GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
11 Mayıs 2024 Cumartesi 14:35

İşten çıkarma dalgası... İZSU'dan sonra sıra İZENERJİ'de!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın talimatıyla hazırlanan listelerin incelenmesinin ardından yapılacak işten çıkarmalar başladı. İZSU’da çalışan 40 işçinin işten çıkarılmasının ardından İZENERJi’de de 21 işçinin sözleşmesinin fesh edileceği öğrenildi.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde Cumhuriyet Halk Partisi Adayı olarak seçimi kazanan Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın göreve devralması sonrası belediyede işten çıkarma iddiaları gündeme gelmişti.  

Belediye bünyesinde çalışan üst düzey çok sayıda isimle yollarını ayıran Başkan Tugay'ın talimatıyla şirketlerde işçilere yönelik listeler yapılmaya başlanmıştı. Güvenlik soruşturması tamamlanmayan, mülakata çağrılan fakat sağlık raporu almayan kişilerin durumları ayrı bir değerlendirmeye alınacakken "toplu işten çıkarma" işlemi olmayacağı ifade edilmişti.

Belediye tarafından yapılan açıklamada 1 Ocak 2024 tarihinden sonra belediye ve iştiraklerinde toplam 1909 kişi işbaşı yaptırıldığı, ayrıca işbaşı yapmak için 912 kişiye ilave olarak çağrı yapıldığı ve işlemlerin başlatıldığı bilgisi verildi. Ayrıca yerel seçimin ardından mazbata alım sürecine kadar 1-6 Nisan tarihleri arasında da belediye iştiraklerinde 312 kişinin işbaşı yaptığının da tespit edildiği ifade edildi. Açıklamada ihtiyaç fazlası olduğu, aranan kriterleri taşımadığı, işe başlama öncesi işlemlerinde eksiklikler saptanan yaklaşık 250 kişinin işten çıkarılacağı da belirtilmişti.

İlk işten çıkarma İZSU’da gerçekleşmiş, duruma tepki gösteren işçiler İZSU’da eylem yapmıştı. İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan'ın odasına girmeye çalışan işçilere güvenlik görevlileri müdahale etmiş, eylemde güvenlik görevlileri ile işçiler arasında arbede yaşanmıştı.

İZSU’DAN SONRA SIRA İZENERJİ’DE
İZSU’da yapılan işten çıkarmaların ardından işçi çıkarımları belediyenin bir diğer şirketi İZENERJİ’ye sıçradı. Edinilen bilgilere göre ilk etapta 21 kişinin sözleşmesi feshedilecek. Sözleşmesi sonlandırılacak işçiler şirkete çağrılmaya başlandı. Öte yandan sayının artması bekleniyor.

SENDİKACILAR TUGAY’LA GÖRÜŞECEK!
Genel İş İzmir yöneticilerinin işten çıkarmalarla ilgili İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ile randevu isteyeceği öğrenildi. İşten çıkarmalarla ilgili Egedesonsöz’e açıklama yapan İZENERJİ’de örgütlü Genel İş İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Ercan Gül “31 Mart seçiminin ertesi günü 1 Nisan’da iş başı yapan, toplu iş sözleşmesinde deneme süresi 1 ay olan ve bu süreci tamamlayan işçilere ‘sizinle çalışamayacağız’ diye bilgi vermişler. Bürokratlar bizi de arayarak durumu aktardalar. Biz de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’dan randevu isteyeceğiz. Hem bu tutumdan vazgeçilmesi hem de yarınlarda bunun devam etmemesi için görüşme talebinde bulunacağız” dedi.