GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
5 Nisan 2022 Salı 09:52

İZTO'dan kritik hamle… İzmir'de 'emsal' dayanışması!

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından deprem mağdurları için alınan ancak Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi tarafından iptaline yönelik yargıya taşınan 'emsal artışı' davasına depremzedelerin ardından İzmir Ticaret Odası da müdahil olma talebinde bulundu.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir'de 30 Ekim 2020 tarihinde Seferihisar açıklarında yer alan Samos fay hattında yaşanan 6,9 büyüklüğündeki deprem sonrası kent genelinde yaklaşık olarak 80 bin bağımsız birimde az-orta-ağır olmak üzere çeşitli hasar kayıtları oluştu.

Yaşanan felaket sonrasında, hasarlı yapıların dönüştürülmesi amacıyla çalışmalar başlarken inşaat maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle depremzedeler konutlarını yaptıramadı ve yerel yönetimlere 'emsal' çağrısında bulundu.

Süreç içinde depremzedelerin aylarca süren mücadelesi sonrası ilk olarak Bayraklı Belediyesi emsal artışı için düğmeye basarken, Bayraklı Belediye Meclisi'nde yer alan tüm partilerin oylarıyla ilçe sınırları içerisinde geçerli olmak üzere yüzde 10'luk emsal artışı kararı İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne gönderildi.

Büyükşehir Belediyesi'nde görüşülen ilgili gündem maddesi depremzedelerden gelen talep sonrası revizyona giderken Büyükşehir Belediyesi yüzde 10'luk emsal artışı önerisini parsel bazlı yüzde 20 ve ada bazlı ise yüzde 30 olarak güncelleyerek meclis oturumundan oy birliği ile geçirme kararı aldı.

ŞPO YARGIYA TAŞIDI
Büyükşehir Belediyesi, Bayraklı'nın arından kent genelinde de sadece ağır hasarlı yapılarda yüzde 20 emsal artışı kararı alırken Türk Mühendis ve Mimarlar Odası'na bağlı Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi 'emsal' kararına karşı olduklarını belirterek dava açtı.

DEPREMZEDELER DAVAYA MÜDAHİL OLMAK İSTEDİ
Yaşanan süreçte açılan davaya depremzedeler de müdahil olmak için başvuruda bulundu. İzmir Depremzedeleri Derneği adına Dernek Başkanı Haydar Özkan dilekçe verirken, Meltem Gonca isimli bir vatandaş davaya müdahil olmak istemiş ve mahkeme emsal bir karar alarak müdahillik talebini kabul etti.

BİR HAMLE DE İZMİR TİCARET ODASI'NDAN
Geçtiğimiz aylarda Müteahhitler Federasyonu Başkanı ve İZTO Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Kahraman Ege'de Son Söz'e, "Belediyelerimizin emsal artışı ile ilgili aldığı kararı olumlu bulmakla birlikte Müteahhitler Federasyonu olarak, gerekirse İzmir Ticaret Odası'yla da uygun görülmesi halinde bizlerde bu davalara müdahil olacağız" ifadelerini kullanmış ve müdahillik sinyalini vermişti.

Yaşanan süreç sonrası ise İzmir Ticaret Odası adına Avukat Erkul Erdem'in yaptığı başvuru sonrası ise İZTO resmi olarak ŞPO'nun açtığı 'emsal' kararına İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yanında müdahil olma talebini mahkemeye iletti. Mahkeme heyeti İZTO'den gelen talebi ŞPO ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ilettikten sonra 10 günlük süre sonrasında nihai kararını vermesi bekleniyor.