GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
8 Ekim 2024 Salı 09:15

EBSO buluşmasında ilginç diyalog: İzmir’den Rusya’ya ambargo delen ticaret!

EBSO Bölgesel Üye Buluşmaları Kemalpaşa’da gerçekleştirildi. Buluşmada EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, sanayicilerin sorunlarını dinledi. Programın soru cevap bölümünde ilginç bir diyalog yaşandı. Silah fabrikası HATSAN’ın kurucu sahibi Abdullah Taşyağan ile Yorgancılar arasında ABD ver AB’nin ambargosuna rağmen Rusya ve İran’a yapılan ticaretten bahsedildi. Taşyağan, Rusya’ya ürün yollarken zorlanmadığını ancak parasını ‘farklı’ yollardan almak durumunda kaldığını dile getirdi.

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Bölgesel Üye Buluşmaları kapsamında Kemalpaşa’da sanayiciler ile buluştu.

Kemalpaşa Kaymakamı Musa Sarı’nın da katılım sağladığı toplantıda EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, oda olarak faaliyetlerine dair bir sunum gerçekleştirdi ve ardından sanayicilerin sorunlarını dinledi.

Toplantının soru-cevap bölümünde ilginç bir diyalog yaşandı. Toplantıya katılan silah fabrikası HATSAN’ın kurucu sahibi Abdullah Taşyağan ile Yorgancılar arasında Rusya-İran ticareti hakkında ilginç bir diyalog gerçekleşti.

Diyalog şöyle:

Yorgancılar: Sayın Cumhurbaşkanımız özellikle Ukrayna – Rusya savaşını çok güzel yönetti. Biz iki ülkeyle de ilişkimiz devam ediyor. Aşağıda da bizi böyle bir şeyin içine almak istiyorlar ama biz girdiğimiz zaman bütün kayıp hepimizin olacak. Dolar 40 TL olunca belki ihracatçı çok mutlu olacak. Siz zannediyor musunuz sadece ihracatçı için iyi olacağına, Türkiye’deki bütün yurt içi fiyatları yukarı çıkacak. Savaşta olan bir ülkeden kim alışveriş yapıyor? Rusya’ya ihracat yapan var mı içinizde? Gönderebiliyor musunuz şimdi?

Taşyağan: Gönderiyoruz, parayı alıyoruz. Parayı kaçak alıyoruz, Maliye’ye yazdırıyoruz. Geliyoruz maliyeye, ‘bana para geldi’ diyoruz. Şu anda da 881 dolarım geliyor, İstanbul’dan geliyor.

Yorgancılar: Sen şimdi söyleme de İstanbul’dan yoldan birileri şimdi arabaları kesmesin. (gülüşmeler)

Taşyağan: İran’dan da aynı oluyor biliyor musun? İran’dan da para getiremiyorum onu da kuyumcudan alıyorum, bunu da gidip Maliye’ye yazdırıyoruz. Zaten Rusya’dan gelen parayı Amerika el koydu. 485 bin dolar para. Mahkemelik oldu, çözülüyor şimdi. Dolar getirmiyoruz, Ruble getiriyoruz.

Yorgancılar: Böyle bir ortama gerek var mı? Bak sıkıntıyı çekiyorsun.

Taşyağan: Maliye’de uğraşıyoruz ki.

Yorgancılar: Arabanın plakasını verecek misin? (gülüşmeler)

Taşyağan: Ben silah fabrikası sahibiyim, Hatsan’ın sahibiyim. 7 tane fabrikam var, 4 tanesi Kemalpaşa OSB’de.

Ender Yorgancılar: Abi zaten senin silahlarla önden arkadan kapatmışlardır yolu. (gülüşmeler)