GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
7 Eylül 2016 Çarşamba 12:06

Foça Cezaevi seri üretime geçiyor: Süt, yumurta, peynir, elektrik!

Foça Cezaevi’nde dev tarımsal üretim tesisi hayata geçiriyor. Küçük ölçekli üretimleri ile dikkat çeken cezaevi yeni entegre tesislerle sütü üretimi, hayvancılık üretimi yapacak. Üretimden elde edilen atıklarla ise kurulacak biogaz tesisi ile enerjiye dönüştürülecek.

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ – Kader mahkumlarını ceza sonrasındaki hayata hazırlayan ve meslek sahibi yapan tarımsal ve hayvansal üretim faaliyetleriyle dikkat çeken Foça Açık Ceza İnfaz Kurumu seri üretime geçiyor!

Adalet Bakanlığı tarafından cezaevlerinin kendi enerjisini üretebilme çalışması kapsamında Foça Cezaevi için proje hazırlandı.

Küçük çapta üretimlerle yola devam eden cezaevi, hazırlanan projeyle küçük ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliği, yumurta yetiştiriciliği gibi çok sayıda tesisle entegre üretime geçecek. Üretimden elde edilen atıklarla da cezaevinin elektrik ihtiyacı karşılanacak.

ÇOK AMAÇLI TESİS
Toplamda 850 bin TL’ye mal olacak proje kapsamında cezaevi içinde büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ve kesimhane, yumurta tavukçuluğu üretim tesisi, zeytin sıkım tesisi, biogaz üretimi süt ürünleri üretim tesisi büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ve kesimi, yumurta tavukçuluğu, küçükbaş ve büyükbaş hayvan damlarından temin edilen sütlerin işlenmesi gibi farklı alanlarda faaliyet gösteren tesisler yapılacak.

ENTEGRE SÜT ÜRÜNLERİ VE HAYVANSAL ÜRETİM
Proje kapsamında günde 40.8 ton süt, yılda 53 bin 250 adet yumurta, 12 bin adet tavuk kapasiteli kümes, 2 bin 699 kapasiteli büyükbaş, 486 adet küçükbaş hayvan üretilecek. Geliştirilen entegre tesislerde elde edilen çiğ süt işlenerek peynir, yoğurt, tereyağı gibi süt ve süt ürünleri elde edilecek.  Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların yetiştirilmesi, kesimi ve satışı; tavuk üretimi ve yumurta satışı gerçekleşecek.

ATIKLARDAN ELEKTRİK ÜRETİLECEK
Tesislerde gerçekleştirilen üretimin ardından küçükbaş ve büyükbaş yetiştiriciliği sırasında oluşan hayvan dışkılarından elde edilen gübrelerin biogaz üretim tesisinde işlenerek ısınmanın bu yolla karşılanarak kurum içindeki elektrik enerjisi üretilecek.  Tesis için cezaevinde bin 315 metrekare alan ayrılacak.

Mevcut çalışma için Foça Açık Ceza İnfaz Kurumu tarafından hazırlanan proje İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden onay aldı. Proje için ÇED süreci başlatıldı.