GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
7 Eylül 2016 Çarşamba 14:19

İzmirli süt üreticisinde ‘krema müdahalesi’ sevinci

Eskiyörük sütte yaşanan krizin ardından İzmir’den model olan süt tozu projesinde krema fiyatlarının düşmesi üzerine Bakanlık’tan gelen müjdeyi değerlendirdi. Kararın olası bir yeni krizi önlediğini ifade eden Eskiyörük, “Bu kararla üreticiyi mağdur etmeyiz” dedi.

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - Türkiye genelinde yaşanan süt krizinin ardından İzmir’deki üreticilerin önerisi üzerine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından başlatılan süt tozu projesindeki sorunlar için yeni hamle gerçekleştirildi.

Bakanlık talimatı üzerine Et ve Süt Kurumu, üreticinin yola dökmek zorunda kaldığı sütü, süt tozu olarak alma yoluna gitmişti. Kararın ardından ilgili birlikler sütleri süt tozu ve yağına ayırarak tozu, Et ve Süt Kurumu’na satarken, elde edilen yağ ile krema üretimi gerçekleştirilmeye başlamıştı.

BAKAN ÇELİK’TEN KREMA MÜDAHALESİ
Litresi 80 kuruşa inen süt fiyatları üzerine birlikler, üreticilerden 1.15 TL’ye alım taahhüdü verdi. Alınan sütü toz ve yağa ayırarak krema satışından kar sağlan birlikler, krema fiyatlarının 11 TL’den 9 TL’ye düşmesi üzerine zarar etmeye başladı.

Geçtiğimiz günlerde Bakan Çelik ile Ege Bölgesi’nden giden heyetin yaptığı görüşmede sorunu,  Ödemiş ilçesindeki Süt Üreticileri Kurucu Başkanı Halil Deveci aktarmıştı.  Deveci’nin talebi üzerine Bakan Çelik, Et ve Süt Kurumu'na 'birliklerin elindeki kremaların alınması' talimatını verdiğini açıkladı.

MÜDAHALE OLMASAYDI…
Mevcut sorunu ve alınan önlemi Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük Egedesonsöz’e değerlendirdi. 

Faruk Çelik’e geçtiğimiz dönem süt tozu alımı önerisinde bulunan projenin mimarı Eskiyörük, “Bakanlık tarafından alınan bu karar son derece doğru. Geçen yıl başlayan süt krizinin ateşini söndürdü. Biz bunu en başında sayın bakana iletmiştik. Eğer bu müdahale olmasaydı 2008 krizi gibi bir kriz yaşayacaktık” dedi.

KREMA ALINIRSA ÜRETİCİYİ MAĞDUR ETMEYİZ
Krema sorunu hakkında konuşan Eskiyörük, “Biz süt tozu projesinden elde edilen yağları krema üretiminde kullandık. Üretilen kremayı biz kendimiz piyasaya sürüyorduk. Krema fiyatları düşünce  Fiyatlar düşünce zarar etmeye başladı. Kremayı kendimiz pazarlıyorduk. Fiyatlar 9 TL’ye düşünce zorlanmaya başladık. Şimdi Et ve Süt kurumu 11.5 TL’den kremalımı yaparsa biz de hiçbir üreticiyi mağdur etmeyiz” şeklinde konuştu.

KIŞ ZOR GEÇECEK
Yaz sezonunun ardından yeni kış sezonu ile ilgili değerlendirmede bulunan Eskiyörük, “Yaz ayları sütün en kıymetli olduğu aylardır.  Biz bu yaz sezonunda sütü satmakta zorlandık.  Eğer yaz aylarında talep yoksa, bu kışın kriz yaşanacağının göstergesidir. Zorlu bir dönem bekliyor. Biz alınan kararlar doğrultusunda üreticiyi mağdur etmemek için çalışacağız” diye konuştu.