GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Enerji
12 Aralık 2022 Pazartesi 17:12

Jeotermal kaynak aranacaktı... Bakanlık'tan flamingoları sevindiren karar!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Aliağa Kuş Cenneti’ni de içine alan bölgede jeotermal kaynak aranmasına izin vermedi. Bakanlığın kararının gerekçesi projenin mevzuata aykırı olması oldu. Aliağa Kuş Cenneti, aralarında flamingoların da olduğu 208 farklı kuş türüne ev sahipliği yapıyor.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ -   Termik santrallerin ve ağır sanayi kuruluşlarının tehdidi altındaki İzmir’in Aliağa ilçesi için bu sefer Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan sevindiren karar çıktı.

İş insanı Ali Devrim Can’ın yaptığı jeotermal kaynak arama başvurusunu değerlendiren Bakanlık kararını açıkladı. Projeyi, Çevresel Etki Değerlendirme Yönetmeliği’nin 5’inci maddesinin 2’inci fıkrasına aykırı bulan Bakanlık çevresel etki değerlendirme sürecini sonlandırdığını duyurdu.

MEVZUATA AYKIRI!
İlgili maddede “Projenin gerçekleştirilmesinin ilgili mevzuat bakımından uygun olmadığının tespiti halinde, ÇED süreci aşamasına bakılmaksızın sonlandırılır. ÇED sürecinin sonlandırıldığı Bakanlık ve il müdürlüğü internet sayfasından ilan edilir.” ifadeleri yer alıyor.

Bakanlığın kararında "İlimiz Aliağa İlçesi, 3395300 Erişim Numaralı (1610 Ruhsat Numaralı) Jeotermal Kaynaklar Ve Doğal Mineralli Sular Arama ruhsatlı sahada  Ali Devrim CAN  tarafından yapılması planlanan “Jeotermal Kaynak Arama Amaçlı Sondaj Çalışmaları  (4 Adet)” projesine esas hazırlanarak Valiliğimize (Müdürlüğümüze) sunulan Proje Tanıtım Dosyasına ilişkin devam eden ÇED süreci 29.07.2022 tarih ve 31907 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ÇED Yönetmeliğinin 5.Maddesi 2.Bendi a. Fıkrası hükmü gereğince iptal/iade edilerek sonlandırılmıştır." denildi.



KUŞ CENNETİ DE RUHSAT SAHASI İÇERİSİDNE
Proje kabul edilmiş olsaydı bin 858 hektarlık ruhsat sahası içerisinde 6 noktada jeotermal sondaj kuyuları açılacaktı. Proje tanıtım dosyasına göre ruhsat sahası orman alanı, tarım alanı, sanayi alanı, ağaçlandırılacak alan, demiryolu, sazlık-batalık alan, otoyol, askeri alan, kentsel gelişme alanı ve kentsel yerleşik alanda kalıyordu.



208 FARKLI TÜRE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR
Ruhsat sahasının içerisinde de Aliağa Kuş Cenneti ve Ağapark Plajı da yer alıyor. Tarihi bir tuzla olan Aliağa Kuş Cenneti, yılın farklı dönemlerinde gözlemlenen 208 farklı kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Bölgede, Kazsılar, Çobanaldatanlar, Güvercinler, Yelveler ve Turnalar, Batağanlar, Yağmurkuşları, Leyleksiler, Sümsükkuşları, Pelikansılar, Gündüz yırtıcıları, Baykuşlar, Boynuzgagalar, Gökkuzgunlar, Ağaçkakansılar, Doğanlar, Ötücü Kuşlar, Flamingolar gruplarından kuşlar yaşamlarını sürdürüyor.