GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
29 Nisan 2021 Perşembe 16:14

Pazarcılar Odası Başkanı isyan etti: Esnafın ruhuna el-Fatiha!

Kabine toplantısında alınan karar doğrultusunda İçişleri Bakanlığı genelge yayımlayarak 18 günlük kapanma sürecinde açık olacak yerleri ve muaf olacak kişilerin listesini açıklamıştı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Pazarcılar Odası Başkanı Hamdin Erişen, “Marketi, manavı, bakkalı, fırıncıyı, sucuyu, tüpçüyü açıyorlar pazar neden kapalı?” diye sorarak, “Pazarda 10 lira olan çilek, markette bugün 20 liradan aşağı değil. Esnafın ruhuna el-Fatiha” dedi.

Menduha Ceylan / EGEDESONSÖZ- Koronavirüs pandemisi dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı kabine toplantısında alınan kararla 29 Nisan - 17 Mayıs tarihleri arasında “tam kapanma” olacağı belirtildi. Bu doğrultuda; market, manav, şarküteri, sucu, fırıncı, bakkal ve tüpçü gibi işletmelerin belirli saatlerde açık olacağı kararı alınırken; pazarların kurulmayacağı aktarıldı. Yayınlanan genelge doğrultusunda gelen kısıtlamalar hakkında konuşan Pazarcılar Odası Başkanı Hamdin Erişen, “Adaletsiz olduğunu düşünüyorum. Eğer adaletli olsaydı; her yer ya hep kapalı olacaktı ya da açık olacaktı. Marketi, manavı, bakkalı, fırıncıyı, sucuyu, tüpçüyü açıyorlar pazar neden kapalı?” diye sordu.

MARKETLER 3-4 KAT ZAM YAPTI!
Marketlerin kapanmayı fırsat bilerek ciddi zamlar yaptığını belirten Erişen, “Bugün sabah hem manavlardan hem de marketlerden bilgi aldım. Fiyatları 3-4 kat artmış. Millet şu an oralarda üst üste. Marketler 1000 metrekare içinde ve halk üst üste binmiş. 10 liradan aşağıya domates yok, salatalık aynı kabak aynı… Fiyatların 3-4 kat arttığını ben gördüm. Pazarda büyük bir fiyat farkı yok. Halde hafif bir oynama oldu. 2 liraya aldığımızı 2 buçuk liraya aldıysak biz de aldığımız farkı koyduk. Fakat marketler öyle değil. 5 liraya aldığı şeyi 12-15 liraya satıyor. Pazarda 10 lira olan çilek, markette bugün 20 liradan aşağı değil. Küçük esnafın cenazesine gideceğiz. Bir Fatiha okumamız iyi olur diye düşünüyorum. Esnafın ruhuna el-Fatiha” ifadelerini kullandı.“MARKETLER BİZE YA ÜVEY KARDEŞ YA DA KALLEŞ DİYOR”
Pandemi sürecinde olumsuz bir şey yapmak istemediklerini belirten Erişen, “Olumsuz şeylerde yapabiliriz. Ne yaparız? Bir mesaj çekeriz ‘Yarın herkes marketlerin önüne gelsin, arabasıyla tezgah açsın’ deriz ama biz istemiyoruz. Marketlerin önünde, sağında, solunda biz de mal satabiliriz ama olmaz biz kanunlara saygılıyız. Bu hastalık hepimizin derdi, bir sürü hocamız, sağlıkçımız vefat etti. Biz bu bilinçle hareket etmek istiyoruz. Market ise para gelirse gelsin de ne olursa olsun diyor. Marketler, manavlar da kapansaydı biz tamam derdik, hep beraber kapandık kardeşiz ama onlar bize kardeş demiyor. Ya üvey kardeş diyor ya da kalleş diyor. Sosyal medyada elinden gelse bizi vuracak insanlar var. Öyle klavye erkekliği istemiyoruz. Demek doğru yoldayız ki bu kadar eleştiriliyoruz. Öleceksen doğru yolda öl” diye konuştu.

“NEDİR BU ESNAFIN ÇEKTİĞİ?”
Erişen, kapanma sürecinde marketlerin hallerden aldıkları malı kat ve kat fazla fiyatlara satacaklarını vurgulayarak olanın yine esnafa ve vatandaşa olacağını söyledi. Kapanma süresi boyunca en azından 2 kez İzmir’in her yerinde aynı anda pazar yeri kurulması gerektiğini ifade eden Erişen, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Halden marketler mal alıyor, haldeki esnaf mecbur vermeye. Market 1 liraya alacak 15 liraya satacak. Bu durumda ziraatçiler nerede? Pazarcılar günde 100-150 ton halden mal çekiyor. Pazarcılar bu 17 günde gelmese ne olacak? Marketler alacak pahalıya satacak. Gelsinler bir toplanalım, bakalım durumlara. Bu ay içinde marketler milleti soyacak. Bayatı, çöpünü bizim pazar yerinde bedava verdiğimiz malı satacak. Marketlerin vergisi nerede belli değil, sermayesi nerede belli değil, oğlu nerede askerlik yaptı belli değil. Nedir bu esnafın çektiği? Kahvehanede oyun yok bir şey yok adam mesafeyle oturuyor,  kapattılar; otellerde rezervasyonlar eğlenceler yapılıyor açık, tıklım tıklım. Böyle bir şey olur mu? Türkiye genelinde 300 bin kişi var pazarcılık yapan. Benim 3 bin 700 4 bin üyem var. günah değil mi bu vatandaşa, esnafa? Şimdi vatandaş pahalı yiyecek. Oturalım rekabet yapalım, biz hazırız. Maalesef içimiz dolu, 3 gündür uğraşıyoruz ama bir arpa boyu yol kat edemedik. En azından bu 17 gün bizi kapatmayın.  1-2 gün İzmir’deki bütün pazarları açalım hem sirkülasyon azalır hem de vatandaş pahalı mal almaz marketten, kaliteli taze, ucuz mal alır.”