare mahkemesi 2021/795 esas, 2022/22 karar nolu kararı ile Sendikamızın haklılığını tescil etmiş ve 2021 yılında Karşıya Belediyesinde TÜM BEL SEN hukuksuz bir şekilde gasp edildiğini teyit etmiştir. İçeriğinde emekçiler aleyhine bir çok hüküm bulunmasına rağmen var olan bir sözleşmenin iptal edilmesi emekçileri zor duruma sokacağından Sendikamız hukuken geçersiz olan sözleşmeyi iptal ettirmemiştir.

Ancak daha sonra yaşayarak gördük ki maalesef Karşıyaka Belediyesi yönetimi ilgili bu hukuken geçersiz toplu sözleşmenin emekçiler aleyhine maddelerine dayanarak örneğin, hastalık nedeniyle rapor olan emekçilerin toplu sözleşme farklarında kesintiler yapmaya başlamıştır. Bu da yetmezmiş gibi ülkedeki ekonomik şartları bahane ederek herkesin toplu sözleşme farklarını geç ve eksik yatırmaya başlamıştır.

Belediye yönetiminin kendi imzaladığı sözleşmeye dahi aykırı davranmasına ilgili sözleşmenin tarafı olan sözde sendika hiçbir ciddi tepki vermeyince geçtiğimiz yıl tehdit ve baskıyla TÜM BEL SEN’den ayrılıp oraya üye olan birçok kamu emekçi yeniden Tüm BEL SEN’e üye olup, hep birlikte haklarını aramaya başladı.

Netice itibariyle yargı kararıyla da teyit edilmiştir ki, Karşıyaka Belediye yönetiminin yetkisiz diye itham ettiği TÜM BEL SEN’in yetkisi geçmişte hukuka aykırı bir şekilde bizzat belediye yönetimi tarafından gasp edilmiştir ve bugün Karşıyaka Belediyesi’ nde çalışan kamu emekçilerinin büyük çoğunluğu TÜM BEL SEN üyesi olarak hak ve hukuk mücadelesini sürdürmektedir.

Gerçekler gün gibi ortadadır, TÜM BEL SEN Karşıyaka Belediyesi’ nde üyelerinin yaşadığı haksızlıklara sessiz kalmadığı için yalan yanlış söylemlerle bir kez daha hedef haline getirilmeye çalışılmaktadır.

Şunu bir kez daha kamuoyu önünde belirtmek isteriz ki; her ne kadar Karşıyaka Belediyesi yönetimi dün ve bugün Sendikal örgütlenmemize yönelik anti demokratik ve hukuk dışı müdahalelerde bulunmuş olsa da, üyelerimizi tehdit, şantaj ve hukuksuz disiplin soruşturmalarıyla Sendikamızdan istifa ettirmeye çalışıyor olsa da; TÜM BEL SEN’in Karşıyaka Belediyesi Başkanı ve hiçbir yöneticisiyle bir sorunu yoktur. Bizim için tek sorun Karşıyaka Belediyesi kamu emekçilerinin hak ve hukuklarıdır. Bu yüzden bizim tek talebimiz kamu emekçilerinden bugüne dek yapılan hukuksuz toplu sözleşme ödemesi kesintilerinin geri ödenmesi, maaşların ve toplu sözleşme farklarının eksiksiz ve zamanında ödenmesi ve haksız-hukuksuz açılan disiplin soruşturmalarına, baskı ve tehditlere son verilmesidir. Yani kısacası TÜM BEL SEN’in tek derdi Karşıyaka Belediyesi emekçilerinin hak ve hukuklarıdır.

Bu yüzden buradan Belediye Yönetimine bir kez daha sesleniyoruz, gelin bu gereksiz tartışmaları bırakalım, Karşıyaka Belediyesinde iş barışını yeniden sağlayarak, belediye yönetimi ve çalışanıyla birlikte kol kola Karşıyaka halkına hep birlikte en iyi hizmeti üretmeye gayret edelim.