GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
16 Kasım 2023 Perşembe 09:48

İzmir’de kuyumcular silahlanıyor!

İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Murat Kurtuluş Buyrukçu, mesleği nedeniyle silah bulundurma hakkı olduğu halde bu hakkını kullanmayan kuyumcuların artık silah ruhsatı almak için sıraya girdiğini söyledi. Başkan Buyrukçu, “Kısa bir zaman sonra 900 üyemizin tamamı silahlanmış olacak. Ayrıca gasp ve soygunlara karşı mücadele anlamında emniyet güçleriyle birlikte önlemler alıyoruz” dedi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Kuyumcu esnafına yönelik silahlı soygun girişimleri, son zamanlarda ciddi boyutlara ulaşınca, kuyumcular çareyi silahlanmakta buldu. Meslekleri gereği işyerlerinde silah bulundurma ve taşıma hakları olan ancak bu haklarını kullanmayan çok sayıda kuyumcunun, silahlı soygunların artış göstermesiyle birlikte silah edinmek için harekete geçtiği öğrenildi. İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Murat Kurtuluş Buyrukçu, kuyumcu esnafının silahlanmaya eğiliminin arttığını, emniyet güçleriyle de hem önlem hem de caydırıcı olması bakımından ortak çalışmalar yürüttüklerini açıkladı.

GASP VE SİLAHLI SOYGUN GİRİŞİMLERİNDE ARTIŞ VAR
Kemeraltı’ndaki Kuyumcular Çarşısı’nda özel güvenlik olduğunu, ancak semtlerdeki, ilçelerdeki esnafın güvenlik açısından sıkıntı yaşadığını belirten Başkan Murat Kurtuluş Buyrukçu, “Gasp ve silahlı soygun olaylarından bıktık usandık. Sürekli tehdit altındayız. Bugüne kadar silahtan uzak duran meslektaşlarımız da artık silahlanıyor” ifadesini kullandı.

İzmir Kuyumcular Odası’na kayıtlı 900 üyenin tamamının yakın bir zamanda silahlanmış olacağına vurgu yapan Başkan Buyrukçu, şu değerlendirmelerde bulundu:

DOKUNULDUĞUNDA ALARM VEREN HASSAS KEPENKLER TAKILACAK
“Kuyumcuların çoğunda zaten silah vardı. Silah bulundurmamakta ısrar eden arkadaşlar da silahlanmaya başladı. Çünkü bir süredir görülmeyen silahlı kuyumcu soygunları, adeta yeniden hortladı. Türkiye’nin her yerinden soygun haberleri alıyoruz. Kuyumcu esnafı, en azından dükkanında bulundurmak üzere silah edinme başvurusu yapmış durumda. Kısa bir zaman sonra silahlanmamış arkadaşımızın kalmayacağını söyleyebilirim. Bu arada emniyetle sıkı bir işbirliği içindeyiz. Alarma basıldığında polis, 6-7 dakika içinde dükkanda oluyordu. Şimdi o süre daha da aşağıya çekildi. Polis, artık 2-3 dakika içinde olay yerinde oluyor. Emniyet ile çok ciddi önlemler alıyoruz. Yine soygunlara karşı önlem anlamında, elektrikli özel kepenkler takacağız.  Kepenklerimiz artık sadece zor kullanılarak açılmaya çalışıldığında, hırsız içeriye girdiğinde değil, dokunulduğunda bile alarm verecek, polis merkezine sinyal gidecek.”