GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
16 Haziran 2023 Cuma 14:44

İzmir Metro'da adım adım greve!

İzmir’de ulaşımın ana damarlarından olan metro ve tramvaydaki TİS görüşmelerinin tıkanması üzerine sendika grev kararını asarken sendika SODEMSEN ve Metro A.Ş. yönetimine “SODEMSEN ve İzmir Metro A.Ş. yönetimi olumlu bir sonuçla dönüş yaparsa grev halayı çekmek yerine, emeğimizin karşılığının verildiği çalışanın yüzünün güldüğü ve hakkımızın teslim edildiği iyi bir toplu sözleşme için kutlama halayı da çekeriz” dedi.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İzmir Metro AŞ ve işveren sendikası SODEM-SEN ile metro ve tramvayda çalışan işçilerin örgütlü olduğu Türk-İş’e bağlı Demiryol-İş Sendikası arasında yürütülen 10’uncu dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşı sağlanamaması üzerine grev kararı yapılan eylemle asıldı.

Sendikanın çağrısı ile Halkpanır’daki İzmir Metro Genel Merkezi önünde bir araya gelen metro ve tramvay işçileri sık sık ‘SODEMSEN Şaşırma Sabrımızı Taşırma’, ‘Direne Direne Kazanacağız’ ve ‘Birleşen İşçiler Asla Yenilmez’ sloganlarını atarken SODEMSEN’e ve Metro yönetimine taleplerini kabul etme çağrısında bulundu.

'EMEKÇİNİN BELİ BÜKÜLDÜ'
Grev kararı almak zorunda kaldıklarını dile getiren Şube Başkanı Hamdullah Giral “Grevin uygulanacağı gün ve saat ayrıca duyurulacaktır. Toplu sözleşmemizin başladığı 27 şubat 2023 tarihinden bu güne kadar yapılan bütün görüşmelerde, Demiryol-İş Sendikası olarak, yasal sürelerin tamamını kullanıp, müzakere ve mücadele ederek, süreci masada sonlandırmak için her türlü çabayı göstermiş bulunmaktayız. Kimseden sadaka istemiyoruz. Emeğimizin karşılığını, evimizi geçindirebileceğimiz ve insanca yaşayabileceğimiz ücretler istiyoruz. Bordrolarla konuşuyoruz, gün geçtikçe zorlaşan hayat şartlarıyla beraber, ağırlaşan ekonomik koşullar, emekçinin belini bükmüş, geçinemez hale getirmiş” dedi.

METRO ÇALIŞANLARINI KARINLARI DOYMUYOR
Metro çalışanlarının karınlarını doyurmadığını dile getiren Giral “Aldığımız ücretler bordrolarımızda belli, niyetimiz kimseyi yanıltmak değil, gerçekleri inkar ederek hiç bir yere varamazsınız. açlık sınırındaki ücretlere mahkum ettiğiniz İzmir metro çalışanlarının artık karınları doymuyor, evlerini geçindiremez duruma geldiler. Haklı taleplerimiz ile ilgili 625 metro çalışanı arkadaşımızla birlikte yürüttüğümüz hak arama mücadelemizde sesimizi duyurmak, hak ettiğimiz ücretleri almak için kararlı olduğumuzu, taleplerimiz kabul edilene kadarda mücadeleye devam edeceğimizi buradan bir kez daha haykırarak dile getiriyoruz. Çalışanlar olarak talebimiz, emeğimizin karşılığını almak, çocuklarımızın geleceği için, insan onuruna yakışır bir yaşam sürdürmek için, kısacası yaşayabilmek için, ücretlerimizin ve çalışma koşullarımızın düzeltilmesidir.” ifadelerini kullandı.

SODEMSEN VE METRO’YA ÇAĞRI
SODEMSEN ve İzmir Metro yönetimine çağrıda bulunan Giral şunları söyledi:

Açlık sınırında çalıştırdığınız metro işçisinin emeğinin karşılığını vermemek inadından vazgeçip, çalışanların sesine kulak verin, kısacası edin. taleplerimizi duymazdan gelenlere şunu hatırlatmak isteriz ki; bugünden itibaren SODEMSEN ve İzmir Metro A.Ş. yönetimi olumlu bir sonuçla dönüş yaparsa grev halayı çekmek yerine, emeğimizin karşılığının verildiği çalışanın yüzünün güldüğü ve hakkımızın teslim edildiği iyi bir toplu sözleşme için kutlama halayı da çekeriz... Sendika olarak üyelerimizin taleplerinin arkasındayız, kabul edilene kadarda mücadeleden vazgeçmeyeceğimizin bilinmesini ister, hepinizi saygılarımızla selamlarız..

EN GEÇ 7 AĞUSTOS’TA GREV
625 Metro AŞ işçisini ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde 77 maddenin 50’sinde anlaşma sağlanırken, özellikle ekonomik maddeleri içeren 27 madde ise hala uzlaşı sağlanamadı. 7 Ağustos 2023 tarihine kadar anlaşma sağlanmazsa grev başlayacak.

ANA TALEP EŞİTLİK
Sendika kök ücretlerde istediği artışın yanı sıra sonraki altı aylarda enflasyon artı yüzde 5 refah payı oranında zam, ikramiyelerin 112 günden 125 güne çıkarılması, gıda yardımı, gece çalışma ücretinin artırılması, vardiya pirimi, fazla çalışma ücreti, iş riskleri primlerinin ve diğer sosyal hakların belediye şirketleri ile aynı seviyeye çekilmesi isteniyor. Sözleşmede ilk defa raylı sistem ikramiyesi, kıyafet yardımı, bayram harçlığı, taşınma yardımı, yeraltı tazminatı gibi taleplerde yer aldı.