GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
27 Şubat 2018 Salı 13:18

İzmir’de dikkat çeken ihaleler: 22 mera vitrinde!

Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bünyesindeki İl Mera Komisyonu, Menemen, Foça ve Tire’de toplam 22 meranın 25 yılı geçmeyecek şekilde kiralanması için karar aldı. Ayrıca Vakıflar İl Müdürlüğü de Ödemiş’te fidanlık arazi için ihale ilanı astı.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün ihaleyle kiraya çıkardığı araziler kent kamuoyunun dikkatinden kaçmadı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Mera Komisyonu, geçmiş dönemde olduğu gibi yine çok sayıda meranın ihaleyle kiraya çıkması için adım attı.

22 KALEM ARAZİ TEK TEK BELİRTİLDİ
Türkiye’de uygulanan tarım politikalarının doğruluğu tartışılırken Mera Yasası’na aykırı şekilde alındığı belirtilen karar ilana çıkarıldı. Buna göre İzmir’de Menemen, Foça ve Tire ilçelerinde toplam 22 mera, 25 yılı aşmayacak şekilde gerçek ve tüzel kişilere kiralanacak.

İzmir İl Mera Komisyonu Başkanlığı’nın hamlesi kentin kırsalında tepkilere neden oldu.

KÖYLÜ YOK, ÜRETİCİ YOK, KOOPERATİF YOK!
Tire Dağ Ürünleri Kalkınma Kooperatifi Başkanı Yücel Özen konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Aslında bunu kiralayamazlar. Yasaya rağmen bunu yapıyorlar. Yasanın 7’nci maddesinde bir boşluğu kullanıyorlar. A köyündeki hayvan sayısı azaldı B köyüne bir bölümü kiraya verilebilir. Çünkü meralar köyün ortak alanları. Fakat İl Tarım Müdürlüğü proje hazırlayacak gerçek ve tüzel kişilerin içinden uygun bulduğunu ihaleye sokacak. Asıl iş burada. Müdürlük yine yandaşlarına verecek. Hayvancılığın taahhüt edilmesi yeterli olacak. Müdürlük canının çektiği projeye onay verecek. Köylü yok, üretici yok kooperatif yok. Ziraat Odası yok. Yine ortada ziraatçi yok. Köylerimizin ortak malı meralar ihale yolu ile kiraya veriliyor. AKP iktidarının köylü düşmanlığına bir örnek daha. Meralarla ilgili "mera yasası" bile durduramıyor bu gözü dönmüş iktidarı. Son kalan köy besiciliği de özelleşiyor. İhaleyi yapan da İzmir İl Mera Komisyonu Başkanlığı... Görevi mera korumak olan komisyon ihale yaptırıyor. Yazık” dedi.

ÖDEMİŞ’TE İSE FİDANLIK İLANA ÇIKTI
Ayrıca İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü ise Ödemiş’in Gölcük Mahallesi’nde tarla fidanlık için ihale kararı aldı. 5 bin 600 metrekare büyüklüğündeki arazi için 300 lira fiyat belirleyen müdürlük ihalenin 7 Mart Çarşamba günü yapılacağını duyurdu.

İki müdürlüğün kiralama ilanları özelleştirme çerçevesinde değerlendirilerek eleştirilerin hedefi oldu.