GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
6 Ocak 2016 Çarşamba 11:10

Kara listedeki zeytinyağı devinden açıklama: Yanlış algı!

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın geçtiğimiz yıl yaptığı kontrollerde belirlediği hileli gıda üreten firmalar içerisinde yer alan 35 yıllık zeytinyağı firması Yonca Gıda A.Ş, açıklama yaptı.

Onur DENİZ / EGEDESONSÖZ - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 2015 yılında yaptığı 724 bin 379 resmi kontrol içinde Gıda ve Yemin Resmi Kontrolüne Dair Yönetmeliğin 8 inci maddesi gereğince tağşiş ürün üreten firmaları açıkladı. 

‘Kara liste’de zeytinyağı firmaları başrol oynarken, çoğunluğu Ege Bölgesi’nden olmak üzere 27 firma teşhir edildi.

Firmalar içinde ise küçük ölçekli üreticilerin yanında Türkiye’nin her yerinde satış yapan büyük firmaların yer alması şoke etkisi yarattı.

Manisa merkezli zeytinyağı firması Yonca Gıda San. A.Ş., ürettiği Natürel Sızma Zeytinyağı’nda  yağ asidi etil esterleri tespiti nedeniyle listeye girdi. Firma yazılı bir açıklama yaparak yanlış algı vurgusu yaptı.

ÜRÜNÜMÜZ YÜZDE YÜZ ZEYTİNYAĞIDIR
Firma, çeşitli gazetelere verdiği ilanlarda 5996 sayılı kanunda tanımlanan tağşiş ve taklit kavramlarının tanımlaması yaptı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: Listede yayınlanan ürünümüz, taklit ya da tağşiş edilmiş, kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş bir ürün değildir. Üzerinde hiçbir şekilde sahtecilik bulunmamaktadır. Zeytinyağı ürünümüz sadece zeytinyağı olup, zeytinyağının dışında herhangi bir yağ ya da başka hiçbir madde bulunmamaktadır. Söz konusu etil ester değeri bir kalite kriteri olup taklit ya da tağşiş sıfatına tabi herhangi bir başka yağ ya da madde karıştırılmamıştır. Ürünümüz yüzde yüz zeytinyağıdır.”

BAKANLIĞIN OLUŞTURDUĞU YANLIŞ ALGI DÜZELTİLECEKTİR
“Listede bulunm0asına sebep gösterilen ve İzmir Tarım İl Müdürlüğü Laboratuarında yapılan iki analizde dahi, ürün Kanun/ Yönetmelik ve Tebliğlerde belirli ve yasal olarak yapılması gereken 28 adet saflık kriterinin tamamı yönünden incelenmiş, sonuçta saflık yönünden zeytinyağımızda şüphe ve duraksamaya yer verecek hiçbir unsura rastlanmamıştır.  Sonuç itibari ile ürünümüz 32 değer açısından uygun ve saf zeytinyağı olup, insan sağlığı açısından hiçbir zararlı unsur içermemektedir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından kamuoyunda oluşan yanlış algının düzeltilmesi için gerekli girişimler başlatılmıştır.”