GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
2 Ağustos 2016 Salı 11:11

İzmir’in turistik ilçesine biyogaz santrali geliyor

Bölgedeki tarımsal ve hayvansal atıkların değerlendirilmesi için Foça’da biyogaz santrali kuruluyor. Santralin kurulmasıyla birlikte günde 500 ton atık işlenecek.

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - Turizmin yanında hayvansal ve tarımsal üretimin gerçekleştirildiği Foça’da Biyogaz enerji santrali kuruluyor.

Foça'da büyükbaş hayvan varlığının 14 bin,  küçükbaş hayvan varlığının ise 12 bin olması nedeniyle son dönemde dile getirilen biyogaz çalışması, hayata geçiyor.  Projeyle birlikte Foça ve çevresinde tarımsal ve hayvansal üretim yapan kişi ve kuruluşların atıkları kurulan Maba Temiz Enerji A.Ş. tarafından satın alınarak işlenecek.

Foça merkeze yaklaşık 11 kilometre uzakta olan Hacıveli Köyü’nde gerçekleşecek projede il etapta günde 500 ton  taze büyükbaş hayvan dışkısı işlenecek.

Dışkıların işlenmesinin ardından ikinci kademede ise gaz verimliliği ve kuru madde içeriği daha yüksek hindi dışkısı, turşu fabrikası ve peynir fabrikası atıkları ve de yaban pancarı gibi atıklar kullanılarak 6 MWe kurulu elektrik gücüne ulaşılacak.

24 SAAT ÇALIŞACAK

Maba Temiz Enerji A.Ş. tarafından yapılacak Foça Biyogaz Enerji Santrali, yılın her günü 24 saat faaliyet gösterecek. Toplamda 66 bin TL’ye yapılması planlanan projede Biyogaz (6 MWe) Tesisi’ne gelecek olan organik içerikli atıkların anaerobik ortamda, biyolojik olarak parçalanması sağlanacak. Organik içerikli atıkların biyolojik olarak parçalanması esnasında açığa çıkacak olan biyogaz ise kojenerasyon ünitesinde elektrik ve ısı üretimi için kullanılacak. Kurulacak kojenerasyon sistemi elektrik gücü ise 6 MWe olacak şekilde dizayn edilecek.

Proje ile ilgili firmanın İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne yaptığı başvuru onaylanırken  ÇED süreci başlatıldı.