GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
6 Ocak 2016 Çarşamba 15:11

İTO’da ‘Çin’ günü, Demirtaş’tan kritik çağrı

İzmir Ticaret Odası, Çin Ankara Büyükelçi Yu Hongyang başkanlığındaki heyeti ağırladı. Karşılıklı yatırım mesajlarının verildiği toplantıda ülkeler arasındaki ticaret açığı konuşuldu. Çinli iş adamlarına yatırım mesajı veren Demirtaş, Alsancak Limanı ve Körfez projesi için çağrıda bulundu.

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ – Çin’in Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang başkanlığındaki iş adamları heyeti, İzmir Ticaret Odası’nı ziyaret etti.

İş adamları ile ticaret mesajlarının verildiği toplantıda İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, heyeti İzmir’de yatırım yapmaya davet etti. Toplantının başlıca konusu ise iki ülke arasındaki ticaret açığı oldu.

1 SATIP 10 ALIYORUZ
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş konuşmasına iki ülke arasındaki ilişkilerin öneminden söz ederek başladı. İki ülke arasındaki ticaret hacmindeki açığa değinen Demirtaş, “Ülkelerimiz arasında büyük bir ticaret hacmi var. Yaklaşık 25 milyar dolar. Ancak herkesin bildiği gibi, bu ticarette, ülkelerimiz arasında bir denge sorunu var. Ticaret hacmimizin yaklaşık 23 milyar dolarlık kısmını bizim Çin’den ithalatımız oluşturuyor. Başka bir ifadeyle, size 1 dolar’lık ürün satıyor, sizden 10 dolarlık ürün alıyoruz” diye konuştu.



İPEK YOLU

Son dönemde yeniden canlandırılması hedeflenen Tarihi İpek Yolu projesi hakkında bilgi veren Demirtaş , “Tarihi İpek yolu Asya’nın en doğusu ile en batısı arasında geçmişte vardı. İzmir ipek yolunun başladığı ya da bittiği bir şehirdir. İzmir Çin’den yola çıkan malların Avrupa’ya ulaştırılmasında geçmişte büyük rol oynadı. Tekrar İpek Yolunu canlandırabilirsek, İzmir Çin’i Avrupa’ya bağlayan özelliğini bu çağda da sürdürebilecektir” dedi.

TÜTÜN ÜRETMEYİN BİZ GÖNDERİRİZ
Ekrem Demirtaş konuşmasına İzmir’i anlatarak devam etti. Demirtaş, İzmir’in limanları, sanayisi, tarımı, ticaret potansiyeli ve eğitim imkanları hakkında bilgi verdi. Çin’deki tütün alımının durması ve Türk tütünü üretim çalışmalarının sürdürülmesi hakkında konuşan Demirtaş, “Ege’de üretilen pamuk, incir, üzüm, tütün, zeytin ve zeytinyağı yüksek kaliteleri ile dünyaca ünlü ve Ege tarım sanayinin temelini oluşturuyor. Son dönemde Çin’de Türk tütünü üretmek için çalışmalar yapılıyor. Üretmeye çalışmayın biz göndeririz. Geçtiğimiz dönemde mavi küf hastalığı nedeniyle Çin bizden tütün alımını durdurmuştu. Halen bizden tütün alımınız çok az. Bu konuda bize yardımcı olabileceğinizi düşünüyorum ” ifadelerini kullandı.

KARŞILIKLI KAZANÇ İSTİYORUZ
Demirtaş’ın konuşmasının ardından Çin Ankara Büyükelçi Yu Hongyang, Türkiye’nin Çin için önemli ticari ortalarından biri olduğunu söylerken, Demirtaş’ın altını çizdiği ticaret  açığı hakkında konuştu. Hongyang,”İkili iş birliklerimiz başarılı bir şekilde gerçekleşmektedir. Verdiğiniz rakam konusunda iki tarafında hesaplama yöntemi farklıdır. Türkiye çinin düşündüğü en önemli ticaret ortaklarındandır.  İkili ticari ortaklığa olan güvenimiz tamdır.  Herkesin dediği ve bizim de üzerinde durduğumuz konu ticaret açığıdır. Bu konuya Çin tarafı da çok önem veriyor. Çin tarafı hiçbir zaman bu ticaret açığının peşinde koşmuyor. Eğer bu açık sürerse aramızdaki ticari ilişkiler sağlıklı bir şekilde devam etmez. Bu Çin’in düşüncesine aykırıdır. Biz iş ilişkilerimizde karşılıklı kazanç olmasını istiyoruz. Biz bu ticaret hacmini dengelemek için tedbirler alacağız” ifadelerini kullandı.

TİCARET YAPILARIMIZ BİRBİRİNE BENZEDİĞİ İÇİN AÇIK VAR
İlerleyen süreçte iki ülke arası yürütülecek çalışmalarda Türk tarım ve hayvancılık ürünlerinin Çin’de yer alabileceğini söyleyen Hongyang, ticaret açığının oluşmasındaki en önemli etkenin aynı sektörlerdeki çatışmadan kaynaklandığını söyledi. Hongyang, ”Çin hükümeti Türklere daha çok imalat yapmasını öneriyor. Çin tarafı Türk iş adamlarını Çin’e davet ediyor. Biz ticaretin dengelemek istiyoruz. Ama ekonomik yapılarımız birbirine benziyor. Tekstil ürünlerimiz bizde de çok güçlü. Bu yüzden birbirimiz tamamlayamıyoruz. Ticari yapılarımız birbirimize benzediği için bu ticaret hacmini dengeleyemiyoruz. Ama bu sorunu çözmek istiyoruz. Turizm alanında iş birliği yapabiliriz. Turizm açısından Türkiye önemli yerlere sahiptir. İzmir de çok cazip bir yerdir” şeklinde konuştu.

ALSANCAK LİMANI’NA DAVET
Büyükelçinin konuşmasının ardından Çinli iş adamları kendilerini tanıttı. Farklı sektörlerden iş adamaları İzmir’de yatırım gerçekleştirmeye hazır olduklarını söylerken, tünel inşaatı ve lojistik hizmet alanında çalışma yapan firmanın kendini tanıtması üzerine Demirtaş iş önerisinde bulundu. Alsancak Limanı’nın bu yıl özelleştirilmesinin gündemde olduğunu ve Körfez geçiş tünel projesinin 2017’de başlayacağını tahmin ettiklerini aktaran Demirtaş, Çinli firmalara davette bulundu. Demirtaş, “Alsancak Limanı bu yıl özelleşecek. Ayrıca 2.5 kilometrelik tünel projesi var. Bu projelerde sizleri de görmek isteriz.  Sizleri bu projeler için önümüzdeki süreçte tekrar İzmir’e bekliyoruz. Körfezde gördüğünüz Arkas’ın gemileridir. Size iyi bir partner olabilir” dedi.