GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
25 Mart 2023 Cumartesi 09:50

İzmir'de Ramazan manzaraları... 'Fakir Baklavası' yüzde 100 zamlı!

Geçtiğimiz yıl Ramazan ayında kilosu 100 TL’ye satılan güllaç, bu Ramazan’da zamlardan nasibini aldı. İzmirli tatlıcılar aldıkları ortak karar doğrultusunda güllaçı tezgah vitrinine 190 liradan satışa koydu.

Diren ÇELİK /EGEDESONSÖZ - Ramazan ayında en çok tercih edilen tatlılardan biri olan güllaç, tezgahlarda yerini almaya başladı. Güllaç, hafif bir tatlı olmasından dolayı iftar sofralarında en çok tercih edilen tatlılar arasında bulunuyor. "Fakir baklavası" olarak bilinen Güllaç, yufka, süt ve gül suyundan yapılıyor ve baklavaya göre daha uygun fiyatlı olduğu için de kapış kapış satılıyor.
Ramazan ayının ilk gününden itibaren rağbet gören güllacın kilosu, geçtiğimiz yıl 100 TL’den satılırken bu yıl 190 liradan satışa çıktı.


TATLICILARIN ORTAK KARARI
Konuyla ilgili konuşan İzmirli tatlıcı Büşra Kazancı, “Baklava fiyatlarının yüksek olması nedeniyle müşterilerden en çok güllaça talep var. Geçtiğimiz yıla göre zam aldı. İnsanlar evine giderken yine de bütçesine göre satın alıyor. İlk gün 3’er kiloluk 4 tepsi satıldı. Hızlı satılıyor. Düşük maliyetli tatlılardan olan güllaç 200 TL civarlarında satılacaktı ancak tatlıcılar ortak bir kararla 190 TL üzerinde karar verdi. Cevizli tatlıların kilosu 250 TL, fıstıklılar 330 TL, kaymaklı şöbiyet ve midye baklava 380 TL, Antep sarma ise yoğun fıstıklı 450 TL. Sütlü kadayıf 350 TL, tulumba tatlısı ise 120 TL’den satılıyor. En uygun fiyatlı tatlı tulumba tatlısı. Bu fiyatlarla orta gelirlilerin kilo ile tatlı alamadığını düşünüyorum. Önceleri kilo ile tatlı alınırken şimdi adete yöneldiklerini düşünüyorum” şeklinde konuştu