GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
21 Mart 2022 Pazartesi 13:38

İYİ Partili Kırkpınar’dan Buca metrosu çıkışı: Toplumda siyasi müdahale algısı var!

İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, Buca Metrosu'nun yapım ihalesi kararının mahkeme tarafından iptal edilmesi konusunu değerlendirdi. Bu sürecin sadece zaman kaybına neden olacağını dile getiren Kırkpınar, “Temel atma törenine kadar bir şaibe varsa; gidin tetkiklerinizi, uyarılarınızı yapın, gerekirse iptal edin. Ama belli bir süre geçtikten sonra bunun yapılması toplumda siyasi müdahale algısına sebep oluyor” ifadelerini kullandı.

EGEDESONSÖZ - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katıldığı törenle 14 Şubat’ta temeli atılan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 'tarihin en büyük yatırımı' olarak duyurduğu Buca Metrosu’nun yapım ihalesi kararının geçtiğimiz günlerde mahkeme tarafından iptal edilmesi gündeme geldi. Bunun üzerine muhalefet ve iktidar partileri arasında gerginlik yaşandı. Bu konuyu ‘İzmir’in ötekileştirildiği iddiası’ üzerinden örnek vererek SONSÖZ TV’ye değerlendiren İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, mahkemenin verdiği iptal kararının sadece süreci uzatacağına ve zaman kaybına neden olacağına değindi. Kırkpınar, bu süreçte yaşananların halk nezdinde bir siyasi müdahalenin olduğu algısını yarattığını da belirtti.

BİRBİRLERİNE KÖSTEK OLMASINLAR!
CHP’li belediyelerin hükümet tarafından yeterli desteği görmediği, özellikle İzmir’in yıllardır CHP iktidarında olmasından kaynaklı verdiği değerin karşılığını almadığı tartışmalarına karşın değerlendirmelerde bulunan Kırkpınar, hizmet konusuna siyasetin karıştırılmasını doğru bulmadığını belirterek “Bu şehirde yaşayan insanlar olarak hükümetten ve belediye başkanlarından beklentilerimiz var. Bana oy vermediniz, benim adaylarıma 2002’den beri destek olmadınız. İşte size üvey evlat muamelesi... İzmir’in yaşadığı durum bu. Siyasi partisi farklı olsa da yerel yönetimle hükümet arasında böyle bir ayrım yapamazsınız. Yerel yönetimler aldığı devlet destekleriyle, kendi bütçeleriyle hizmet etmeye çalışıyorlar. Hepsi kamu kaynağı, insanların vergileriyle oluşuyor zaten. Bir siyasi rekabeti anlarım, iktidarı anlarım ama hizmette bunun yapılmasını anlayamam. Parti, iktidar ,muhalefet gibi bunların üzerinden arka çıkma, karşı çıkma gibi şeylerden kurtulmamız lazım. Yerel yönetimlerin yaptığı işlerinde bir denetimsizlik mi var? Hayır. Bizim hizmet beklememiz kadar doğal bir şey yok. Hizmet denince parti kavramının devreden çıkması lazım. Şunlara bir gününü göstereyim, her hizmetle ilgili ket vurayım, soruşturma açayım demek... Anlamsız ve mantıksız. Bir hükümet bir de yerel yönetim var zaten. Tamam koordinasyon istemiyoruz, birbirlerine köstek olmasınlar, ayıplamasınlar yeter” şeklinde konuştu.

HERKES METRONUN ENGELLENDİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR
Buca metrosu yapım ihalesi kararının iptalinin sadece zaman kaybına sebep olacağını aktaran Kırkpınar, mahkemenin bu kararı temel atma töreni yapıldıktan sonra vermesi dolayısıyla toplum içinde bir siyasi müdahalenin olduğu algısını yarattığını şu sözlerle açıkladı:

“Uzun zamandır projesi olan Buca Metrosu mesela... Hazırlanmış ihalesi, ihalenin şartnamesinde yalan yanlış ya da eksik bir şey varsa zaten ilgili bakanlıklarda mevcut, herkes görebilir. Burada bir ön alma, dayatmayla sürüncemeye taşımak, ‘burada bir şeyler var’ intibasını yaratmak var. Anlayamıyorum. Mahkeme kararına saygımız sonsuz. Biz adalete, hukuka güvenmek durumundayız. Ama buradan hiçbir şey çıkmayacak sadece zaman kaybı... Bu yatırımın işletmeye geçme süreci, sonra da devri var. Hükümetle ilgili söylenecek o kadar şey var ki, ama devleti, milleti zarara uğratmış Telekom satışı ne noktalara geldi ona bakan yok, Buca metrosuna bakıyorlar. Bunu tetkik etmek, araştırmak elbette ki yargının ve ilgili birimlerin işi... 14 Şubat’ta kesinleşti, bugün Mart ayındayız... Temel atma törenine kadar bir şaibe, bir şey varsa; gidin tetkiklerinizi, uyarılarınızı yapın, gerekirse iptal edin. Ama belli bir süre geçtikten sonra bunun yapılması toplumda siyasi müdahale algısına sebep oluyor. Yine hukukun işleyişine bir lafım yok. Benim görüşüm; insanlarda ‘iktidar benim, bak bunu nasıl iptal ettiririm’ mantığına giden bir hissiyat var. Herkes böyle düşünüyor. Beklenmiş, ihale olmuş, temel atma törenine kadar yapılıyor sonra aradan bir ay geçiyor böyle bir şey oluyor. Bu da algıya sebep oluyor. Bu algıyı yaratanlara da zarar verir bu... Şehrin yeni ulaşım ağına geçecekken engellendiğini düşünüyor herkes... Apolitik bir insan bile bu değerlendirmeyi yapıyor. Sadece zaman kaybı... Bir hukuksuzluk varsa tamam. Ama bu kararın herkese zararı var.”