GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
16 Haziran 2023 Cuma 14:38

Gaziemir’de tartışmalara neden olmuştu… O plan geçti, eşitlik sağlandı!

İzmir’in Gaziemir İlçesi Akçay Caddesi üzerinde yer alan aralarında kentin tanınmış işadamları ve şirketlerinin de arazilerinin bulunduğu planlama alanına ilişkin imar düzenlemesi Büyükşehir’in ihtisas komisyonundan oy birliğiyle geçti. Geçmiş yıllarda yüzde 20 ile yüzde 39 arasında kamuya terk alınan arazilerin kesintisi yasal sınır olan yüzde 45’e yükseltilerek eşitlik sağlandı.

EGEDESONSÖZ- İzmir’in Gaziemir İlçesi’nde Akçay Caddesi üzerinde bulunan “sanayi” imarlı 140 dönüm arazinin “ticaret” imarına dönüştürülmesi nedeniyle başlayan tartışma İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde sonuçlandı. Gaziemir Belediyesi’nin meclis gündeminde AK Parti-CHP ve MHP’li isimleri karşı karşıya getiren plan teklifi İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin gündemi gelmişti. İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun toplantısında masaya yatırılan teklifle ilgili karar verildi. Alanın, oy birliğiyle “ticaret” alanına dönüştürülmesine karar verildi. Tüm üyelerin olumlu oy kullandığı plan kararına göre emsal 0.50’den 1,5 emsale çıkartıldı.

DÜZENLEME ORTAKLIK PAYINA EŞİTLEME
İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nda söz konusu alanı ilişkin önemli bir karar alındı.  İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin önceki dönemlerinde kısım kısım onaylanan alanlarda DOP olarak ifade edilen ve kamuya ayrılacak alanları tanımlayan düzenleme ortaklık pay oranı değiştirildi. Geçmişte, yüzde 20 ile yüzde 39 oranında kamuya arazi terki yaparak imar planı onaylanan tüm parsellerin kesinti oranı yükseltildi. Buna göre tüm parsellerden yüzde 45 kesinti yapılması kararı çıkartılarak herkesin durumu eşitlendi.

KİMLERİN ARAZİSİ VAR?
Söz konusu alanda, İzmir iş dünyasının yakından tanıdığı isimler yer alıyordu. AK Parti’de uzun yıllar siyaset yapan İl Genel Meclisi eski Üyesi Niyazi Memur ve kardeşi Sabri Memur’un ortaklığıyla kurulan MAPEKS Gıda Sanayi İhracat ve Ticaret A.Ş’nin hissedarı olduğu KMS Gayrimenkul Yatırım Şirketi bölgedeki en büyük arazi payına yapılan arasındaydı.… Mustafa Memur’un da hissesinin bulunduğu şirketin ayrıca bölgede AFA Elektronik isimli şirketle ortak parselleri bulunuyordu.

 İzmir’in tanınmış otomotiv şirketlerinden Özgörkey Otomotiv, Vosmer Otomotiv gibi şirketlerin de ayrı hisselerinin bulunduğu planlama alanında İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Selami Özpoyraz’a ait Poyraz Otomotiv’in de arazisi yer alıyordu.

 Kuveyt uyruklu işadamlarının yer aldığı ve hissedarı olduğu Marbil Yapı Sanayi Şirketi,  Aksan Alışveriş Pazarlama,  İşadamı Volkan Sintaç’a ait Sintaç Grup şirketlerinden Gürgün Büro Mobilya, Murat Batur, İffet Pekçay, Bayram Demir,  Vesile Hekimoğlu, Hasan Şimbil, Metin Kaya Gönül, gibi şahıs arazileri de planlama alanında bulunuyordu.