GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
2 Ağustos 2016 Salı 09:33

Flaş: Petkim'e 'FETÖ' baskını: 31 gözaltı kararı

PETKİM'in Aliağa'daki yerleşkesine operasyon düzenlendi, bazı adreslerde arama başlatıldı. Aralarında şirket üst düzey yöneticilerinin de bulunduğu 31 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildiği, İzmir ile İstanbul ve Manisa'yı da kapsayan operasyonda 11 zanlının gözaltına alındığı öğrenildi.

İZMİR - Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) darbe girişimi sürecinde yürütülen soruşturma kapsamında Aliağa'da Petkim Petrokimya Holding (PETKİM) yerleşkesi içindeki bazı adreslere operasyon düzenlendi.

İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ile Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, sabahın erken saatlerinde PETKİM yerleşkesine geldi. 

Ekipler, yerleşke içindeki lojmanlarda bazı adreslerde arama başlattı. Ekipler Site 1,2,3 olarak konumlanan yerleşkede tüm lojmanlara girdi, özellikle mavi yakalı işçilerin kaldığı lojmanlarda detaylı arama yapıldı. Polis ekipleri, satın alma, pazarlama başta olmak üzere birçok departmanda kullanılan bilgisayarların belleklerine el koydu. 28 Temmuz'da görevinden istifa eden ardından gözaltına alınan SOCAR Petkim Genel Müdürü Saadettin Korkut'un kullandığı ofis ve bilgisayarları da incelendi.

Savcılıkça, aralarında şirket üst düzey yöneticilerinin de bulunduğu 31 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildiği, İzmir'in yanı sıra İstanbul ve Manisa'yı da kapsayan operasyonda 19 zanlının gözaltına alındığı öğrenildi. 

19 KİŞİ GÖZALTINDA
Bugün saat 06.00 da eş zamanlı 31 adreste yapılan operasyonda 3'ü yabancı uyruklu olmak üzere toplam 19 kişinin yakalandığı, bu kişililerin ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda çok sayıda örgütsel doküman ele geçirildiği öğrenildi.

Haklarında gözaltı kararı verilen 31 kişiden gözaltına alınan 19 kişi arasında İnsan Kaynakları Müdürü Rakif Farajov, İnsan Kaynakları’ndan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Muhammet Altay Özgür, O. C. K., satış departmanı görevlileri Ökkeş Tufan Turan ve İbrahim Aydın da bulunuyor.

EMNİYET MÜDÜRÜ: OPERASYON SÜRECEK
İzmir Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, İzmir Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin bugün saat 06.00'da Aliağa İlçesi'ndeki SOCAR Petkim Petrokimya Holding A.Ş.'ye yaptıkları operasyonu değerlendirdi. Uzunkaya, operasyonda 19 kişinin gözaltına alındığını belirterek, toplam gözaltı sayısının 31 olacağını ifade etti. Uzunkaya, "Operasyon devam edecek. Soruşturma savcısının konuyla ilglii talimatıyla harekete geçildi. 19 kişi gözaltına alındı, 31 kişi hakkında gözaltı kararı var. PETKİM'de işyeri ve lojmanlarda arama yapıldı. Bilgisayarlara ve dijital malzemelere el kondu" dedi.

ÖRGÜT ŞİRKETLERİ PETKİM'E TAŞERON ALINDI İDDİASI
İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde alınan bilgiye göre geçen hafta gözaltına alınan eski Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut'un sorgusu ve yapılan tahkikat sonucunda FETÖ/PDY terör örgütünün PETKİM'de yoğun bir yapılanma içerisinde olduğu tespit edildiği bildirildi.

2011 YILINDAN İTİBAREN PETKİM'DE ÖRGÜTLENMEYE BAŞLADILAR
2008 yılında özelleştirme kapsamında Azerbaycan devlet şirketi olan SOCAR tarafından satın alınan PETKİM, 2011 yılından itibaren FETÖ/PDY'nin kontrolüne girmeye başladığı, 2011 yılından itibaren gerek Türk, gerekse Azeri çalışanlarını özellikle FETÖ/PDY yapılanması içerisinde aktif rol oynayan kişilerden seçtiği iddia edildi.

Örgüt tarafından kurdurulan şirketlerin PETKİM'e taşeron olarak alındığı, 17- 25 Aralık 2013 süreci sonrasında kurumdaki gelişmeleri dikkatle takip eden istihbarat birimlerinin, PETKİM'in ve Türkiye SOCAR Enerji AŞ'nin alt şirketi olan Star Rafinerisi'nde FETÖ/PDY'nin örgütlendiği ve buradan önemli bir finans desteği sağladığını tespit ettiği ileri sürüldü.

İzmir Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nün paralel devlet yapılanmasına yönelik olarak yaptığı operasyonlarda gözaltına alınanların, 2011 yılından itibaren işçi veya mühendis olarak işe alınanların çoğunun örgüt tarafından verilen listeler üzerinden işe alındığı ve enerji sektörüne sızmaya çalıştıkları iddia edildi.

İKİNCİ OPERASYON
Öte yandan sabah saatlerinde yapılan baskın Petkim’e ikinci FETÖ operasyonu olarak kayıtlara geçti.
SOCAR Petkim Petrokimya Holding A.Ş. Genel Müdürü Sadettin Korkut, geçen ay görevden alındıktan sonra evi ve makam odası polisler tarafından aranmış ve gözaltına alınmıştı.

Süreçte şirkette bazı üst düzey yöneticiler istifa etmiş 200'e yakın çalışan da FETÖ ile bağlantılı oldukları gerekçesiyle görevden alınmıştı. (dha, a.a)