GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
30 Ağustos 2023 Çarşamba 15:41

İnciraltı’nda toprak sahiplerini sevindiren karar... Oda'nın talebine ret!

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) İzmir Şubesi’nin, İnciraltı planları ile ilgili açtığı davada idare mahkemesi yürütmeyi durdurma talebini reddetti. Oda’nın itirazını inceleyen bölge idare mahkemesi de yerel mahkemenin kararını onadı.

EGEDESONSÖZ - İzmir’de uzun süredir tartışmalara neden olan İnciraltı bölgesinin planları ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın hazırladığı İnciraltı Turizm Merkezi 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı ile ilgili mahkeme ilk kararını verdi.

KARAR KESİNLEŞTİ
Ziraat Mühendisleri Odası, İzmir İl Toprak Koruma Kurulu’nun planlama alanı için verilen ‘tarım dışı izin’ belgesinin iptali için dava açtı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onaylanan 'kamu yararı' kararına ilişkin dava dosyasını inceleyen İzmir 6. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma talebini reddetti. Oda, yerel mahkemenin kararına karşı bir üst mahkemeye itiraz etti ancak İzmir 3. Bölge İdare Dava Dairesi de yerel mahkemenin kararını onayarak kararı kesinleştirdi.

İPTAL DAVASI AÇILMIŞTI
2,5 yıl önce İzmir İl Toprak Koruma Kurulu’nda onaylanan, bölgenin tarım dışına çıkartılması kararına şerh koyan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO), İnciraltı’nın imara açılmasına itiraz etmişti. Oda, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Toprak Koruma Kurulu kararını 2 yıl içinde onaylamadığı için zaman aşımına uğradığını belirterek plan iptal davası açmıştı.



MİLLETVEKİLİ KAYA DUYURDU
Sonsöz TV’de Gazeteci Fatih Yapar’ın konuğu olan AK Parti Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, İnciraltı’nda toprak sahiplerini sevindiren kararı duyurdu. Kaya, “İnciraltı’ndaki sürece ilişkin Toprak Koruma Kurulu İzmir’de bir karar almış. Bu karar Tarım ve Orman Bakanlığı’na gitmiş. Alınan kamu yararına kararka birlikte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İnciraltı’nda koruma statüsünü planlamıştı. İzmir Ziraat Mühendisleri Odası da bilindiği üzere dava açtı. Kamuoyuna duyuruldu. Ziraat Mühendisleri Odası’ndan hep bir yaygara… burada tarım var diyorlar. Hepimiz yaşıyoruz. İzmir düşmanlığı  ile sağlık turizm merkezi haline gelecek alanı bu şekilde gündemden uzak tutup planlanmaması yönünde çıkar elde edilmesi mantığıyla bu noktada gelinen süreçte İzmir 6.İdare Mahkemesi, İzmir Ziraat Mühendisleri Odası’nın açmış olduğu davdaki yürütmenin durdurulması talebini ret etti. Oda, buna itiraz etti. Bölge İdare Mahkemesi’ne gitti. Aynı şekilde, 3.Dava Dairesi’de bu noktada yapılmış itiraz etti. Burada yapılan işlem tamamen hukuki. Orada yatay teknik yapıyoruz. CHP’li Tunç Soyer buna çıldırıyor. Çünkü o gökdelen mimariden biz ise yatay mimariden yanayız. Bildiğiniz gibi, büyük parseller istedi. Biz karşı çıktık. Toprak sahibi vatandaşlarımızın istediği olacak dedik. Vicdan da, bu noktadaki anlayış da, planlama da bunu gerektirir.  2 dönümlük parseller yaptık. 30 dönümlük parseller olsun. İzale-i Şuyu (ortaklığın giderilmesi) ile sermaye buraları toplasın. Büyük balık küçük balığı yutsun mantığıyla itirazlarını yaptı. Yapılan iş İzmir’i sağlık turizminin merkezi haline getirecek proje. 590 bin metrekare yeşil alan, CHP’li Soyer’in yeşil alanlarına benzemiyor. Bir metrekare bile yapmadı. Konak, Karabağlar, Buca, Bayraklı, Bornova, Karşıyaka’da CHP, çeyrek asırdır burada bıraktığımız alan kadar yeşil alan yapmadı. Şehrin kalbinde İzmir’e alan açtık. İzmir düşmanları yine uğraşacak. İzmir düşmanları ile Soyer bugün çok üzüldü ancak gerçekler bu. Burada sevinen İzmir oluyor” şeklinde konuştu.