GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
15 Kasım 2023 Çarşamba 13:55

Memurlardan İzmir’de bütçe eylemi!

Konak Eski Sümerbank önünde eylem yapan memurlar, gerçekleştirilen basın açıklamasında taleplerini dile getirerek, “Maaşımızın önemli bir kısmı ek ödemeler, ek ders ücreti, yan ödemeler ve bir de 8077 TL seyyanen zam gibi emekliliğe yansımayan kayıt dışı rakamlardan oluşuyor. Bu haliyle 3600 Ek gösterge ile verilenler fazlasıyla geri alınmış olmuyor mu? Bizler öncelikle insanca yaşanabilecek bir temel ücret istiyoruz! Bizler bütçenin yüzde 75’ini vergileriyle oluşturan emekçiler olarak bütçeye tarafız, bütçe hakkımızı istiyoruz” dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Kamu Emekçileri Konfederasyonu Sendikaları bugün Türkiye genelinde bütçe protestosu için alanlara indi. İzmir’de Konak Eski Sümerbank önünde toplanan KESK’liler ‘halktan yana bütçe için ortak mücadele’ çağrısında bulundu.  Açıklamayı grup adına KESK Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Gönül Kural okurken, Tüm Emekliler Sendikası, memur ve vatandaşlar da destek verdi.

MAAŞLAR BUHARLAŞIP GİTTİ
Açıklamayı okuyan Gönül Kural, emeği ile geçinen kesimlerin her gün daha fazla yoksullaştığını aktararak, “Takvimler bugün 15 Kasım 2023’ü gösteriyor. Kamu emekçileri maaşlarını aldılar ama ellerinde ne kaldı? Yoksa krediye, kredi kartına, ev kirasına, gıda harcamalarına, faize derken buharlaşıp gitmedi mi? Maaşımızın önemli bir kısmı ek ödemeler, ek ders ücreti, yan ödemeler ve bir de 8 bin 077 TL. seyyanen zam gibi emekliliğe yansımayan  kayıt dışı rakamlardan oluşuyor, Bu haliyle 3600 Ek gösterge ile verilenler fazlasıyla geri alınmış olmuyor mu? Bizler öncelikle insanca yaşanabilecek bir temel ücret istiyoruz! Bizler bütçenin yüzde 75’ini vergileriyle oluşturan emekçiler olarak bütçeye tarafız, bütçe hakkımızı istiyoruz” dedi.

HEPİMİZLE DALGA GEÇİYORLAR
2024 bütçesini tartışırken ülkenin tablosunu rakamlarla anlatan Kural,  “İşsizlerin sayısı 9 milyona ulaştı.  Her 5 gençten biri, her 3 kadından biri işsiz. Tüm dünyada gıda enflasyonu düşerken bizde artmaya devam ediyor. OECD ortalaması yüzde 8 iken biz yüzde 72 ile bunun tam 9 katı gıda enflasyonu yaşıyoruz. Çarşıda, pazarda, mutfakta yaşadığımız gerçek hayat pahalılığı TÜİK enflasyonunu katlıyor. Dört kişilik bir aile üç öğün kişi başına bir çay bir simit tüketse bile aylık 7 bin 200 TL ediyor.  Açlık sınırı 16 bin TL’ye, yoksulluk sınırı 49 bin TL’ye dayandı. 85 milyonluk nüfusun 51 milyonu açlık sınırı,32 milyonu ise yoksulluk sınırı altında bir yaşam savaşı veriyor. Çünkü ülkede emeklilerin yarısı en düşük aylık olan 7 bin 500 TL’ye, çalışanların yarısı ise 11 bin 402 TL’lik asgari ücrete mahkûm edilmiş durumda. 4 kişilik bir ailede tüm fertler asgari ücretle çalışsa bile yoksulluk sınırına ulaşamıyor. Ortalama kamu emekçisi maaşı ise “ilave seyyanen ödenek” oyununa rağmen ancak yoksulluk sınırının yarısına ulaşıyor. En düşük ev kirası bile asgari ücreti aşıyor. Dolayısıyla aldığımız ücretle-maaşla ayın sonunu getiremiyoruz. En temel ihtiyaçlarımızı karşılamak için borçlanıyoruz. Bu yüzden halkın kredi kartı borçları geçen yıla göre iki buçuk kat arttı. Bugün her 100 kişiden 12'si borcunu ödeyemediği için yasal takipte. Tüm bunlar ortadayken iktidar hala “İşçiyi, memuru, emekliyi enflasyona ezdirmedik. Yeni bir ekonomik modele geçtik. 2023 için vaat ettiğimiz hedeflere 30 yıl sonra ulaşacağız” diyerek hepimizle dalga geçiyorlar” ifadelerine yer verdi.

BU BÜTÇEYİ KABUL ETMİYORUZ!
Kural açıklamalarının devamında şunları aktardı:

“KDV’yi ÖTV’yi, harçları, tüm kredilerin faiz oranlarını fahiş oranlarda arttırdılar. Motorlu Taşıtlar Vergisini (MTV) iki kez aldılar. Ardından 1 Trilyon 120 milyarlık ek bütçenin de tüm yükünü vergilerle yine bize yıktılar. “Enflasyonu düşürmek için tüketimi kısmamız, tasarrufu arttırmamız şart” dediler. Ama ne uçaklarından, makam arabalarından ne de lüks saray harcamalarından, üç dört yerden aldıkları maaşlarından vazgeçmediler.  Ama okul öncesi eğitimdeki yüzbinlerce öğrencinin 1 öğün ücretsiz yemeğini bile kestiler. Saldırı dalgası bugün Orta Vadeli Program, Kalkınma Planı ve bütçe kanunu ile devam ediyor; Ücretlerimizi-maaşlarımızı gerçekleşen enflasyona göre değil, hedeflenen enflasyona göre artırmayı, böylece enflasyon farkı ödemesini kaldırmayı hedefliyorlar.Emekli olma yaşını yükseltilmek, emekli aylıklarını daha da düşürmek istiyorlar. Sosyal harcamalara, eğitim ve sağlık başta olmak üzere kamu hizmetlerine yapılan harcamaları daha da kısmayı, özelleştirmeleri tüm hızlıya sürdürmeyi hedefliyorlar. ‘Vergi reformu’ adı altında çalışanlara ve halka daha çok vergi, ‘esnek çalışma’ adı altında daha çok sömürü dayatmak, kıdem tazminatını ortadan kaldırılmak istiyorlar. Bütçe teklifine göre önümüzdeki yıl devletin her 100 TL’lik giderinin 89 TL’si vergilerden karşılanacak. Peki vergiler kimden, nereden toplanacak? Öte yandan vergilerdeki fahiş artışa rağmen bütçe 2 trilyon 652 milyar TL açık veriyor. KESK olarak iktidarın kendi eliyle yarattığı enkazın tüm faturasını emekçilere, halka yıkmak istediği bu bütçeyi kabul etmiyoruz.

TEMEL GELİR GÜVENCESİ İSTİYORUZ!

Kural, KESK’in bütçe taleplerini şöyle sıraladı:

-Öncelikle bütçe hakkımızın önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz.

-Vergide adalet istiyoruz. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmasını, belli bir servet düzeyinin üzerindeki zenginlerden servet vergisi alınmasını istiyoruz.

-Kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına, tasfiyesine, özelleştirme soygununa son verilmesini istiyoruz.

-Kamu hizmetlerine ve yatırımlarına bütçeden ayrılan payın artırılmasını istiyoruz.

-Toplumsal cinsiyete duyarlı bir bütçenin hayata geçirilmesini istiyoruz.

-Başta depremzedeler ve öğrenciler olmak üzere tüm dar gelirlilere kamusal, güvenli ve sağlıklı barınma olanaklarının sağlanmasını istiyoruz.

-Eğitimin her kademesindeki çocuklarımız için 1 öğün ücretsiz, sağlıklı yemek istiyoruz.

-Emeğe kölelik dayatan politika ve uygulamalara son verilmesini istiyoruz.

-8077 TL. seyyanen zam dahil tüm ek ödemelerin emekliliğe yansıtıldığı insanca yaşamaya yetecek, yoksulluk sınırı üzerinde bir temel ücret istiyoruz.

-Bütçeden engellilere yönelik kamu hizmetlerinin geliştirilmesi için ayrılan payın arttırılmasını, kamuda engelli istihdamının arttırılmasını istiyoruz.

-Yoksulluğu önleyici, dar gelirlileri koruyucu tedbirlerin hayata geçirilmesi için Temel Gelir Güvencesi istiyoruz.