GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
30 Nisan 2021 Cuma 09:23

İzmirli şekercilerden sitem: Baklavalar elimizde patlayacak!

İzmir Şekerciler ve Pastacılar Odası Başkanı İhsan Esen, tam kapanma ile gelen yasaklardan kendi sektörünün de nasibini aldığını belirtti, "Esnafımız bayram için, şerbetlemesi bayramdan iki gün önce yapılmak üzere yüzlerce tepsi hazırladı. Kararda değişiklik olmazsa, baklavalar elimizde patlayacak. Hiç olmazsa arife günü insanların sokağa çıkmasına izin verilseydi de biraz satış yapıp yüzümüz gülseydi" diye konuştu.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı tam kapanma kararının yankıları sürüyor. Bayramın değişmez ritüeli olan baklava ve benzeri tatlıların bayramda müşteriye ulaştırılmasının yasaklara takılması, tatlıcı esnafını sıkıntıya soktu. İzmir Şekerciler ve Pastacılar Odası Başkanı İhsan Esen, "Bari arife günü izin verseydiniz" dedi ve en azından arife günü insanların bayram tatlısını alması için sokağa çıkmasına izin verilmesi, o günün yasak kapsamı dışına alınması için girişimde bulunduklarını açıkladı.

BİR YILDIR BAYRAMI BEKLİYORUZ
Baklavacıların, tatlıcıların bir yıldır bayramı beklediğini belirten Oda Başkanı İhsan Esen, "Tam iş yapacağımız sırada kapandık. Arifeyi de kapattılar. Bari arife gününü yasak kapsamı dışında bıraksalardı. Bu konuda İçişleri Bakanlığı'ndan yeni bir düzenleme bekliyoruz. Çok ümitli değiliz ama şansımızı deneyeceğiz" dedi. Tatlıcı esnafının bir nefes almasının bile çok görüldüğünü ifade eden Başkan Esen, "İyi bir satış cirosuna ulaşırsak, senetlerimizi, borçlarımızı ödeyecektik. Bize rahat bir nefes alma şansı bile tanımadılar" dedi.

Esnafın çok büyük zorluklar yaşadığını devlet büyükleri de dahil herkesin çok iyi bildiğine vurgu yapan Başkan Esen, şu değerlendirmelerde bulundu:

BİR YILDA 174 TATLICI KEPENK KAPATTI
"Bir umudumuz var; o da arife gününe kadar vakaların düşmesi ve talebimizin yerine getirilmesi. Vakalar düşerse, hiç olmazsa o gün vatandaşlarımız, bir günlüğüne sokağa çıkabilir diye düşünüyoruz. Pandemide açık olmamıza rağmen 174 esnafımız kepenk kapattı. Bu bizim açımızdan bir faciadır. Hammadde fiyatlarında inanılmaz bir devalüasyon var. Aynı ürünü bir hafta sonra aynı fiyata alamıyorsunuz. Buna rağmen zincir marketler, sütlü tatlısından baklavasına her şeyi satıyor. Bizim gibi küçük esnafı kısıtlıyorlar ama zincir marketleri açık bırakıyorlar. Zincir marketlerin sadece pazar günü kapalı olması, esnaf açısından yeterli değildir. devletin esnafını koruması lazım, zincir marketlerde tatlı satışına izin vermemesi lazım."