GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
5 Haziran 2022 Pazar 09:20

İzmir'in cennet köşesi için statü değişikliği!

Bakanlığın yayınladığı yeni SİT haritası ile turizm bölgesi olan Dikili’de bazı bölgelerin SİT dereceleri düşürülürerek yapılaşmaya, taş ocaklarına ve enerji yatırımlarına açıldığı görülürken bazı bölgelerin de SİT dereceleri yükseltildi.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - 2014 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan "İzmir ve Manisa İlleri Doğal Sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi" kapsamında "Hizmet Alımı İşi" gereğince yapılan incelemeler sonuçlandı ve yeni bir bölgeye dair SİT değişiklikler yapıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü İzmir’in Dikili ilçesindeki doğal SİT alanlarına ilişkin yeni bir harita yayımladı. Resmi Gazete’de yayınlanarak askıya çıkarılan son değişiklikler ilçenin Bademli Köyü ve Karagöller bölgelerine ait.

SİT DERECELERİ DÜŞÜRÜLDÜ
Yayımlanan haritada bölgedeki 1’inci derece doğal SİT alanlarının yer almadığı görülürken eski SİT derecelendirmesinde 2’inci derece olan nitelikli doğal koruma alanları genişledi. Yine eski SİT derecelendirmesinde 3’üncü derece olan sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanlarının kısmen de olsa küçültüldüğü kaydedildi.

YAPILAŞMANIN ÖNÜ AÇILDI
Doğal SİT dereceleri düşürülen bölgeler de hem yapılaşmanın önü açılırken hem de taş-maden ocaklarının açılması, RES ve GES’lerin dikilmesinin önü açıldı.

1 AY ASKIDA KALACAK
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Olur’u ile yayınlanan “Doğal Sit- Nitelikli Doğal Koruma Alanı”, “Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak ayrı ayrı tescillenen karar Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün ilgili panolarında askıya çıkartıldı.