GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
3 Ağustos 2023 Perşembe 18:06

Karabağlar'da gündem kardeş kent... 500 bin TL'lik hibe için tartışma!

Karabağlar’dan, Bingöl’ün Yayladere Belediyesine ‘Ortak hizmet projesi kapsamında’ 500 bin TL artı KDV tutarındaki ödeme yapılması için Başkan Muhittin Selvitopu’na imza yetkisi verilmesi önergesi mecliste tartışma çıkardı. AK Partili Faysal Acar, ‘Keşke Karabağlar halkının parası, Karabağlar’a aksa. Biz Karabağlılar olarak ve gurupça bu paranın tek kuruşunun dahi dışarıya gitmesini istemeyiz’ derken CHP’li Can Ersoy ise, “Kardeş belediyenin her defasında tartışmaya açılması doğru değil’ dedi.

Ahmet Can KARATAŞ / EGEDESONSÖZ- Karabağlar Belediyesi ağustos ayı olağan meclisinin 2’nci oturumu gerçekleştirildi. Belediye meclis salonunda gerçekleştirilen oturuma Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu Başkanlık yaptı.

Meclisin gündeminde ise, Bingöl’e bağlı Yayladere ilçe Belediyesi’nin talebi üzerine ‘Ortak hizmet projesi kapsamınca’ parke taşı ihtiyaçlarını karşılamak üzere belediye bütçesinden, Yayladere Belediyesine 500 bin TL artı KDV tutarı kadar ödeme yapılması için Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu’na meclisten imza yetkisi verilmesi önergesi mecliste tartışmalara neden oldu.

MHP İlçe Başkanı Uğur Durmaz ve AK Parti İlçe Başkan Yardımcısı ve Yerel yönetimler Başkanı Ejder Sezer’ de Karabağlar Belediye Meclisi ağustos ayı 2’nci oturumunu takip edenler arasındaydı.

SERVİSLER KALP VE DAMARLARI ZORLAYACAK KADAR SICAK!
Dilek ve Temenniler Bölümünde söz alan, Cumhuriyet Halk Partili Meclis Üyesi Nurdal Şenkal Uçar, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşadığı sorunları dile getirdi. Uçar, “Bir buçuk ay kadardır, ailemin sağlık sorunları sebebi ile bizzat yaşadığım Karabağlar’da hizmet veren Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşadığım sorunları anlatmak istiyorum. En yoğun hizmeti vermekte olduğu Kalp Damar Cerrahisinde hizmet, doktor ve hemşirelerimizin olağanüstü çalışmasında rağmen eksik kalmaktadır. Bu serviste ne yazık ki tasarruf tedbirleri uygulanmakta. Koldan kan almak için, Turnike yerine, büyük boy eldiven kullanılıyor. Yoğun bakımdan sonra servisler kalp ve damarların zorlanacağı kadar sıcak. Çünkü klimalar çalışmıyor. Vatandaşlar evlerinden getirdikleri pervaneler ile serinlemeye çalışıyor. Genel temizlik hiç yok kadar az. Uzaktan sağlık problemleri çözülüyor gibiyken hiçte öyle değil. Buradan yokluklara rağmen olağanüstü çalışmalarından dolayı personelimize çok teşekkür ediyorum” dedi.

BELEDİYENİN DİLEK VE TEMENNİSİNDE NE YAPALIM?
Nurdal Şenkal Uçar’a söz alarak cevap veren AK Partili Meclis Üyesi, Mustafa Alper Güldalı, Sayın Kadın Kolları Başkanımıza geçmiş olsun diliyorum. Ancak dilek ve temennisi için biz ne yapalım? Turnike falan mı gönderelim?  Belediye meclisimizin dilek ve temenniler bölümünde bunun buraya taşınmasının anlamını anlayamadım” şeklinde konuştu.  

Başkan Muhittin Selvitopu ise, “Belki iktidara bir mesaj iletilir diye söylemiştir. Belki bu eksikliklerin giderilmesinde burada bu konuşma faydalı olur” dedi.

BAŞKAN SELVİTOPU’NA, EĞİTİM İHALESİ SORUSU
AK Partili Meclis Üyesi Bilen Aras, Başkan Muhittin Selvitopu’na, Eğitim İhalesi hakkında detayları sordu. Aras, “Geçen mecliste atlamış olduğum bir konu var. Bir ihale var ve bu ihale için sizden bilgi vermenizi rica edeceğim. Yapılan eğitim ihalesi ile ilgili rakamlar konuşuluyor. Bu rakamları buradan telaffuz etmeyelim ancak sizden bilgi vermenizi rica edeceğim” dedi.

BAŞKAN’DAN CEVAP: TEK BİR İHALE FİYATI DEĞİL O RAKAM
Başkan Muhittin Selvitopu ise cevaben, “Bizim eğitim ihalesi ile ilgili, bir dershanede eksik branş öğretmenleri ihale kapsamı içinde var. Yıldız Kenter Merkez’inde verilen kurslarla ilgili bir eksiğimiz var. Birde Nasrettin Hoca’da gelen öğrencileri bilgilendirmek amacıyla, geçici olarak istihdam ettiğimiz arkadaşlarımız var. Yani bir tek yer değil bu ve benzeri yerlerde bunların hepsi birlikte değerlendiriyor. Oradaki ihale bedelleri de Türkiye’deki, bu konuda verilen ücretlere göre gerçekleştirilip yapılıyor. Rakamlar benim bildiğim bir konu değil onlar ayrıca belirtilir. Kısım kısım yapılan ihaleler var. Belediyenin tüm birimlerinden talepler alınıp, tek ihalede hepsi gerçekleştiriliyor. Bu ihaleler sadece tek birimin ihalesi değildir. Öbür türlü hepsini ayrı ayrı ihale yapmanız gerekiyor. Dolayısıyla bütün birimler işin içine girince de rakamlar yüksekmiş gibi gözüküyor ancak tek tek bakılınca rakamlar o kadar yüksek değil. Oradaki ihtiyaçlara göre bu ihtiyaçlar gerçekleştiriliyor. Hatta o ihalede temizlikte var. Geçen cam temizliği konusu vardı. 87 bin lira artı KDV… Biz dış birimlerimizin temizlik ihalesini yapıyoruz. Belediyemiz büyüdükçe yeni yerlerimize personel istihdam edemiyoruz. Yeni personel alınınca maliyet çok daha yüksek oluyor. Buradaki miktar tek binanın cam temizliği değildir mesela. Elimizdeki tüm hizmet veren kurumların periyodik temizliği yapılmaktadır. Tüm bunlar bu kapsamın içerisinde. Tüm bu bilgiler belediyemizde var. Meclis üyelerimiz istediği zaman bilgi alabilirler” şeklinde konuştu.

KEŞKE BU RAKAM KARABAĞLAR’A HARCANSAYDI
AK Partili Meclis üyesi Faysal Acar ise, meclisçe oylanan Yayladere belediyesine yapılacak olan yardımı eleştirdi. Acar,  “Az önce oyladığımız kardeş belediye olarak karar aldığımız, Bingöl ilimizin Yayladere ilçesi. Burası 2 bin nüfusu olmayan bir yer. Neredeyse nüfus ile orantılı olarak bizim yapacağımız yardım kişi başı 750 TL gibi bir rakama tekâmül ediyor. Kişi başı 750 TL hibe etmiş olacağız. Peki, Karabağlar Belediyemizin nüfusunun 500 bin olduğunu düşünürsek, biz bu hibeyi aynı oran ile Karabağlar halkına vermek istediğimizde 300 milyon lira gibi bir para aktarmamız gerekiyor. Keşke Karabağlar halkının parası, Karabağlara aksa. Biz Karabağlılar olarak ve gurupça bu paranın tek kuruşunun dahi dışarıya gitmesini istemeyiz. Burada yaşayan Bingöllü vatandaşlarımızda var bu hizmeti burada onlara yapabilirdik. En azından geçen hafta parayı yurda yatırsaydık, yurdumuzda bu hizmeti daha iyi yapmış olurduk” dedi.

HER DEFASINDA TARTIŞILMASI UYGUN DEĞİL!
AK Partili Faysal Acar’a cevaben söz alan CHP’li Can Ersoy, “Kardeş belediye konusu oldukça gündeme geliyor. Ve aynı şeyleri tartışıyoruz. Aslında yasa koyucular bu kardeş belediye meselesini ortaya koyduğunda gayet güzel açıklanıyor. Açıklamada, ‘Bu şehirlerimizde yaşayan o bölgede yaşayan insanımız ile bağları güçlendirmek için mücadele veriliyor. Dolayısıyla bir sosyal içeriği olan bir konu. Karabağlar’da bu anlamda Türkiye içerisinden ciddi anlamda göç alan bir ilçemiz. Dolayısıyla, bunun her defasında tartışmaya açılması bence uygun değil” şeklinde konuştu.