GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
8 Ekim 2024 Salı 10:38

İzmir’de ekmeğe zam mı geliyor?

İstanbul’da 200 gram ekmeğin fiyatının 15 lira olması konusu tartışmaya açılırken, 12,5 liradan satılmaya başlandı. İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Kemal Sırtı, un, doğalgaz, elektrik, su ve işçilik giderlerinin arttığına dikkat çekerek, “Maliyet hesabından çıkacak sonuca göre zam konusunda bir yol izleyeceğiz” dedi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İstanbul’da 200 gram ekmeğin 15 liraya çıkarılması gündeme gelmişti. Bu teklif kabul görmeyince, gramajı değişmeyen ekmek, gizli zamla 12,5 liradan satılmaya başlandı.

İstanbul Fırıncılar Odası, ekmeğin 15 lira olması için baskı yaparken, “İzmir’de de ekmeğe zam yapılacak mı?” sorusunu akıllara getirdi. İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Kemal Sırtı, Egedesonsöz’un bu sorusuna yanıt verdi.

KALİTELİ UNUN BİR ÇUVALI 850 LİRAYA YÜKSELDİ
Kaliteli ekmek üretmek için kullandıkları 50 kilogramlık bir çuval unun fiyatının 850 liraya yükseldiğine dikkat çeken İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Kemal Sırtı, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Doğalgaza yüzde 35’lik zam yapılmıştı zaten. Odun sıkıntısı yaşayan fırınlarımız, doğalgaz olmadığı için mecburen elektriğe yükleniyor. O zaman elektrik giderleri, kullanılan miktar nedeniyle kat kat fazla oluyor. Maliyet hesabını çıkardığımızda sanırım yeni bir fiyat düzenlemesine gitmek zorunda kalacağız. Maliyet giderlerinde, yüzde 40’lık artış oldu. Yüzde 20 zam yapmak zorunda kalsak bile ekmek 12 lira olur. Şu anda bir fiyat telaffuz etmek istemiyorum ama nasıl bir rakam çıkacağını ben bile tahmin edemiyorum.

Fırıncı esnafının dayanacak gücü kalmadı. Çok sıkıntı çekiyoruz. Un, doğalgaz, elektrik, su ve işçilik giderlerimiz yüzde 40 oranında arttı. Yıl ortasında asgari ücret artıyordu. Bu yıl resmi olarak artmadı ama biz fırıncılar, yine de Haziran ayında çalışanlarımıza zam yaptık. Bunu yapmaya mecburduk. Geçtiğimiz günlerde bir toplantı yaptık, İzmir Ticaret Odası, Sanayi Odası, Borsa ile birlikte. Durum değerlendirmesi yaptık. Maliyet hesabı çıkaracağız ve zam konusunda ona göre bir yol izleyeceğiz”